Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

9
Costa Rica
YvesGorissen was hier 01 aug 2018
Net iets ten zuiden van San José in Costa Rica ligt Cèrro Chirripo, het hoogste punt van Guatemala tot aan Colombia. Een plek om weg te dromen bij de misschien wel meest bijzondere zonsopgang die je kunt meemaken! Daarnaast een plek waar maar weinig toeristen komen, omdat het iets is wat wel alleen voor sportieve hikers is weggelegd en dus niet in standaard reispakketten wordt opgenomen. Daarnaast lopen veel Costa Ricanen hier zelf naartoe. De eerste dag loop je vanuit San Gerardo de Rivas naar Basecamp Crestones, dit is een dag waarin je in 14km 2000 (!!!) hoogtemeters overbrugd. Je kunt hier in het hoogseizoen max 2 nachten slapen en in het laagseizoen 3 nachten. Maaltijdenbonnen koop je van te voren en je krijgt boven een heerlijke typische costaricaanse maaltijd voorgeschoteld drie keer per dag. Houdt er daarnaast rekening mee dat het er erg koud kan worden. De volgende ochtenden kun je in het donker beginnen te lopen, dus neem een hoofdlamp mee, zodat je op Cèrro chirripo de zonsopgang kunt bewonderen, toen wij er waren stonden we zelfs boven de wolken en waande wij ons echt op de top van de wereld terwijl de zon opkwam. Daarnaast zijn er voor de andere dagen en momenten van de dag genoeg mooie paden die naar andere hoge pieken, rotsformaties en meren lopen. Ps. Voor de echte uitdaging, neem de bagage zelf op je rug mee! Er lopen namelijk ook ezels maar niets geeft zo'n voldaan gevoel als zelf alles mee te nemen.
Land
  • geen vervelende toeristen
  • lekkere costa-ricaanse maaltijden
  • uitdagende hike
  • magistrale zonsopgang
  • je hebt de top niet voor je alleen
Review geplaatst op 2019-08-20
8
Turkije Cappadocië
Dianadm was hier 01 jul 2017
De Ihlaravallei ligt ten zuiden van de stad Aksaray en is de groene uitzondering in het droge landschap van Cappadocië. De vallei ligt in een kloof, die in de loop van eeuwen uitgesleten is door de Melendir rivier en is omringt door hoge, loodrechte rotswanden, waarin meer dan 60 kerken en rotskapellen verscholen liggen. De kerken met de mooiste fresco’s zijn te vinden tussen Ihlara en Belisirama. Het is soms wel een klim om bij een kerk te komen, maar zeker de moeite waard. Het begin van de wandeling is in Selime, de afdaling naar beneden gaat eerst over een stoffig paadje en daarna over gevallen rotsblokken, maar hierna is er een goed begaanbaar pad (met af en toe een groot rotsblok waar je overheen moet). Aan het begin van de tocht zijn kleine, maar prachtige watervallen te zien, hierna volg je de rivier, verdwalen is onmogelijk. Soms is er een brug over de rivier, zodat je afwisselend in de zon en in de schaduw kunt lopen. Onderweg is het genieten van een oase van rust. Je hoort alleen de wind in de bomen en het ruisen van het water. De afstand die afgelegd wordt, is ongeveer 15 km, dit kan je in drie tot vier uur lopen (is afhankelijk van de hoeveelheid kerken je onderweg wilt zien). De vallei staat weliswaar in de Lonely Planet maar wordt amper bezocht, wij hebben er uren alleen gelopen. Dit komt waarschijnlijk door de bereikbaarheid. Je kunt er wel komen, maar je moet er wel moeite voor doen. Tip: neem voldoende water mee. Er zijn geen voorzieningen.
