Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

8
Italië
ChristaThieme was hier 01 aug 2014
Het Colosseum in Rome is een must-see als je daar bent! Er is al zo veel over dit amfitheater geschreven dat ik daar volgens mij niet over hoef uit te wijden. Omdat we een overnachting net buiten Rome hadden duurde het even voordat we met het openbaar vervoer in de ochtend bij het overbekende bouwwerk waren. De eerste lange rijen hadden zich al gevormd. Nou, daar hadden we geen zin in met onze kinderen! Daarom zijn we eerst Rome zelf gaan verkennen en op het eind van de dag terug gekomen. Niks geen lange rijen, geen busladingen met mensen en dringen in de gangen. Nee, het was er heerlijk rustig en we hebben op ons gemak het machtige Colosseum inclusief de infoborden kunnen bekijken! Zelfs in het hoogseizoen!
Land
  • Heel veel info over het bouwwerk te vinden in het Colosseum zelf, geen gids nodig
  • Historisch gezien erg belangrijk
  • Heerlijk rustig aan het eind van de dag
  • Enorme drukte overdag
Review geplaatst op 2018-09-19
10
Zuid-Afrika lions-head
karinm was hier 01 aug 2018
De Tafelberg is hét icoon van Zuid-Afrika, en velen willen het uitzicht over Kaapstad beleven vanaf deze puist. Hiervoor kun je de kabelbaan nemen, de berg te voet op, of een combinatie van beide. Minder bekend, maar minstens zo mooi is de beklimming van Lions Head. Deze rots met een kenmerkende vorm (vooral vanaf de zeekant lijkt het op een liggende leeuw) ligt naast de Tafelberg. De route naar de top is spectaculair! Het eerste stuk is goed begaanbaar, maar hoe hoger je komt, hoe meer het klauteren wordt. Er zijn op sommige plekken ook kettingen en laddertjes aangebracht die je daarbij helpen. Voor echt jonge kinderen niet aan te raden, maar schuw je een beetje avontuur niet, dan zou ik deze wandeling verkiezen boven die naar de top van de Tafelberg. Het duurt ongeveer 1,5 uur voor je op de top bent, mocht je het laatste stuk klauteren niet zien zitten, dan is er een vrij groot plateau net onder de top waar je ook heel ver kunt kijken. Gedurende de wandeling heb je uitzicht naar beide kanten van de baai; je kunt zowel Clifton en Camps Bay zien liggen in de diepte én je hebt een prachtig overzicht over Kaapstad en de Tafelberg! Het begin van de route ligt aan de Signal Hill Road, aan de voet van de Base of Forestry Road. Kom je vanuit het centrum, rij dan richting Camps Bay via Kloof Road. Het begin van de wandeling wordt duidelijk aangegeven. Taxi- en Uberchauffeurs weten dit ook prima te vinden.
Highlight
  • minder druk dan de Tafelberg
  • spectaculaire wandeling
  • spectaculair uitzicht
  • uitzicht over Kaapstad én de Tafelberg
  • minder geschikt voor kleine kinderen en ouderen
Review geplaatst op 2018-09-19
9
Spanje canon-del-rio-lobos
agrotewal was hier 01 mei 2018
NP Canon del Rio Lobos, is een waar paradijs voor mensen die houden van fietsen, wandelen en vogellaars. De natuur is overweldigend en bestaat uit kalkstenen rotsen, diepe kloven, riviertjes en een heuse Tempelierstempel. Je kunt er een op eigen gelegenheid een grot binnengaan, maar het meest bijzonder zijn de vele gieren die over je hoofd heen scheren. Verder zijn er heel veel insecten, waterjuffers en libellen, maar ook slangen en kikkers. Er zijn veel verschillende paden uitgezet, waarvan de langste 24 km door de kloof voert. Voor mij is het ieder jaar een feestje om hier te wandelen. En sinds vorig jaar bestaat de mogelijkheid om met de camper in de kloof te overnachten, de kosten 5 euro. De adresgegevens zijn: Herrera de Soria, Coordinaten N41.74598 en W3. 06002
Highlight
  • overnachten in de camper
  • geen toeristen te bekennen
  • kloven en grotten
  • overweldigende natuur
  • 250 paar broedende gieren
  • als het lang regent zijn de paden slecht
Review geplaatst op 2018-09-12
8
Cuba Santiago de Cuba
aticketto was hier 01 okt 2015
Santiago de Cuba was vroeger de hoofdstad van Cuba en wordt nu de tweede stad gezien. Omdat de stad niet zo heel ver van Jamaica en Haïti ligt hangt er meer een Caraïbische sfeer. De stad is ook minder vervallen zoals bijvoorbeeld Havana. Fidel Castro legde in deze stad de basis van de revolutie en daar is de stad best trots op. Midden in de stad ligt het Parque Céspedes waar de meeste bezienswaardigheden zijn. Overal hoor je muziek en op veel plekken wordt live muziek gemaakt door jong en oud. De meest authentieke en pittoreske gemengde wijk van Santiago de Cuba vind je ten zuidwesten van het Parque Céspedes rondom de trap van Calle Padre Pico. In de loop der eeuwen hebben zich hier verschillende bevolkingsgroepen gevestigd, zoals Puertoricanen, Jamaicanen, Arabieren, Dominicanen en Chinezen. Hier zijn ook veel muziekscholen en theaters te vinden. De Santa Ifigenia-begraafplaats is op een na de grootste van Cuba en ligt iets buiten de stad. Hier zijn de graven van bekende Cubanen te vinden, zoals José Martí, Emilio Bacardí en uiteraard die van Fidel Castro. Breng ook zeker een bezoekje aan het Carnavalsmuseum want de stad heeft een rijke geschiedenis van deze feestdag die meestal ergens eind juni gevierd word. Eten doe je in de zogeheten paladares (huiskamersrestaurants) die vaak op het dak van de woonhuizen zijn te vinden.
