Groepsreizen zijn populairder dan ooit onder alleenreizenden. Die toenemende belangstelling was dan ook een belangrijke aanleiding voor een gezamenlijk onderzoek van Columbus Travel en Sawadee Reizen. Waar komt die populariteit van groepsreizen vandaan – en wat maakt groepsreizen voor solo-reizigers zo aantrekkelijk? Wat zoeken zij precies in een reis, en welke bestemmingen staan bovenaan hun verlanglijst? Samen met Sawadee Reizen ondervroegen we ruim 1.000 reizigers over hun ervaringen en voorkeuren als solo-reiziger in groepsverband. De resultaten geven een uniek inkijkje in de wensen en afwegingen van deze avontuurlijke doelgroep.
De populariteit van singlereizen – groepsreizen waaraan met name of uitsluitend singles deelnemen – neemt gestaag toe. Daar liggen een aantal belangrijke oorzaken aan ten grondslag. Ten eerste is er sprake van een demografische verschuiving: volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal alleenstaanden in Nederland sinds 2000 met 44% gestegen, naar 3,3 miljoen. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar specifieke singlereizen en eenoudervakanties. Daarnaast signaleren reisorganisaties een duidelijke toename in de belangstelling voor singlereizen in de nasleep van de coronapandemie. De lange periode van sociale beperkingen heeft de behoefte van singles om nieuwe mensen te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen aanzienlijk vergroot. ‘Bij Sawadee zien we de populariteit van onze groepsreizen gestaag toenemen, ook onder solo-reizigers. Vooral in de afgelopen jaren merken we dat solo-reizigers bewust op zoek zijn naar reizen waarin samen beleven centraal staat’, vertelt Sawadee-directeur Berend Simons. ‘Dit zien we terug in de boekingscijfers – maar liefst tweederde van onze boekingen komt van alleenreizenden – maar ook in de feedback van onze reizigers. Zij waarderen niet alleen onze zorgvuldig samengestelde reisroutes en de zorgeloosheid die een groepsreis met zich meebrengt, maar juist ook de kans om hun ervaringen te delen en onderweg bijzondere connecties te maken met anderen.’
Wat solo-reizigers belangrijk vinden bij het kiezen van een groepsreisbestemming
Bij het kiezen van een bestemming voor een groepsreis blijkt dat alleenreizenden niet over één kam te scheren zijn, maar wel duidelijke gemeenschappelijke voorkeuren delen. De twee belangrijkste factoren zijn de kosten en de algehele aantrekkelijkheid van de bestemming. Beide worden door ruim de helft van de respondenten genoemd, wat wijst op een combinatie van praktische en emotionele overwegingen: een bestemming moet inspireren, maar ook financieel haalbaar zijn. Een groepsreis biedt in dat opzicht veel waar voor je geld. Doordat kosten worden gedeeld en er vaak groepskortingen gelden, is het een relatief voordelige manier van reizen voor solo-reizigers.
Opvallend is hoe sterk het belang van de groepssamenstelling naar voren komt. Voor bijna één op de twee singles is de gemiddelde leeftijd van de andere deelnemers een doorslaggevende factor. Dat duidt op de behoefte aan aansluiting en herkenning binnen de groep. Ook gedeelde interesses en sociale mogelijkheden – zoals het makkelijk kunnen maken van contact – worden door ongeveer een derde als belangrijk genoemd. Dat maakt duidelijk dat het groepsaspect voor alleenreizenden net zo belangrijk is als de bestemming zelf. Een groepsreis is dan ook méér dan een praktische oplossing: het is een manier om een bestemming samen te beleven, om mensen te ontmoeten en je ervaring te verdiepen.
Verder zijn inhoudelijke elementen zoals het aanbod van culturele of natuurervaringen relevant voor een groot deel van de respondenten. De bestemming moet dus iets te bieden hebben – het liefst iets dat tot verwondering of verdieping leidt. Het aanbod van specifieke activiteiten voor solo-reizigers is eveneens iets waar bijna een derde actief op let, wat suggereert dat deze doelgroep graag op maat bediend wordt.