Highlight
  • prachtige hike door een prachtig gebied
  • avontuurlijk
  • weinig bezoekers, zelfs midden in de zomer
  • mooie kerkjes en fresco's
  • rustig
  • niet voor mensen die slecht ter been zijn
  • geen voorzieningen
  • kan er heet zijn
  • lastig om te bereiken
Review geplaatst op 2019-08-14
9
Groot-Brittannië weymouth
aticketto was hier 01 jun 2019
Weymouth is een badplaats dat aan de zuid-kust van Engeland ligt. In 1789 werd het al een populaire bestemming omdat koning George III hier graag op vakantie kwam. De authentieke Engelse sfeer is behouden ondanks het best druk kan zijn. Het plaatsje ligt namelijk aan de inmiddels steeds populair wordende Jurassic Coast. Er zijn bezienswaardigheden zoals het historische Nothe Fort en het Tudor House Museum. Maar wandel ook zeker over de boulevard tijdens zonsondergang en eindig bij de pubs aan de ingang van de oude haven. Hier is volop fish & chips verkrijgbaar maar pas op voor de hongerige meeuwen. Overnachten kun je in een van de B&B’s die aan het eind van de boulevard ‘ The Esplanade’ zijn gevestigd. Vanuit hier is alles op loopstand. Weymouth is tevens een perfecte uitvalbasis om de Jurassic Coast te verkennen. Ook andere interessante plekken zijn makkelijk te bezoeken als je over eigen vervoer beschikt. Ga naar de vuurtoren op Isle of Portland of neem een kijkje bij Chesil Beach dat bekend staat om zijn kiezelterras.
Stad
  • Perfect voor het verkennen van Jurassic Coast
  • Toeristisch maar toch authentiek
  • Levendig stadje
  • Hoogseizoen is erg druk
Review geplaatst op 2019-08-14
9
Duitsland moezelstreek
karinm was hier 01 aug 2019
De regio aan de Moezel is een bezoek meer dan waard. Niet al te ver van Nederland, en zelfs hier kun je een beetje "buiten het gebaande pad" gaan. Natuurlijk zijn de bekende stadjes ook aantrekkelijk, maar een bezoekje aan het minder bekende Riol geeft je de kans om het Weinlehrpfad te lopen. Dit is een route van 5km langs de druivenstokken, met 15 borden die je wegwijs maken over het stadje (oud-Romeins) en de wijnbouw in de regio. De start van de route is aan het begin van het stadje Riol, en loopt door het dorp naar de druivenstokken. Bij een aantal wijnhuizen en restaurants in het dorp kun je de Moezelwijn natuurlijk ook proeven!
Regio
  • rustige wandeling
Review geplaatst op 2019-08-07
8
India hoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary
doppie was hier 01 feb 2018
Slechts 20 vierkante kilometer meet dit natuurreservaat ten oosten van Jorhat. Toch vind je hier een biodiversiteit die verbazend is voor zo'n klein gebied wat omgeven wordt door theeplantages en dorpen. Zeven soorten primaten komen hier voor waaronder de naamgever van dit gebied: de Westelijke hoelok gibbon, de enige mensaap op het Indische subcontinent. Daarnaast zijn er populaties Beermakaken, Leeuwmakaken, Assammakaken, Resusapen, Kuiflangoeren en Bengaalse plompe loris. ​Een opvallende verschijning in de bomen is de Tweekleurige reuzeneekhoorn die je niet kan missen als je door dit gebied wandelt. Met luide kreten geven ze aan dat ze je gezien hebben. Toch zijn dit niet de grootste herriemakers, dat zijn de Hoeloks waarvan je het gezang op honderden meters door het bos hoort schallen. Bij deze gibbonsoort zijn de mannetjes volledig zwart met alleen zeer opvallende witte wenkrauwen. De vrouwtjes zijn minstens net zo fraai met hun grijsbruine vacht en witomlijnde gezicht. ​Naast de genoemde 7 apensoorten komen in Gibbon WLS een aantal katachtigen waaronder luipaarden, verschillende slangen en ruim 200 soorten vogels voor. Gibbon Resort van Diganta Gogoi is een zeer fijne homestay, met een uitstekende kok. Kleinschalig toerisme kan ook hier er voor zorgen dat de lokale bevolking inziet dat bescherming van dit prachtige gebied de moeite waard is. Wij vonden het een onvergetelijke ervaring om hier te voet op safari te gaan; de zingende Hoeloks galmen nog altijd na.