Stad
  • Rijke geschiedenis
  • Goede live muziek
  • Veel verschillende culturen
  • De mensen zijn niet zo relaxed als in Havana (lees: opdringerig)
Review geplaatst op 2018-09-10
8
Peru Cuzco
remcoenmarloes was hier 01 sep 2013
Aangezien ik (Remco) voor 6 weken naar Cuzco ben gegaan om vrijwilligerswerk te doen zal deze stad altijd speciaal blijven voor me. Maar ook als je er als toerist komt is dit een heel speciale plek, rijk aan cultuur en een uitvalsbasis voor veel mooie excursies de natuur in. In de stad zelf kom je veel gebouwen uit de tijd van de Inca's tegen, dus de stad zelf bekijken is zeer de moeite waard. Maar dichtbij gelegen zijn ook zeer mooie constructies te vinden. Om er maar enkele te noemen: de Moray terrassen, Sacsaywaman ruines en Maras zoutmijnen zijn stuk voor stuk zeker de moeite waard. Voor wie meer tijd heeft is de 4 daagse tocht naar Machu Picchu zeker aan te reden! Vier dagen lang wandelen kan, maar de variant met mountainbiken, abseilen en wildwater raften was zeker ook heel gaaf!
Regio
  • Unieke locaties
  • Mooie natuur
  • Oude cultuur
  • Hoogte en warmte kan lastig zijn
Review geplaatst op 2018-09-10
10
Zuid-Afrika bushriver-lodge-near-hoedspruit
karinm was hier 01 aug 2018
Op onze reis door Zuid-Afrika hebben we een dag uitgetrokken voor het rijden van de Panorama-route, met haar vele bezienswaardigheden (Bourke's Luck potholes, God's window, de Three Rondavels, vele watervallen). We verbleven hiervoor aan de noordkant van de Panorama route, om zo deze route van noord naar zuid te kunnen afleggen. Onze lodge, de Bushriver lodge, was een geweldige plek! Ongeveer 20km ten noorden van Hoedspruit sla je af, de wildernis in. Je rijdt over een gravelweg naar de Olifantsrivier, en daar ontvouwt zich een magnifieke plek. Er zijn kamers en huisjes waar je kunt verblijven, iedere plek heeft een eigen terras, uitkijkend over de rivier. De lodge heeft een enorm houten terras boven de rivier, waar je heerlijk kunt zitten, genietend van de vele vogels, en de hippo's en krokodillen in de rivier. Er is een professionele keuken die je mag gebruiken om zelf te koken, je kunt er ook voor kiezen (na dit vooraf afgesproken te hebben) om ontbijt en diner te laten klaarmaken door de lodge. Wij hebben dit niet gedaan, maar hoorden van medegasten dat dit ook geweldig verzorgd was. Kruger park, de Panorama route, en diverse private game reserves zijn in de buurt. De eigenaar Wessel doet er samen met zijn team alles aan om het je naar de zin te maken. Wij vonden het een pareltje buiten het gebaande pad! Tip: boek zeker 2 nachten of meer om te genieten van deze oase van rust!
Highlight
  • self-catering met de mogelijkheid van verzorging v ontbijt/diner
  • schone, ruime kamers en huisjes
  • heel rustig gelegen
  • onvermoeibare staff
  • uitbundig vogelleven
  • ligging aan de Olifantsrivier
  • geen!
