Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

9
Guatemala todos-santos
Dalix was hier 01 nov 2016
Guatemala is bij toeristen onder andere bekend om de Maya-tempels van Tikal, prachtige dorpjes en markten vol kleurrijke Maya-indianen, de mooie jungle en de indrukwekkende oude koloniale hoofdstad Antigua. Maar dan is er ook Todos Santos, een heel bijzonder plaatsje in de hooglanden van Guatemala. Het wordt nog steeds niet veel bezocht door toeristen. Als je hier naartoe gaat, doe dat dan absoluut begin november. Op 1 november viert men hier Todos Santos (Allerheiligen). Op die dag is er een indrukwekkende paardenrace, waarbij de in klederdracht gestoken mannen (in rood en wit gestreepte broeken, kleine strooihoedjes en in allerlei kleuren gestreepte jasjes) na een volle nacht van drinken en dansen, zo snel mogelijk de eindstreep moeten halen. Velen van hen vallen voortijdig van hun paard. De dag erna wordt op het kerkhof doorgebracht (Allerzielen). Families nemen lekkernijen en alcohol mee om samen met de overledenen deze dag te vieren en te herdenken. Het is heel bijzonder om deze twee dagen vol traditie in Todos Santos te mogen ervaren. Een aanrader!
Stad
  • Goed te doen als onderdeel van een bezoek aan Guatemala
  • Rustig
  • Zeer authentiek
  • Zoek tijdig een slaapplaats. Er is niet veel aanbod en er komen veel Guatemalteken
Review geplaatst op 2019-03-15
9
India Karnataka
sidonius was hier 01 mrt 2019
Het leuke van reizen vind ik dat je steeds weer nieuwe culturen ontdekt en inzichten opdoet. Ook tijdens onze recente reis door Zuid India is er een wereld voor mij opengegaan waar ik geen weet van had. Zoals de archeologische site van Hampi. Een staaltje cultuur- en architectuurgeschiedenis dat zeker kan tippen aan die van de Inca’s en Maya’s. Hampi heeft een oppervlakte van 30 km2 en bestaat uit een gebied met honderden tempelruïnes in een surrealistisch rotslandschap. Het beleefde zijn hoogtijdagen in de 16e eeuw toen het na Beijing de grootste en belangrijkste handelsstad van Azië was. Bezoek Hampi bij zonsopkomst en geniet van de magie die de site dan uitstraalt; de rotsen en tempels gloeien rood op in de ochtendzon. Maar Karnataka heeft nog veel meer bijzonders te bieden! Zoals de prachtige Hoysalatempels van Belur en Halebid uit de 11e-14e eeuw met hun oogverblindende en gedetailleerde beeldhouwwerk. In de koningsstad Mysuru kijk je je ogen uit op één van de fotogeniekste markten van India, de Devarajamarkt. De geuren en kleuren zijn een lust voor de zintuigen. Het indrukwekkende paleis van de voormalige maharadja’s lijkt zó uit de Sprookjes uit duizend en één nacht gestapt. Kortom: Karnataka is een bezoek meer dan waard. Er zijn nog nauwelijks westerse toeristen. De natuur mag er wezen met kokospalmplantages, rijstvelden, suikerriet. En wie graag wildlife spot: in Karnataka kun je nog tijgers en olifanten in het wild tegen komen. Ik zeg: doen!
Regio
  • De Devarajamarkt in Mysuru
  • Prachtige paleizen in Mysuru
  • Rustig om te bereizen
  • Nauwelijks westerse toeristen
  • Bijzondere beelhouwkunst in Belur en Halebid
  • eeuwenoude cultuur en architectuur in Hampi
  • geen minpunt
Review geplaatst op 2019-03-14
8
Portugal Lissabon
hansdewildt was hier 01 apr 2012
De toren van Belem is gebouwd in Renaissance- en Manuelstijl tussen 1515 en 1521 en diende als uitkijkpost om vijandelijke schepen uit de haven te weren. Deze toren stond oorspronkelijk op een klein eilandje, ongeveer in het midden van de rivier de Taag. Door de Grote Aardbeving van 1755 wijzigde de loop van deze rivier zich en met het geleidelijk opschuiven van de oever ligt de toren nu aan de kade. Heel bijzonder eigenlijk ! Het is een toeristische trekpleister van formaat en je zult hier dus nooit de enige zijn om van dit bouwwerk te genieten maar het is zeer zeker de moeite van het bezoeken waard, een mooie herinnering aan de glorietijden van Portugal.