Natuurgebied Excursie Highlight
  • Goed te combineren met Kaziranga N.P., Majuli, Sivasagar en Nagaland
  • Beste homestay van Assam 2018
  • Lopend op safari
  • De zang van de hoeloks
Review geplaatst op 2019-08-06
9
Rusland Soezdal
marjolijn was hier 01 mei 2019
De Gouden Ring is een verzameling historische steden, in een halve ring ten oosten van Moskou. Het is steeds meer een bekende toeristische route, sinds de Russische historicus Yuri Bychkov in 1967 een reeks essays schreef over deze steden. Het meest aantrekkelijk is misschien wel Suzdal, dat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ik had er in elk geval graag nog wat meer tijd doorgebracht. Zelfs in de Sovjettijd durfden stadsontwikkelaars hier geen grote fabriekscomplexen en flats neer te zetten, waardoor Suzdal zijn authentieke karakter heeft weten te bewaren. Het is een soort levend openluchtmuseum, een rustige plaats (met bij de volkstelling van 2002 rond de 12000 inwoners), idyllisch gelegen aan de rivier de Kamenka, waarlangs kwistig een groot aantal historische gebouwen en complexen zijn gestrooid. Hoogtepunten tussen de vele bezienswaardigheden zijn het Sint Euphimiusklooster (Spaso Evfimiev), een groot weerklooster met een imposante vestingmuur, en het Kreml, de oude citadel met in het oude aartsbisschoppelijk paleis een fraai historisch museum en een museum voor Oudrussische iconen gevestigd. Maar je ziet in de houten huizen en de boerenmarkt ook nog iets van het dagelijks leven op het Russische platteland. Wij logeerden in hotel Sokol, een prettig hotel, een voormalig herenhuis van een koopmansfamilie, centraal gelegen. Schuin aan de overkant van het hotel, in de oude overdekte winkelgalerijen, zit een prima restaurant (kaart ook in Engels).
Highlight
  • compact, alles is te belopen
  • rustige plaats
  • mooi gelegen aan rivier Kamenka
  • veel bezienswaardigheden
  • UNESCO Werelderfgoed
  • dagelijks leven: houten huizen, markt
  • aanrader: hotel Sokol
  • goede restaurants/terrasjes
  • compact, maar je moet mobiel zijn
  • miste iets van OV of fietsverhuur
  • ga NU, voor het te toeristisch is
  • openingstijden niet altijd duidelijk
  • soms nog minder klantgericht, Sovjet-mentaliteit
Review geplaatst op 2019-08-03
9
Groot-Brittannië tyneham
aticketto was hier 01 jul 2019
In november 1943 kregen de bewoners van het kleine dorpje Tyneham een bericht van het oorlogskabinet van Churchill dat ze hun dorp moesten verlaten. Het dorp en 7500 ha van het omliggende land rond de Purbeck Hills werd aangewezen als oefenterrein. Britse troepen moesten opgeleid worden in gevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog en ter voorbereiding op D-Day. Tyneham was naar hun mening de meest geschikte locatie met de minste bewoners om overlast te veroorzaken. Omdat er op scherp werd geschoten kregen dorpsbewoners het bevel om hun huizen te verlaten voor hun eigen veiligheid. De 252 inwoners moesten vóór Kerstmis van dat jaar hun huis verlaten. In eerste instantie zou het tijdelijk zijn maar in 1948 werd het gebied permanent oefenterrein. Een van de laatste personen die uit Tyneham vertrok liet een bericht achter op de deur van de kerk: "Please treat the church and houses with care; we have given up our homes where many of us lived for generations to help win the war to keep men free. We shall return one day and thank you for treating the village kindly." Het gebied is nog steeds een militair oefenterrein en is meestal gesloten voor publiek maar als er geen oefeningen zijn in het weekend wordt de plek vrijgegeven. Op de toegangswegen zijn borden geplaatst waarop staat of je het gebied in mag. De natuur heeft hier ook het land teruggewonnen doordat het gebied vrij is van pesticiden en ‘geïndustrialiseerde’ landbouwmethoden.