Veiligheid en comfort, zoals goede accommodaties, zijn weliswaar minder dominant, maar worden door een aanzienlijke minderheid (rond de 25%) toch expliciet genoemd. Verrassend is hoe weinig gewicht praktische zaken zoals bereikbaarheid, vervoer, eten of taal lijken te hebben. Deze doelgroep laat zich dus eerder leiden door sociale aansluiting en inhoudelijke waarde dan door logistiek gemak.
De top 15 bucketlistbestemmingen voor groepsreizigers
Uit de survey blijkt dat er onder alleenreizenden niet één land als dé grote favoriet voor een groepsreis naar voren komt. Wel is er een duidelijke voorkeur voor verre, avontuurlijke bestemmingen. Groepsreizen maken dit soort reizen toegankelijker: veel is al voor je geregeld, je staat er niet alleen voor en de organisatie neemt praktische zorgen weg. Voor veel solo-reizigers verlaagt dat de drempel om buiten Europa op avontuur te gaan.
Argentinië staat bovenaan de lijst, gevolgd door Costa Rica, Japan en Zuid-Afrika. Ook Brazilië, Australië, Canada, Cambodja en Colombia worden vaak genoemd. De volledige top 14 bestaat uit landen buiten Europa, met Latijns-Amerika en Azië als opvallende koplopers.

Deze voorkeuren wijzen op een reislustige doelgroep die niet terugdeinst voor lange vluchten of onbekende culturen. Integendeel: juist het onbekende, het exotische en het culturele avontuur lijken aantrekkelijk. Bestemmingen als Bhutan, Jordanië, Madagaskar en Namibië bevestigen dit beeld: plekken die niet direct gelden als mainstream, maar wel hoog scoren op beleving, natuur en cultuur. Dit suggereert dat veel solo-reizigers groepsreizen niet zien als een praktische oplossing voor een korte vakantie, maar als dé manier om grote reizen te maken – idealiter met gelijkgestemden.
Groepsreizen winnen snel aan populariteit onder solo-reizigers – en dat is geen toeval. Ze bieden een kostenefficiënte manier van reizen waarbij je veel krijgt voor je geld, creëren waardevolle sociale verbindingen en maken verre bestemmingen bereikbaar die je in je eentje misschien spannend of ingewikkeld zou vinden. Voor wie alleen reist maar niet alleen wil zijn, is de groepsreis dus een ideale formule: avontuurlijk, gedeeld én verrijkend.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
6 Responses
Ik vind het opvallend dat dit gezegd wordt “Groepsreizen winnen snel aan populariteit onder solo-reizigers – en dat is geen toeval. Ze bieden een kostenefficiënte manier van reizen waarbij je veel krijgt voor je geld…”
Voor mij is de reden om heel veel solo te reizen juist omdat ik de groepsreizen echt buitenproportioneel duur vind. Vaak kan ik dezelfde reis voor de helft of soms nog minder maken als ik het zelf regel. Echt veel keuze in budgetreizen zijn er helaas niet naar mijn mening, en goedkope pakketdeals hoef je als alleenreizende ook niet te verwachten helaas…
Helemaal mee eens. Ontzettend duur. En al helemaal als je zoals ik, graag alleen op een kamer wilt slapen.
Ik ben het helemaal eens bovenstaande reacties.
Een tweede nadeel vind ik dat er in heel veel groepsreizen kostbare tijd wordt verdaan aan bezoeken aan commerciële bedrijven waar naast een demonstratie van het fabricatieproces ook verkoop van het betreffende artikel plaatsvindt. Meestal is dit bezoek aansluitend op een interessante excursie gepland zodat je ook je mooie excursie als je afhaakt mist of braaf naast je excursie ook het commerciële bezoek ondergaat.
Juist terug van reis midden Amerika met Sawadee. We zijn een ouder koppel en samen waren we met 3 koppels en 11 singles.
Heeft een grote impact op de reis gehad.
Veel lawaai in de bus en aan tafel.
Geen respect voor rustigere medereizigers.
Is dus zeker een slechte formule voor koppels
Ook ik vind groepsreizen verschrikkelijk duur. En de toeslag als je alleen op een kamer wil slapen is helemaal exorbitant.
Ik sluit me aan bij bovenstaande reacties!
Het is schandalig, dat je als alleen reizigster een bespottelijke hoge prijs moet betalen voor een 1 persoons kamer!