Stad
  • indrukwekkend om te zien
  • sfeervolle stad
  • mooi om te zien
  • prachtig uitzicht
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-03-12
9
Zuid-Afrika paternoster
Jan10e was hier 01 feb 2019
Paternoster is een echt vakantieplaatsje. Het heeft mooie stranden, ontelbare accommodatie om uit te kiezen en diverse restaurants. Waaronder het beste restaurant van de wereld: Wolfgat. (maar daar gaat deze review niet over) Wat ik ontdekt heb tijdens mijn verblijf in Paternoster is de Crayfish Wharf. Hier was vroeger de kreeftenverwerkingsfabriek en niet toegankelijk voor publiek. Het is nu een leuke plek met historische waarde. De geschiedenis van de visserij in Paternoster. Er zijn twee restaurants gevestigd. Hartje zomer zul je hier ook zeker moeten reserveren. Tot mijn verbazing stond de Crayfish Wharf nog niet op de kaart en informatie die ik had ontvangen. Het ligt tussen de twee stranden van Paternoster. Dit was mijn 3e keer in Paternoster. Gekozen voor 2 nachten. En nu heerlijk tijd gehad voor strandwandelingen. Toen ik hier 11 jaar geleden voor het eerst was lagen er nog veel bootjes op het strand. Nu rijden er 4x4 auto's het strand op om de boten bij de huizen te kunnen stallen. En behalve dat er nog wat meer huizen zijn bijgekomen vond ik het er verder niet verandert. Een aantrekkelijk vakantieplaatsje.
Stad
  • toeristische attracties in regio
  • Goede horeca
  • Lange en brede zandstranden
  • in seizoen wellicht aan drukke kant
Review geplaatst op 2019-03-11
8
Zuid-Afrika milnerton-flea-market
Jan10e was hier 01 mrt 2019
Op zaterdag (08.00 t0t 14.00) en zondag (8.00 - 15.00) kun je naar een enorme vlooienmarkt. De Milnerton Flea Martket. Een paar jaar terug nog vooral kofferbakverkoop, maar nu toch ook met allemaal kramen. Het is een lokaal gebeuren dus je ziet een enormiteit aan diverse mensen. Ligt buiten de stad, maar als je geen eigen vervoer hebt kun je gebruik maken van de MyCity bus. Enorme afwisseling in voorwerpen. Het meeste oud en gebruikt. Maar er zitten daar toch wel heel leuke zaken tussen. Zeker niet de gebruikelijke toeristische items. Huishoudelijk, gereedschap, meubilair, leren tassen, sieraden, schilderijen, munten... om maar iets te noemen. Gewoon er lekker overheen struinen met de Tafelberg op de achtergrond. Er zijn ook wat foodstalletjes, toiletvoorzieningen en bankjes om even te rusten. Ons bezoek duurde zo'n 1,5 uur. Daarna ga je bv. naar het strand in Lagoon beach dat er vlakbij ligt of rij door naar Blaubergstrand dat ik persoonlijk wel leuker vind en paar goede eettentjes heeft zoals bv. Ons Huisie.
Markt Highlight
  • Parkeren en entree is gratis
  • lokale klandizie
  • zeer gevarieerd aanbod
  • heel veel parkeerplaats
  • Te bereiken met openbaar vervoer
  • Op hete zonnige dagen vrijwel geen beschutting
  • Als je iets groots koopt... hoe het dan naar NL te krijgen...
Review geplaatst op 2019-03-10
10
Namibië welwitschia-drive
martinhectors was hier 01 sep 2015
De Welwitschia Nature Drive in Namib-Naukluft NP biedt een kans een bijzondere plant te zien: de welwitschia. Deze plant komt alleen in het zuidelijk deel van Afrika voor en kan wel 1.500 jaar worden. Op de route kun je ook dieren als oryx, springbok en zebra tegen komen. De rit duurt zo'n 4 uur als je vanuit Swakopmund start. Rij hem vroeg in de ochtend of in de namiddag, dan heb je kans dieren te spotten. Deze zijn dan het meest actief, terwijl ook de temperatuur aangenaam is. De Welwitschia Drive is een prima mogelijkheid om in een dagdeel te doen, met name als je goed voorbereid op pad gaat en een picknickmand meeneemt zodat je bijvoorbeeld bij het maanlandschap op een van de uitkijkpunten een picknick kunt houden. Ook al is het mistig en/of koud in Swakopmund, hoe verder je naar het oosten rijdt (de woestijn in) hoe warmer het wordt. Aangezien je geen enkele schaduw hebt in dit deel van de woestijn, moet je zorgen dat je goed voorbereid bent: neem voldoende water en beschermende kleding mee.
