Nederland is een echt wandelland. Van uitgestrekte bossen en duinlandschappen tot heidevelden, rivieren en historische landgoederen: op relatief korte afstand van huis is er altijd wel een wandelpad te vinden. Maar wat maakt een wandeling voor Nederlanders nu echt aantrekkelijk? Welke regio’s en natuurgebieden worden het meest gewaardeerd? En wat nemen we mee op pad?
Uit een uitgebreide survey onder onze lezers en die van Roots blijkt duidelijk waar, hoe en waarom Nederlanders het liefst wandelen. Dit zijn de acht belangrijkste bevindingen:
1. Wandelen zit in het weekritme van Nederlanders
Wandelen is voor veel Nederlanders een vaste gewoonte. Zo’n 41% van de ondervraagden maakt meerdere keren per week een wandeling. Eén op de vijf wandelt zelfs dagelijks. Daarnaast zegt 16% meerdere keren per maand op pad te gaan en 14% doet dit wekelijks.

2. Een uurtje buiten is favoriet
Wat betreft de duur van wandelingen, geeft ruim 40% aan meestal tussen de dertig minuten en een uur te wandelen. Bijna een derde wandelt één tot twee uur en één op de vijf maakt tochten van meer dan twee uur. Slechts 7% houdt het meestal bij een wandeling van minder dan een half uur. Dit onderstreept dat wandelen vaak meer is dan een snel ommetje: Nederlanders nemen er graag de tijd voor.

3. Wandelen is ontspanning en beweging in één
Waarom wandelen we? Voor de meeste mensen draait het om rust en welzijn. Maar liefst 68% wandelt vooral ter ontspanning. Ook fit blijven is een belangrijke reden; ruim de helft van de respondenten noemt dat als motivatie. Wandelen wordt daarnaast vaak als sociale activiteit beleefd: drie op de tien wandelaars gaat graag op pad met partner of vrienden. Andere genoemde redenen zijn het genieten van seizoenen en weersveranderingen (25%), het ontdekken van nieuwe plekken (24%) of flora en fauna (eveneens 24%). Voor een kleinere groep biedt wandelen een manier om aan de drukte te ontsnappen, om de omgeving te verkennen of om tijd voor zichzelf te nemen.

4. Het bos is de grote favoriet voor een wandeling
De natuur is veruit de populairste omgeving om te wandelen. Het bos wordt door ruim driekwart van de wandelaars verkozen als favoriete wandelomgeving. Ook strand en duinen (44%) en de heide (38%) zijn geliefd. Heuvels en landgoederen volgen op afstand, met 23% en 17% van de voorkeuren. Stedelijke omgevingen, polders en dorpen zijn beduidend minder in trek, net als botanische tuinen of veengebieden.

5. Gelderland is met stip de populairste wandelprovincie
Gevraagd naar de favoriete provincie om te wandelen, noemt 28% Gelderland als eerste keuze – een ruime voorsprong op de rest. Limburg volgt met 16%, dankzij het unieke heuvelachtige landschap. Ook Noord-Brabant en Drenthe doen het goed, beide met zo’n 10% van de stemmen. Opvallend: de noordelijke provincies – Groningen, Friesland en Flevoland – worden zelden als favoriet genoemd.

6. De Hoge Veluwe is verreweg het populairste nationale park
Van alle natuurgebieden in Nederland is Nationaal Park De Hoge Veluwe verreweg het populairst: 81% van de respondenten heeft er al eens gewandeld. Ook de Utrechtse Heuvelrug (65%) en Nationaal Park Veluwezoom (57%) doen het uitstekend. Andere geliefde parken zijn de Loonse en Drunense Duinen, het Dwingelderveld, de Biesbosch en de Sallandse Heuvelrug.

7. De ideale wandeling is een combinatie van natuurlijke schoonheid, rust, bereikbaarheid en comfort
Wat waarderen Nederlanders het meest tijdens een wandeling? Gevarieerde natuur en landschappen staan met stip op één: voor 53% van de wandelaars is afwisseling in het landschap dé sleutel tot wandelplezier. Ook rust is essentieel: de helft van de ondervraagden noemt een stille omgeving als belangrijk criterium. Praktische zaken worden zeker niet vergeten. Zo vindt 35% duidelijke bewegwijzering belangrijk, en 29% waardeert een goede bereikbaarheid. Ruim een op de vijf wandelaars hecht waarde aan rustpunten zoals bankjes of horeca onderweg – even pauzeren draagt bij aan de beleving. Fotogenieke uitzichten, de mogelijkheid tot korte én lange routes en de kwaliteit van de paden scoren ook opvallend hoog. Bezienswaardigheden langs de route worden door 8% genoemd, terwijl 7% waarde hecht aan de mogelijkheid om de hond mee te nemen. De ideale wandeling is dus een combinatie van natuurlijke schoonheid, rust, bereikbaarheid en comfort – een totaalervaring waarin zowel landschap als logistiek klopt.

8. Goede wandelschoenen, waterfles en rugzak zijn favoriete accessoires
Wandelschoenen of -sandalen zijn het belangrijkste item voor de Nederlandse wandelaar: ruim 84% draagt ze standaard. Ook drinken (78%), een rugzak (78%) en zonnebril (58%) behoren tot de basisuitrusting. Verder neemt bijna de helft een wandelapp of gps mee. Moderne accessoires zoals een smart watch of powerbank worden minder vaak meegenomen – slechts een kwart van de wandelaars gebruikt een smart watch, en één op de zes een powerbank.

Wandelen in Nederland in een notendop
Uit de survey blijkt dat wandelen diep verankerd zit in het dagelijks leven van veel Nederlanders. Het is niet alleen een manier om fit te blijven, maar vooral ook om te ontspannen, van de natuur te genieten en met dierbaren tijd door te brengen. Favoriete wandelomgevingen zijn groen en ruim – met bossen, duinen en heide als duidelijke winnaars. Gelderland en de Veluwe blijven dé wandelregio’s bij uitstek, Wat een wandeling écht geslaagd maakt, blijkt een mix van natuurschoon en gemak: afwisselende landschappen, stilte, goede bewegwijzering en bereikbaarheid spelen een sleutelrol. De ideale wandeling is dus niet alleen mooi, maar ook logisch opgebouwd en prettig om te lopen. En ook de uitrusting van de wandelaar laat zien: Nederlanders gaan voorbereid, maar niet overbelast op pad.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.