Duikvakanties

Duikvakanties

Wanneer je gaat duiken tijdens je reis, zal vooral de serene rust indruk op je maken. De onderwaterwereld is fascinerend: tropische, bontgekleurde vissen die nieuwsgierig komen kijken wie die nieuwe bezoeker is en overal verschillende koralen, zover je maar kunt kijken. De ene vis probeert zijn territorium te verdedigen door je te benaderen tot aan je duikbril en de andere vis schiet schichtig weg in het donker van de oceaan. Duiken is een unieke belevenis.

PADI

In de meeste kustgebieden over de hele wereld vind je PADI (Professional Association of Diving Instructors) duikscholen. Hier kun je je duikersbrevet halen als je van plan bent om vaker te gaan duiken. Je hoeft dus niet een duikdiploma te hebben voordat je op vakantie vertrekt. Let wel op voor lokale duikscholen die soms minder veilig en onbetrouwbaar kunnen zijn. Met PADI zit je vrijwel altijd goed. Naast het Open Water Diploma en het Advanced Open Water certificaat kun je speciale diploma’s halen voor thema’s zoals wrakduiken, nachtduiken, grotduiken of fotografieduiken. Bovendien, wanneer je wat meer ervaren bent in het duiken, kun je tussen de grotere zeedieren zwemmen.

Bijzondere zeedieren

Wanneer je voor het eerst gaat duiken, zie je vooral kleinere visjes. Meer ervaren duikers gaan speciaal op zoek naar de grotere zeedieren. Denk hierbij aan walvishaaien, manta’s, zeekoeien en zeeschildpadden. Snorkelen of duiken met zeekoeien kan uitstekend in de wateren van Florida. Deze giganten zijn bijzonder vriendelijk en nieuwsgierig. Manta’s kun je tegenkomen in de Malediven, Mozambique, Thailand, Fiji en Indonesië. Lijkt het je geweldig om een keer met echte walvishaaien te duiken? Dan kun je het beste naar de Filipijnen, Maleisië of Mexico gaan. Haaien vind je overal, maar Zuid-Afrika, de Galápagoseilanden en de Bahama’s zijn  de beste plekken voor een dergelijk duikavontuur.

Wrakken en grotten

Naast koralen en zeedieren biedt de onderwaterwereld nog meer garantie voor een groot spektakel. In het Caribisch gebied liggen veel gezonken schepen, waar je prachtig kunt wrakduiken. In Bonaire en Curaçao kun jij misschien wel op zoek naar een verzonken schat. De vele cenotes (water bevattende grot of poel) in Mexico en de onderwatergrotten van Maleisië zijn ook zeker een aanrader als je van spanning en avontuur houdt.