Regio
  • Prachtige rit ernaartoe
  • Geen toeristen
  • Afhankelijk v/d periode zeer warm
Review geplaatst op 2019-03-10
9
Costa Rica el-bosque-eterno-de-los-ninos
Dianadm was hier 01 feb 2018
El Bosque Eterno de los Niños, vertaald 'Het Eeuwige Woud der Kinderen', is het grootste privéreservaat van CR, gekocht door kinderen uit meer dan 40 landen. Een initiatief dat gestart is in 1986 met als doel het tropisch regenwoud en de bijbehorende fauna te behouden, en dat is gelukt. Het reservaat is in ruim 30 jaar gegroeid van 6000 naar 20.000 ha. Het gebied ligt tussen twee bekende trekpleisters in, het vulkaanpark Arenal en Monteverde-nevelwoud en omdat deze plaatsen steeds drukker worden, zijn veel dieren naar El Bosque Eterno de los Niños getrokken. Je vindt hier 50% van alle voorkomende diersoorten van CR, waaronder jaguars, tapirs en 700 verschillende vlindersoorten. Het reservaat is minder bekend en minder toegankelijk en hierdoor komen er veel minder bezoekers.Het telt 3 biologische stations waar je kunt overnachten in één van de zes kamers en een heerlijke Costa Ricaanse maaltijd geserveerd krijgt. Er is ook een onderwijscentrum voor kinderen, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt. Er zijn vogel-, dag- en nachtwandelingen, die elk 2 uur duren en waarbij je goed het verschil kunt zien tussen het bos overdag en ’s nachts. Een unieke ervaring, die je zeker niet wilt missen. Het minpunt is dat het slecht bereikbaar is. De laatste 6 km gaan dwars door de jungle over een nogal extreme weg, een 4 WD is daarom een must. De coördinaten van het San Gerardo station waar wij hebben overnacht zijn 10 ° 21'34.77 "N, 84 ° 47'27.57" W
Natuurgebied Excursie Highlight
  • eco-bestemming
  • prachtige natuur
  • hoge dierdichtheid
  • rustig, weinig andere bezoekers
  • wandelingen zijn een unieke ervaring
  • educatief
  • weinig overnachtingsplaten - reserveren moet
  • moeilijk bereikbaar
Review geplaatst op 2019-03-10
10
Frankrijk Parijs
Femke van Kan was hier 01 feb 2019
WAAW Parijs wat een geweldige stad. Mijn eerste keer Parijs. Ik had vanalles verwacht van deze stad, maar niet dat het zo mooi zou zijn. de gebouwen zijn prachtig op elke hoek van de straat kan je mooie fotos maken. Ondanks dat wij in februari zijn gegaan hadden we heel goed weer. Het was zoon 15 graden vol op zon perfect voor een stad als Parijs. Wat een aanrader is is om te ontbijten bij la duree. Een echt frans tentje waar je echte franse lekkernijen krijgt. Ook is het leuk om eens door de wijk le Marais te lopen. Dit is een echte franse wijk met veel modieuze winkels.
Stad
  • niet te druk
Review geplaatst op 2019-03-07
9
Finland juutuanjoki
baatjes was hier 01 feb 2019
Lapland in februari betekent sneeuw en vrieskou. Waar je normaal kunt zwemmen, kun je nu over water lopen. Zo ook over de rivier Juutuanjoki bij Inari. In de zomer is dit een uitstekende plek om te forelvissen, in de winter kun je hier goed sneeuwschoenwandelen. Met deze sneeuwschoenen ondergebonden, kun je lopen op plekken waar je normaal tot aan je knieën wegzakt in de sneeuw. Wanneer je je op de rivier begeeft, is het wel zaak niet te ver middenop te willen lopen. Doordat de Juutuanjoki een aantal stroomversnellingen heeft zal het ijs daar nooit heel dik worden. Deze rapids leveren ook mooie ijsschotsen en aangevroren oevers op. Overal langs de rivier vind je plaatsen waar je vuur kunt maken en bijvoorbeeld je eigen lunch kunt bereiden. En dat allemaal in een wonderschone witte wereld.