Review geplaatst op 2018-09-10
9
Mexico San Cristobal de las Casas
ThijsVDenBurg was hier 01 aug 2015
Dat het Katholieke geloof erg ingebed is in Mexico, is alom bekend. Over de eeuwen is het eigen geworden binnen het volk. Er zijn talloze afsplitsingen hierin te vinden en inheemse groeperingen eren wat zij belangrijk vinden. Het dorp San Juan ongeveer tien kilometer ten noordwesten van San Cristobal de las Casas. wordt bevolkt door de Chamulans. Door de vele jaren verschillende oorlogen hebben zij er een apart geloof op nagehouden. Evangelische elementen komen terug, Johannes de Doper wordt het meest aanbeden. Op het algemene plein zie je de mannen in traditionele kleding al staan, bestaande uit een vest van ongesponnen wol, wit of zwart soms met een witte sjaal of bandana benadrukt. De kerk is spierwit met groenblauw beschilderde bogen. Binnen zorgen enkele lichtstralen door kleine raampjes voor lichtstralen die de met wierooknevel begeven ruimte oplichten. De rest van het licht zijn de honderden kaarsen die branden. De vloer van de kerk is bezaaid met naalden van naaldbomen welke gaandeweg worden aangevuld en herschikt. Mensen zitten op de grond en bidden of worden ritueel gezuiverd of genezen. Ze worden met eieren ingesmeerd of botten ingesmeerd tijdens het prevelen van onverstaanbare woorden. Alle mensen drinken vooral softdrinks en boeren er op los omdat dit slechte geesten zou verdrijven. Je mag stil rondlopen maar er mogen voor de kerk en in de kerk absoluut geen foto's genomen worden. Houdt je hier strikt aan en dan is het een heel bijzondere ervaring
Stad
  • Kijkje in een gesloten gemeenschap
  • Heel bijzondere ervaring
  • Klein entreebedrag ten goede van de kerk en gemeenschap
  • Geen foto's mogelijk (ook wel weer mooi)
Review geplaatst op 2018-09-08
9
Groot-Brittannië achanarras-quarry
baatjes was hier 01 jul 2015
Altijd al paleontoloog willen zijn? Nou, bij de Achanarras Quarry, in de buurt van Spittal, kun je je hart ophalen. In de 19e eeuw werden hier zeer frequent vissen uit het Midden Devoon gevonden. Tegenwoordig moet je geduld en geluk hebben, maar je kunt nog steeds vissen uit deze geologische tijdsperiode vinden. Waar je vroeger een vergunning nodig had om de groeve te bezoeken, kun je deze tegenwoordig vrij bezoeken. Het water dat in de groeve staat is erg diep en er staan niet voor niets reddingsvesten langs de rand. Men raadt sterk af om de rotswanden met je hamertje te bewerken omdat je gemakkelijk in het water terecht kunt komen. Maar dat is helemaal niet nodig want er ligt genoeg materiaal om te onderzoeken. Je kunt hier met gemak uren doorbrengen. Het is even zoeken naar de parkeerplaats, maar eenmaal gevonden loop je in iets minder dan twee kilometer naar de groeve langs een soort van tijdslijn waarbij elke 3 meter een miljoen jaar overbrugt. En het meest fantastische: we zijn helemaal niemand tegen gekomen in de tijd dat wij onszelf even een ander beroep hadden aangemeten.
Wandelroute Activiteit Highlight
  • Leerzaam
  • Niet toeristisch
  • Bijzondere locatie, anders dan anders
  • Wat moeilijk te vinden (maar dat maakt het juist ook wel weer leuk)
Review geplaatst op 2018-09-06
9
Slovenië
AnitaH was hier 01 jul 2018
Wat een geweldig land. Ik ging hier een paar dagen heen toen ik in Kroatie zat. Eerlijk gezegd had ik er geen hoge verwachting van en stelde ik het mij voor als een arm land en stugge mensen. Niets bleek minder waar. Vriendelijke mensen, prachtige bergen, veel groen, mooie meren. In mijn omgeving hoor ik vaak van mensen dat ze naar Kroatie gaan. Ik zou die mensen allemaal aanraden om toch ook een keer naar Slovenie te gaan. Het aantal toeristen is hier beduidend lager dan in Kroatie en dat is mijns inziens onterecht, want dit land heeft echt van alles te bieden. Op de toeristische plaatsen zoals het meer van Bled is ook genoeg te doen voor kinderen zoals zwemmen, kanoën, suppen, rodelen, er zijn glijbanen die in het meer uitkomen etc.
