Cultuurreizen

Cultuurreizen

Elk land zit vol interessante verhalen, mythes en cultuur. Daarom is het ook zo heerlijk om tijdens een reis niet alleen te gaan voor het landschap of het weer. Jezelf volledig onderdompelen in een land en de verhalen, gebruiken en bezienswaardigheden is een prachtige manier om jezelf op te laden. Een cultuurreis staat volledig in het teken van de cultuur van het land. Je leert veel van de diverse landschappen, bezienswaardigheden, de inwoners en hun normen en waarden. Verschillende reisorganisaties zijn gespecialiseerd in het aanbieden van dergelijke reizen. Vergelijk bijvoorbeeld de skyline van de grote steden in Japan met de traditionele dorpjes en pittoreske natuurlandschappen. Laat je meeslepen in de gekte van de stadsjungle van Tokio en kom een paar straten verder tot rust in de oorverdovende stilte van een Japanse tuin. Of reis naar het bruisende, koloniale Buenos Aires. Ontdek de tango, de gezellige straatjes, restaurants en barretjes waar zich het leven van de Argentijnen afspeelt. 

Normen en waarden

Als je naar een land gaat om meer te weten te komen over zijn geschiedenis, kom je waarschijnlijk veel in contact met de lokale bevolking. Bereid je hier van te voren op voor. Wat zijn de lokale gebruiken, hoe begroeten ze elkaar en wat wordt niet op prijs gesteld? Er zijn namelijk veel plekken waar je niet met open armen zal worden ontvangen als je een korte broek en mouwloze shirtjes draagt. En bij sommige bezienswaardigheden wordt het op prijs gesteld als vrouwen hun hoofden bedekken. Maar ook het afslaan van eten dat je wordt aangeboden kan erg asociaal overkomen. Ook fotograferen wordt niet overal gewaardeerd, zeker niet als het gaat om persoonlijke taferelen. Leg uit waarom je fotografeert, laat zien wat je vastlegt of zet in het ergste geval gewoon je camera uit. De ervaring is uiteindelijk belangrijker dan een foto. Bedenk dat je een gast bent en dat het niet meer dan normaal is om je aan de wensen van je gastheer/gastvrouw te houden. De sleutel tot een bijzondere reis is jezelf open te stellen voor de bevolking en alles over je heen laten komen. 

Kijk verder dan je reisgids

Je zult waarschijnlijk het één en ander lezen over je bestemming en wat hier allemaal te zien is. Misschien neem je zelfs magazines en reisgidsen mee. Dit is natuurlijk heel fijn en geeft je een bepaalde richting en inspiratie als je eenmaal op reis bent. Maar blijf vooral niet te krampachtig vasthouden aan wat je in je hoofd hebt. Juist die ongeplande tripjes en de wereld buiten de gebaande paden leveren je de meest verrassende ontmoetingen en ervaringen op.