Wandelroute Autoroute Natuurgebied Dorp Highlight
  • Gratis entree
  • Donatiebox aanwezig bij parkeerplaats
  • Prachtig natuurgebied
  • Gelegen aan South West Coast Path
  • Beperkt toegankelijk
Review geplaatst op 2019-07-31
9
Duitsland Trier
ChristaThieme was hier 01 jun 2019
Trier is de oudste stad an Duitsland met prachtige bezienswaardigheden. Ondanks de vele toeristen vind ik het een prachtige stad. Zeker als je de bezienswaardigheden heel vroeg of juist heel laat op de dag gaat bekijken, dan vermijd je de grootste drukte. Zeker een bezichtiging waard is de Dom van Trier, de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wil je even de toeristische drukte vermijden? Loop om de kerk heen en ga aan de achterzijde de pandhoftuin in. De tuin wordt omringt door een Gotische kloostergang. En in alle drukte is het hier... stil en ben je (vrijwel) alleen! Geniet van dit stiltemoment!
Stad
  • Vind de rust in de pandhoftuin aan de achterzijde van de dom
  • De dom is een must-see als je in Trier bent
  • de enorme hoeveelheid toeristen
Review geplaatst op 2019-07-29
8
Sri Lanka Colombo
hansdewildt was hier 01 sep 2017
‘Alles begint en eindigt op Galle Road’, zeggen de locals in Sri Lanka. Dit is dé hoofdstraat van Colombo, zeg maar de Kalverstraat, waar dagelijks het leven en honderden auto’s aan je voorbijtrekken. Begin de dag met een fijn ontbijtje bij Barefoot Cafe en laat de kakofonie van de gillende schoolkinderen, bellende zakenmannen en toeterende tuktuks rustig op je inwerken. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de prachtige Hindoeïstische tempel Vajira Pillayar Kovil.
Stad
  • mooie binnenstad
  • veel te zien
  • sfeervolle stad
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-07-22
9
Argentinië Bariloche
Dalix was hier 01 nov 2018
Dit mag je in Patagonië zeker niet missen: De sendero Llao Llao bij Bariloche! Bariloche in Argentijns Patagonië ligt aan het prachtige Nahuel Huapi meer en is omgeven door de besneeuwde bergen van de Andes. Geen betere plek om de omgeving eens goed te verkennen! En dat doe je het beste in het Llao Llao park, dat waarschijnlijk de mooiste uitzichten van noordelijk Patagonië biedt. De route betreft ongeveer 15 kilometer en is goed te doen. Je hebt er 3 tot 4 uur voor nodig, maar als je lange stops maakt bij de vele uitzichtpunten zou ik er een volle dag voor uittrekken. Je begint zo’n 25 kilometer ten westen van Bariloche, bij Puerto Pañuelo. Volg het pad ‘Sendero de los Arrayes’ (3 kilometer) langs het Moreno meer om bij een prachtig strandje (Playa Moreno) aan te komen. Na een half uur kom je bij de ‘Mirador Lago Moreno’, een perfect plekje voor je meegebrachte lunch. Na 500 meter bereik je ‘Lago Escondido’ en het ‘Villa Tacul’ strand. Dan zie je het bordje ‘Cerro Lao Llao’, het doel van deze wandeling. Na een klim van ongeveer 25 minuten bereik je de top. En daar word je beloond met een van de meest spectaculaire uitzichten van Patagonië! Hier zie je het Nahuel Huapi meer, het Moreno meer en besneeuwde bergen zover het oog rijkt! Een paar belangrijke tips. Zorg dat je op een dag gaat dat het mooi weer is, zodat je op de top van al het moois kan genieten. Neem ook voldoende water mee en bedek je hoofd tegen de felle zon. Voor de rest zou ik zeggen, genieten maar!