Land
  • vriendelijke bevolking
  • prijzen zijn normaal
  • in de zomer aangename temperatuur
  • mooie natuur
Review geplaatst op 2018-09-05
8
Indonesië Bali
remcoenmarloes was hier 01 aug 2015
Bali wordt tegenwoordig overspoeld door toeristen, zeker het zuiden. Maar met een klein beetje moeite kan je hier ook nog heerlijk rustige plekken vinden. In dit geval hoefden we alleen de aflevering van 3 op Reis te kijken waar Tygo de homestay Pondok Batur Indah bezocht. Wij waren meteen verkocht en moesten sowieso hier naartoe tijdens onze reis naar Bali. Hoe ver het van de gebaande paden is? Onze taxichauffeur wist niet waar het was, heeft ons afgezet op de parkeerplek voor watertempel Tirtagangga en daar hebben we een uur gezocht naar een verborgen pad die je een kwartier moet aflopen om bij de homestay te komen! Kost wat moeite, maar wat is het dan een heerlijk afgelegen plek!
Regio
  • Zeer gastvrij
  • Mooi uitzicht
  • Rustige plek
  • Echt heel moeilijk te vinden :-)
Review geplaatst op 2018-09-04
10
Ecuador
mkroonenburg was hier 01 jul 2018
Fantastisch land met vele gezichten! De Amazone, het Andesgebergte en de kust. En ook de kust heeft weer vele kanten: zo rijd je door een droog landschap en 20 minuten verderop waan je jezelf in de jungle en is het erg vochtig! Compleet verschillende landschappen en hierdoor ook verschillende lokale mensen, niet alleen in uiterlijk maar ook w.b.t. toegankelikheid. Echt divers. Wij hebben zelf een auto gehuurd en dat is super goed te doen. De wegen zijn prima aangelegd, het is geen Aziatisch gekkenwerk in het verkeer en je hebt veel tijdwinst t.o.v. een bus. Het grote voordeel: je kunt overal stoppen waar je wilt en hierdoor kun je met gemak de afgelegen plekken bezoeken. En die zijn er genoeg. Je rugzak is wel wat dikker bepakt: kleding voor het mooie weer, maar ook wat warms voor in de bergen. Wij waren er in juli en hebben alles aangehad. Van korte broek tot windjack met trui en dons jas over elkaar. Je kunt met gemak over slapen in diverse hostels, het eten is er prima en de mensen zijn soms misschien wat schuchter, maar allen erg vriendelijk. Tja, en het land zelf is gewoon prachtig! Dat moet je gewoon zelf ervaren. Ga vooral naar de plekken die niet zo bekend zijn, er is zoveel moois. Geniet!
Land
  • veelzijdig
Review geplaatst op 2018-09-03
9
Frankrijk Parijs
remcoenmarloes was hier 01 nov 2016
In Parijs vind je veel toeristen. Heel veel toeristen. Zeker in de omgeving van de Notre-Dame. Maar ook hier zijn sommige plekken nog heel goed te doen! Twee tips: 1. Boekwinkel Shakespeare & Company Een boekwinkel waar het weliswaar ook vaak druk is, maar het blijft genieten om hier binnen (en buiten) rond te lopen. Je waant jezelf even in een boekwinkel van 100 jaar geleden, deze boekwinkel is namelijk in 1919 opgericht en sindsdien niets van zijn charme verloren. Ambitieuze auteurs mogen hier bijvoorbeeld gratis blijven overnachten als zij overdag meewerken in de winkel. 2. Hotel Dieu Wel heerlijk rustig is het op het binnenplein van Hotel Dieu. Dit ziekenhuis ligt aan hetzelfde plein als de Notre-Dame, maar als je het binnenplein oploopt dan krijg je helemaal niks meer mee van hectiek buiten. En het is er ook nog eens heel mooi!
