Venezuela

Toen Spaanse ontdekkingsreizigers in 1499 langs de noordkust van Zuid-Amerika voeren, zagen ze kleine dorpjes die op palen in het water waren gebouwd. Ze gaven het gebied de naam Venezuela: klein Venetië. Het is een land met een rijke natuurpracht en grote oliereserves. Het landschap is divers, van de uitlopers van de Andes in het westen tot de rijke fauna van de Orinoco-delta in het oosten.

Venezuela wordt geeërd door natuurliefhebbers, met haar landschap dat opgedeeld wordt door jungle en een grote diversiteit aan andere landschappen. Als je hoog genoeg klimt vind je er zelfs sneeuw en aan de kust beschikt Venezuela over heerlijke zandstranden. Het klimaat is bovendien erg aangenaam. Bij het horen van Venezuela denken veel mensen meteen aan het droomeiland Isla Margarita, waar het overigens erg toeristisch is. Nadeel aan het land is de politieke instabiele situatie en de criminaliteit.

Het meest spectaculair is wellicht het Hoogland van Guyana, waar het Nationaal Park Canaima onderdeel van is. Deze herbergt vele tafelbergen en watervallen, waaronder Salto Angel, met een hoogte van 979 meter de hoogste vrij vallende waterval ter wereld.

Informatie over Venezuela

Alle highlights van Venezuela

Beste foto's & tips van Venezuela

'463193' door Moraimavdf '463193' door Moraimavdf

VenezuelaNoordkust en eilanden

VenezuelaNoordkust en eilanden

Aan het genieten

Moraimavdf

Toen we aan het wandelen waren op het eiland Los Roques met mooie witte stranden, troffen we deze man aan die aan het vissen was. Hij kon in dat heldere blauwe water lang blijven vissen.

'525343' door sidonius '525343' door sidonius

VenezuelaMerida en de Andes

VenezuelaMerida en de Andes

Overnachten bij Pedro

sidonius

Tijdens de tweedaagse Andestrekking vanuit Los Nevados overnachtten we in dit zeer eenvoudige onderkomen, bij gastheer Pedro. Onder het rode dak de keuken/eetkamer, waar we bij open vuur een heerlijke kop koffie, diner en ontbijt geserveerd kregen. Rechts van de deur twee 'slaapzaaltjes', één voor vrouwen en een voor mannen, gammele stapelbedden. Er verbleef nog een ander trekkingsgroepje, dus het 'hostal' was vol. Het was eenvoudig, maar een belevenis om hier een nacht te blijven en 's ochtends wakker te worden met besneeuwde bergtoppen. Koud! Wassen met koud water, en buiten, uiteraard... een badkamer had Pedro niet. In het dal ligt Merida.

'263896' door dannyvdm '263896' door dannyvdm

VenezuelaCaracas

VenezuelaCaracas

Sloppenwijk in Caraca

dannyvdm

De hoofdstad van Venezuela is Caracas. Het is gelegen in het noorden van het land, dichtbij de Caribische Zee. Het grootstedelijke gebied telt maar liefst 5 miljoen inwoners. En dat is niet gek zodra je de stad binnen rijdt. Zestig procent van de bevolking leeft in sloppenwijken. Deze wijken zijn vooral aan de rand van de stad, op de hogere delen gebouwd. Het is een vreemde gewaarwording als je dit nog nooit eerder hebt gezien. Het maakt Caracas dan ook niet bepaald veilig. Voor je eigen veiligheid is het aan te raden om 's nachts niet zomaar over straat te wandelen en ook dien je goed uit te kijken voor de politie. Zij zoeken een reden om geld te krijgen en zullen zelfs om niets een boete kunnen uitdelen... Hier is een foto te zien van de sloppenwijken. Vanuit de bus is deze foto gemaakt, en zoals je kunt zien; het is er niet bepaald fraai...

Praktische informatie over Venezuela

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  december t/m april
 • Internet extentie
  ve
 • Hoofdstad
  Caracas
 • Aantal inwoners
  24 miljoen
 • Oppervlakte
  1,4x Frankrijk
 • Reistijd
  11:30
 • Talen
  Spaans
 • Religie
  rooms-katholiek (96%), protestants (2%)
 • Tijdsverschil
  5 uur vroeger
 • Tijdverschil
  5 uur vroeger
 • Telefooncode
  58
 • Voltage
  120 Volt
 • Reisadvies
  negatief, niet-essentiële reizen worden ontraden (2009)
 • Visum
  Nee, alleen zakenmensen
 • Douane
  Nee, alleen zakenmensen
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Porlama (PMV), Caracas (CCS)
 • Nationale feestdagen
  19 april Onafhankelijkheidsdag
Laat kaart zien
4 exotische gewoontes waar je maag van omkeert

In de westerse optiek houden sommige bevolkingsgroepen er vreemde gewoontes op na. Van het eten van een eendenembryo tot het poepen in de metro, voor deze tradities heb je misschien wel een teiltje nodig.

In de westerse optiek houden sommige bevolkingsgroepen er vreemde gewoontes op na. Van het eten van een eendenembryo tot het poepen in de metro, voor...

Door: Yorick Lips
De 10 raarste kersttradities. Van halfmensen tot radijzen

Terwijl Nederland traditiegetrouw het gourmetstel afstoft en een kerstboom in huis haalt, wordt kerst elders in de wereld op héle andere manieren gevierd. Dit zijn de tien spraakmakendste kersttradities.

Terwijl Nederland traditiegetrouw het gourmetstel afstoft en een kerstboom in huis haalt, wordt kerst elders in de wereld op héle andere manieren gevi...

No-go: dit Zuid-Amerikaanse land kom je niet meer in

In de goede oude tijd was dit Zuid-Amerika’s rijkste land. Maar nu gaat het gebukt onder geweld, armoe en corruptie. Het gevolg: je komt het land niet meer in omdat geen een airline nog die kant opvliegt. Triest.

In de goede oude tijd was dit Zuid-Amerika’s rijkste land. Maar nu gaat het gebukt onder geweld, armoe en corruptie. Het gevolg: je komt het land niet...