Highlight
  • Een van de mooiste wandelingen in Patagonië
  • Weinig toeristen
  • Geen
Review geplaatst op 2019-07-21
8
Noorwegen setesdal
schenkel was hier 01 jun 2019
Niets leuker dan Elanden van dichtbij ontmoeten.In Noorwegen zijn deze bijzondere dieren van wel héél dichtbij tezien en wel in het Elgtun elandenpark. Dit park staat nog redelijk in de kinderschoen mar is echt reuze leuk voor een bezoek en zeker met kinderen. Het is het eerste Elandenpark van Noorwegen waar tamme elanden wonen in hun natuurlijke omgeving.Het park ligt middenin het bos en heeft een ruig en heuvelachtig terrein met daarin een aantal waterbronnen.De Elanden hebben hier alle ruimte. De eigenaar is hier in 2014 begonnen met twee kalfjes .Deze eigenaar komt zelf uit Zweden,Lapland.Hij heeft erg veel ervaring met Elanden en is zeer betrokken bij deze dieren.Dat merk je aan alles. Hij kan je echt alles vertellen over deze dieren,vol met passie wat erg leuk is om aan tehoren. Inmiddels telt het park 6 Elanden er zijn in het voorjaar twee kleintjes geboren.Die erg lief zijn om tezien.. Zodra wij binnen in het park zijn roept hij de Elanden en ja hoor tot onze verbazing komen ze aan gelopen.Ik wist niet dat ze zo groot zijn,grote kop en lange poten.Wij gaan met de gids door dit bos wandelen en als we een tijdje lopen komen er een paar Elanden ons achterop.Zo,n bijzondere belevenis. Ik weet dat het dieren in gevangenschap zijn maar echt dat zie je even in het begin maar daarna echt niet meer.
Highlight
  • gratis parkeren
  • Keurig en net park
  • In het voorseizoen zijn er weinig toeristen
Review geplaatst op 2019-07-20
8
Slowakije Bratislava
SourOnTour was hier 01 jul 2019
Afgelopen weekend ben ik in Bratislava, Slowakije geweest en ik had niet echt een idee over wat ik van deze stad en dit land kon verwachten. Met mam pakte ik vrijdag in Eindhoven het vliegtuig en na slechts 1,5 vliegen landen we in Bratislava. Hier huren we een autootje en rijden naar hotel River view Residence met uitzicht op de Donau zoals je misschien al verwacht had ;) Het hotel ligt direct achter de burcht van Bratislava, dus niet te missen. Op het dakterras heb je een fantastisch uitzicht over de Donau, het daarachter liggende bos en de communistische buitenwijken van Bratislava. Ook kan je daar de brug met de UFO zien liggen. Voor mij een perfecte ligging van het hotel, lekker rustig gelegen, maar toch binnen 10-15 minuten wandelen en je staat midden in het oude centrum. Er zijn een aantal gezellige pleintjes en veel terrasjes waar je een lekker drankje of hapje kunt doen. Veel gebouwen zijn in pastelkleuren geschilderd en de stad is erg schoon. Ook vind je er een aantal grappige standbeelden waarvan ik hier op de site nog foto's van zal delen.
Stad
  • binnen no time zit je midden in de natuur
  • veel gezellige terrasjes
  • grappige standbeelden
  • mooie pastelkleurige gebouwen
  • compact dus makkelijk in 2 dagen te bezoeken
  • een redelijk kleine stad
Review geplaatst op 2019-07-19
10
Groot-Brittannië dartmoor-national-park
aticketto was hier 01 jul 2019
Dartmoor National Park staat vooral bekend om zijn tors. Een tor is een heuvel waarvan de top een steen is en los staat in het landschap. Er zijn er zo’n 160 te vinden in het park waarvan Haytor de bekendste is en heeft een visitors centre. Dartmoor staat ook bekend om zijn ‘wilde’ pony’s. Deze lopen in grote getallen vrij rond in het park en versperren vaak de toch al smalle weggetjes. Ook schapen en koeien lopen vrij rond en trekken zich weinig aan van bezoekers en het verkeer. Er zijn veel prehistorische overblijfselen in Dartmoor te vinden die dateren uit het late Neolithicum en de vroege Bronstijd. Overal vind je talloze menhirs, steencirkels, graven en steenrijen. Het park heeft een oppervlakte van zo’n 950 vierkante kilometer en het landschap bestaat voor het grootste deel uit heide. De hoeveelheid neerslag is erg hoog, nog hoger zelfs dan de omliggende gebieden. En de dikke truflaag is zelden droog. Toch is het park uitermate geschikt voor wandeltochten. En zijn veel verschillende routes en kun je redelijk makkelijk wandelen van de ene tor naar de andere. Ben je met de auto dan kun je die op veel plekken gratis parkeren op de kleine onverharde parkeerplaatsen.