Stad
  • Fotogenieke plekken
  • Rustmomentje in een druk centrum
  • Unieke boekenwinkel
  • Soms een wachtrij om de boekwinkel in te mogen
  • Buiten wel veel toeristen
Review geplaatst op 2018-08-30
9
Italië Sicilië
TravelGoom was hier 01 jul 2018
Sicilië is al prachtig maar niet compleet zonder bezoek aan de Eolische eilanden ten noorden van het hoofdeiland. De Eolische eilanden met roemrijke namen als Vulcano en Stromboli zijn paradijsjes waar naast mooie stranden, leuke dorpjes met dito terrasjes je heerlijk korte wandelingen kunt maken of de snorkel kunt pakken. Er is nog een hoop vulkanische activiteit wat de trip extra bijzonder maakt. Vanuit Milazzo vertrekt de boot naar Vulcano (ca. 1u varen) en daar vandaan verder. Je kunt bijna het hele jaar op de bonnefooi naar de eilanden, overnachtingsplaatsen genoeg met uitzondering van augustus. Ik bezocht Vulcano en Stromboli maar er zijn 7 eilanden in totaal. Mijn tips: - Vulcano: beklim de vulkaan voor uitzicht en de gele zwavelkristallen, neem een warm modderbad, huur een scooter en rijdt naar het vissersgehucht Gelso in het zuiden. Huur een boot en zwem in afgelegen baaien. Er is een lekker zwart strand en gezellig winkelstraatje. Kleinschalig, laidback. - Stromboli: avondexcursie naar Stromboli vulkaan voor het 'vuurwerk', wandeling rond het eiland (dagtocht) Trek voor elk eiland 2 nachten uit voor een on-Europees avontuur. Kijk voor het indruk dit mooie drone-filmpje: https://vimeo.com/140816137 - dit is een update -
Regio
  • Fijne accomodaties
  • Afgelegen baaien en strandjes
  • Vulcanische activiteit, wandelend te ervaren
  • Rustig, laidback sfeertje
  • Duur in hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-08-30
9
Frankrijk quiberon-en-de-cote-sauvage
baatjes was hier 01 mei 2017
Op een zonovergoten dag besloten wij naar het schiereiland Quiberon te rijden via de Cote Sauvage. Zoals wel vaker is de reis mooier dan de bestemming. Aan het uiteinde van het schiereiland ligt het gelijknamige plaatjes Quiberon. Dit plekje is behoorlijk toeristisch. Je kunt er lekker eten en een beetje rondlopen. Wij vonden het niet zo bijzonder. Maar dan de weg ernaar toe! De Cote Sauvage is schitterend. Een mooie ruige kust met prachtige vergezichten. Je kunt hier prima fietsen of wandelen. Wij hebben de auto geparkeerd en zijn een stuk langs de kust gaan lopen. Fantastisch. De Cote Sauvage vind je aan de westkant van het schiereiland. Ga je echter naar de oostkant van het schiereiland dan kom je mooie zandstranden tegen. Wat wij niet hebben gedaan, maar er uitstekend kan is bijvoorbeeld kitesurfen of kajakken. Eigenlijk heeft Quiberon voor ieder wat wils.
Wandelroute Fietsroute Autoroute Zee Highlight
  • Prachtig ruige kust
  • Voor ieder wat wils
  • Plaatsje Quiberon is behoorlijk druk
Review geplaatst op 2018-08-29
9
Palau
Stan de Haas Fotografie was hier 01 aug 2018
Palau behoort tot Micronesië en ligt in de Grote Oceaan. Het is een bijzondere archipel bestaande uit ruim 250 eilanden waarvan er slechts enkele bewoond zijn. Palau telt 21.000 inwoners. De kleinere eilandjes zien er uit als grote champignons wat Palau ook kenmerkt. De meeste grote bewoonde eilanden zijn met elkaar verbonden middels bruggen. Wat meteen opvalt is dat de auto’s ‘Engels’ zijn (stuur aan de rechterzijde) maar het verkeer rijdt gewoon aan de rechterzijde?! Let dus op wanneer je een auto wil huren, dat rijden niet makkelijk zal zijn! De lokale bevolking lijkt op de Polynesiërs en de Maori en zijn erg vriendelijk. Iedere 2 weken is er een zgn nightmarket in Koror, de ‘hoofdstad’ van Palau. Erg leuk om te zien hoe de lokale bevolking zich te goed doen aan de eettentjes en genieten van de live muziek en dans. Eten en drinken is niet duur in Palau. De hotels zijn wel aardig aan de prijs. Verwacht geen luxe hotelketens want die zitten hier niet. Dat heeft natuurlijk ook zijn charmes. De toeristen zijn voornamelijk Aziaten. Palau is erg geliefd onder de duikers vanwege het extreme heldere water en de vele oorlogswrakken. Naast het duiken kan je ook een landtoer maken die langs allerlei mooie locaties op het hoofdeiland voert met als klapstuk de Ngardmau waterval. Je kan er ook voor kiezen om een spectaculaire rondvlucht te doen met een klein vliegtuigje (Cessna). Op verzoek laten ze de deur eruit zodat je mooie foto’s kan maken van de adembenemende eilanden.
Land
  • Vriendelijke bevolking
  • Duikparadijs
  • Schoon en opgeruimd
  • Ongerepte eilanden
  • Lange reistijd
  • Dure hotels met weinig luxe
  • Aziatische landen bedreigen de authenticiteit van het eiland
Review geplaatst op 2018-08-29