Wintersport

Wintersport

Het winterseizoen is aangebroken. De auto wordt sneeuwbestendig gemaakt. De latten worden van stal gehaald en de winterkleding wordt ingekocht. Voor veel Nederlanders begint het weer te kriebelen: ze willen op wintersport. Maar waarheen? Wij voorzien je van handige tips.

Populaire wintersportbestemmingen

Zwitserland is een klassieker als het aankomt op Europese wintersportbestemmingen. Zwitsers staan bekend om hun oog voor kwaliteit en dat is af te zien aan de uitstekende voorzieningen in wintersportgebieden. Hoewel ze, niet zelden, kleinschalig zijn voldoen ze aan alle wensen. In tegenstelling tot in Oostenrijk staat de après-ski scene nog in de kinderschoenen. Liever richt men de aandacht op wat belangrijk is: wintersporten. De sneeuwzekerheid in de Zwitserse Alpen is altijd even hoog. In Oostenrijk, daarentegen, is de kans op sneeuw ietwat kleiner. Maar in de regel geldt: als er te weinig sneeuw ligt wijk je uit naar omringende gebieden. Ook staat het land bekend om haar hartelijke bevolking, die haar gasten in de armen sluit. Vanwege de gunstigere prijzen wordt Oostenrijk gerekend tot de populairste wintersportbestemmingen. Bijkomend voordeel is dat de mogelijkheden voor een actieve vakantie, het hele jaar door, talloos zijn. Zo kun je ook in de zomer genieten van, bijvoorbeeld, de mooiste wandelroutes. Desalniettemin beschouwen we Frankrijk als een uitstekende plek voor een wintervakantie. In de Franse Alpen krijg je waar voor je geld. Let wel: veel winteroorden, zoals het bij Nederlanders populaire Val Thorens, zijn gericht op massatoerisme. Dat zorgt er echter voor dat de voorzieningen – razendsnelle liften en goede afdalingen – tiptop in orde zijn. Feestvierders komen in de meeste oorden ruim aan hun trekken. Hoewel de prijzen voor skipassen aan de dure kant zijn vind je bijna nergens anders aaneengeschakelde wintersportgebieden van dit formaat. Met de aanschaf van sneeuwkanonnen meldde ook Italiaanse gebieden zich aan het voorfront van Europese winterbestemmingen. Hoewel men doorgaans is verzekerd van sneeuwval speelt men met deze investering in op een eventuele zachte winter. Italiaanse oorden staan over het algemeen bekend als prijzig maar voor wie van de gebaande paden – of, beter gezegd, pistes – afblijft gaat deze regel niet op.

Alternatieve wintersportbestemmingen

We zouden Columbus natuurlijk niet zijn als we niet ook een aantal off the radar bestemmingen voor winterpret met je zouden delen. Immers, de meest bezochte skigebieden kennen we nu wel. Net als Bulgarije en Slowakije, die reeds aan bekendheid winnen, dient Roemenië zich aan als nieuw wintersportland in het Oostblok. De prijzen zijn er extreem laag en bovendien barsten de wintergebieden van de historische bezienswaardigheden. En wat te denken van Corsica? In een van de drie kleine skigebieden op het Franse eilandje in de Middellandse Zee ervaar je de winter met uitzicht op zee. Eén van de grote voordelen is de mogelijkheid om off-piste te gaan. Wintersporten in de woestijn? Ja hoor. In Marokko ligt de hoogste piste van Afrika. Het behoort daarmee tot een van de beste én goedkoopste alternatieve winterbestemmingen. Voeg een unieke dimensie toe aan je reis door India door de latten onder te binden in het noorden van het land. Skiën in het Himalayagebergte is onvergetelijk. De hoogste sneeuwzekerheid ervaar je er tussen januari en maart.