Poolreizen

Poolreizen

Vaak worden de Zuidpool en Noordpool in één adem genoemd. Onterecht als je het ons vraagt, want tussen beide gebieden zit een wereld van verschil. Des te meer om te leren én te ontdekken.

Tegenpolen

De Zuidpool heet Antarctica en de Noordpool is een Arctisch gebied. De Zuidpool is een continent en de Noordpool is dat niet. Dat heeft alles te maken met de massa van beide gebieden. De enorme zuidelijke pool bestaat uit landmassa. Onder de dikke laag ijs domineren bergen en meren het landschap. De Noordpool daarentegen wordt gevormd door bevroren zeewater. In vele opzichten is de Zuidpool de extreme van de twee. Dat geldt niet alleen voor de temperatuur – in 2010 mat men op de Zuidpool een recordtemperatuur van -93,2 °C – maar ook voor de hoeveelheid ijs. Het continent draagt maar liefst 90% van al het ijs op aarde. Dat komt neer op driekwart van ’s werelds waterreserves. Er wonen (tijdelijk) slechts tientallen onderzoekers en wetenschappers op het eiland. Gezien de mildere omstandigheden is het rond de Noordpool beter toeven. Tot de Noordpoolcirkel worden gerekend: V.S. (Alaska), Canada, IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Er wonen ruim vier miljoen mensen binnen de kring die het Arctisch gebied aanduidt op wereldkaarten. Ook wat betreft fauna verschillen beide polen wezenlijk. Een klassieke misvatting is bijvoorbeeld dat ijsberen en pinguïns voorkomen op hetzelfde halfrond. Fout. IJsberen bewonen het Arctisch gebied en pinguïns het zuidelijk halfrond.

Zuidpool

Door haar extreme karakter, onaangetaste natuur en afgelegen locatie is de Zuidpool voor veel mensen het summum der reisbestemmingen. Zuidpoolexpedities geschieden bijna altijd per schip; een hele fijne manier om het continent te verkennen. Vanaf het dek laat je de ijsschotsen, gletsjers en ijsbergen aan je voorbij glijden en maak je kennis met de grote kolonies zeeleeuwen, zeeolifanten, pinguïns, albatrossen en, met een beetje geluk, walvissen. Het vertrekpunt van vrijwel alle expedities naar Antarctica is het zuidelijke puntje van Argentinië of Chili. Zelden varen schepen verder dan het Antarctische schiereiland en de Shetland Eilanden. Mooie aanvullingen op je reis zijn South Georgia en de Falkland Eilanden, gelegen in de zuidelijke Atlantische Oceaan.

Beste reistijd: De zomer in Antarctica begint in november en loopt ten einde in maart. Buiten deze periode varen, door het dikke ijsdek en de lage temperatuur, geen schepen. December en januari zijn de meest populaire maanden omdat de dagen dan het langste duren.

Dagtrip: Vanaf Punta Arenas (Chili) of Ushuaia (Argentinië) vlieg je in 2,5 uur van en naar de Shetland Eilanden, nabij Antarctica, waar je gedurende vier uur de omgeving en vele pinguïns kunt bekijken. 

City trip: om in de vertrekhaven te geraken vlieg je bijna altijd via Santiago of Buenos Aires, de hoofdsteden van respectievelijk Chili en Argentinië. Aangezien beide steden meer dan de moeite waard zijn is het aan te raden om een aantal dagen toe te voegen aan je (pool)vakantie.

Kleding: Basiskleding voor een bezoek aan Antarctica: winterjas, truien, waterbestendige broek, thermo ondergoed, rubberlaarzen, stevige handschoenen en een warme muts. Veel cruisediensten verhuren de noodzakelijke kledij.

Noordpool

Daar het de Noordpool ontbreekt aan landmassa is het lastig om een expeditie uit te stippelen. Betere alternatieven, en evengoed Arctisch gebied, zijn Groenland en Spitsbergen. Bij een bezoek aan deze bestemmingen staat het opsporen van ijsberen vaak centraal. Het spotten van deze indrukwekkende verschijningen is de kers op de taart van een unieke poolreis. Andere dieren die zich ophouden op de ijzige vlaktes, toendra’s en gletsjers zijn onder meer poolvossen en walrussen. Wie een tocht landinwaarts maakt, kan getrakteerd worden op het spotten van rendieren. Vertrekpunten voor een poolcruise zijn onder andere Moermansk in Rusland en Akureyri in IJsland.

Beste reistijd: Met haar 24 uur daglicht per dag is de zomer het beste seizoen voor een cruise binnen de Noordpoolcirkel. De meeste schepen vertrekken tussen mei en september. Echter, steeds meer cruises trotseren de vrieskou in de winter voor het Noorderlicht.

Kies je gebied: Het Arctisch gebied is zo immens en divers dat het onmogelijk allemaal te zien is tijdens één cruise. Hak voor vertrek knopen door. Voor een ontspannen expeditie raden we de Noorse kust aan. Voor een met avontuur doordrenkte expeditie moet je van de gebaande paden af. Is ijsberen spotten jouw prioriteit, kies dan voor Spitsbergen, Groenland of Canada.

Fitness: De meeste cruises dragen een Zodiac bootje mee waarmee land bereikt kan worden. Zorg er, mits je aan land gaat, voor dat je fysieke gesteldheid in orde is. Wandelingen en andere activiteiten zijn in dit klimaat bijzonder zwaar.

Kleding: Hoewel iedere cruise eigen voorwaarden stelt is het aan te raden om de volgende vuistregel aan te houden: draag meerdere lagen (inclusief wind- en waterbestendige broek en jack, waterbestendige schoenen met binnenvoering, thermo ondergoed, handschoenen en een muts).