Wandelroute Autoroute Natuurgebied Cultuur Highlight
  • Drukke/populaire plekken zijn makkelijk te vermijden
  • Veel wandelmogelijkheden
  • Gratis toegankelijk
  • Interessante geschiedenis
  • Uniek landschap
  • Grote kans op regenachtig weer
Review geplaatst op 2019-07-16
8
India dibru-saikhowa-national-park
doppie was hier 01 jan 2018
 "The land the Nation forgot." is de bijnaam van Dibru-Saikhowa N.P. Ver weg in het uiterste oosten van Assam ligt dit ruige gebied omgeven door de Lohit, Dibru en Brahmaputra. Deze rivieren vormen dit land, ze geven en nemen afhankelijk van de hoogte van het water. Hier leeft een exotisch viertal: de Ganges dolfijn, de Aziatische waterbuffel, de Westelijke hoelok en de witvleugelboseend. Daarnaast vind je hier ook andere 'gewoon' bedreigde soorten zoals tijgers, luipaarden en andere katachtigen. De uitgestrekte zandbanken trekken grote aantallen vogels. ​"The land the Nation forgot.", helaas geldt dat ook als het gaat om bescherming. Er zijn te weinig parkwachters die met zeer beperkte middelen dit gebied moeten beschermen tegen stropers en illegale nederzettingen. Lokale ondernemers als Sanjay Das proberen dit tij te keren door Dibru-Saikhowa als eco-toerisme bestemming op de kaart te zetten. Een bijzondere vorm van bescherming vindt plaats in een aantal dorpen net buiten het reservaat: de dorpelingen die plaats zouden moeten maken voor grootschalige bouwplannen gebruiken de aanwezige populatie beschermde hoeloks als 'dierlijk schild'. ​Dibru-Saikhowa is een ruig gebied met nauwelijks infrastructuur, de beste manier is om het te verkennen per boot. Hoever je komt is volkomen afhankelijk van het waterpeil en de stroomsterkte van de rivieren. Zet voet aan land en de spanning stijgt, zeker als je verse olifantenhopen aantreft tussen het metershoge gras. Maar of je ze ziet...?
Activiteit Eiland Natuurgebied Rivier Highlight
  • Vogelaarsparadijs, vooral in de winter.
  • Weinig toerisme
  • Verblijf op houseboat
  • Ruige en ongerepte natuur
  • Wildlife moeilijk te spotten
Review geplaatst op 2019-07-14
8
Groot-Brittannië Glasgow
Graaf was hier 01 jul 2019
Art tour in Glasgow De mooiste stadswandeling door de grootste stad van Schotland, is de Mural Trail. Een tour langs prachtig kunstzinnig beschilderde gebouwen in Glasgow. Bij de tourist information in Buchanan Street kun je een plattegrond (en/of boekje) krijgen van de Mural Trail, met de locaties en informatie over deze street-art schilderijen. Ze liggen vrijwel allemaal in het centrum, en het is geweldig leuk om op deze manier het stadscentrum te bekijken als een levensgrote galerie. Je kunt de tour ook met een gids lopen, deze kan nog veel meer over de kunst vertellen. De stad is heel trots op zijn street-art, en de schilderijen zullen ook niet door vandalen beklad worden. Je kunt alles in ongeveer 4 uur uitgebreid bekijken.
Stad
  • vriendelijke behulpzame bevolking
  • leuke stad voor stedentrip
  • enkele schilderijen verdwenen door verbouwing
Review geplaatst op 2019-07-12