Activiteit Natuurgebied Rivier Excursie Highlight
  • Compleet andere wereld in de winter
  • Vuurplaatsen waar je je eigen lunch kunt maken
  • Rustig
  • Mooie stroomversnellingen
  • Het is een behoorlijk stuk lopen vanuit Inari
Review geplaatst op 2019-03-05
8
Oekraïne jaremtse
agrotewal was hier 01 jul 2014
Jaremtsje is een parel in de Karpaten. De start voor een tocht naar de bergen, is nog onontdekt door de massa. Je komt er geen buitenlanders tegen alleen vakantiegangers of dagjesmensen uit de Oekraïne. Het is een aantrekkelijk stadje met veel oude houten huizen, waarvan sommige vervallen zijn. De rivier de Proet loopt langs de stad en wordt zomers gebruikt om in af te koelen. Aan de buitenkant van de stad is dagelijks een markt te vinden en vandaar kun je de bergen in gaan.
Stad
  • goedkoop reizen met de trein of bus
  • Afkoelen in de rivier de Proet
  • Karpaten domineren het landschap
  • oude houten huizen
  • Markt
  • Puur platteland
  • slechte wegen leiden naar de stad
Review geplaatst op 2019-03-05
9
Zuid-Afrika norval-art-museum-capetown
Jan10e was hier 01 feb 2019
Nieuw Een culturele aanvulling voor als je toch met de Constantia Wine route bezig bent of als geheel los bezoek in te plannen: Het gloednieuwe artcentre van de Norval Foundation. Het moderne gebouw ligt bij het begin van de Ou Kaapse weg. Op dit moment zijn er 4 verschillende exposities van diverse kunstenaars. Het ene spreekt meer aan dan het andere. Smaken verschillen. Maar alleen al het gebouw en de beeldentuin zijn de omweg waard. (en anders ook bij Steenberg Winery om de hoek aanwaaien). Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Zoals bv. een repetitie van het Capetown Ballet. Openingstijden van 10.00 - 18.00 uur. Rondleidingen beginnen om 14.oo uur. Entree is 140 Rand. Tot 18 jaar gratis. Op maandag voor iedereen gratis. Qua horeca is het hier ook goed toeven: Er is ook een restaurant 'the Skotnes' en bar. Het terras heeft prachtig zicht op de tuinen en de wijnranken in de verte. Ook kun je een picknick basket bestellen en deze in de beeldentuin nuttigen. De shop heeft exclusieve items die de toeristische souvenirs ver overstijgen. https://www.norvalfoundation.org/
Meer Cultuur Horeca Highlight
  • prachtige omgeving
  • Nog niet druk
Review geplaatst op 2019-02-28
9
Zuid-Afrika tulbagh
Jan10e was hier 01 jan 2019
Op zoek naar 'n verblijf in wijngebied met bergen. Na te hebben gezocht in Stellenbosch en Franschhoek koos ik voor Tulbagh. Daar vond ik erg leuke (zeer betaalbare) accommodatie (Tulbagh Mountain Manor). Prachtplek met mooi uitzicht over de vallei, incl. ontbijt en een lekker zwembad. Net aankomend vanuit NL was het ook niet al te ver rijden van Capetown Airport. (1,5 uur als je geen koffie drinkt of fotostops maakt in de bochtige Bainskloofpas). Tulbagh had ik wel eens eerder globaal gekeken maar verder dan de Kerkstr. en de Van der Stelstr. was ik toen niet gekomen. En Drostdy natuurlijk. Omdat we er al tegen lunchtijd aankwamen hadden we nu 1,5 dag om de omgeving te verkennen. Lokale musea, de kerk, de witte gekalkte huizen, diverse galeries. Er zijn wandelmogelijkheden en wie weet kom je dan ook wel de geitenkudde tegen. We hebben een paar wijnhuizen aangedaan. Niet om te proeven deze keer, maar om van de omgeving te genieten. Montpellier (kerkje tussen de wijnranken) Saronsberg (beelden en kunst), Twee jonge gezellen en ook Rijks Country House is mooi om even rond te kijken. Een lokale traditie om geitekop te eten in het Olive terrace Bistro die hebben we maar overgeslagen. Om eens heen deden de lokale stoere heren zich tegoed aan dit gerecht, terwijl hun dames toch ook maar wat anders hadden besteld. Net als wij. Een sfeervol restaurant met Zuid Afrikaanse gerechten als Boboti vind je in Paddagang eethuis. Een prettig sfeertje daar. Tulbagh: Klein maar fijn.
Stad
  • lekker relaxed beginnen na de vlucht
  • toch maar 1,5 uur rijden van Kaapstad Airport
Review geplaatst op 2019-02-24
7
Senegal fathala-game-reserve
SourOnTour was hier 01 jan 2019
In januari 2019 was ik in Gambia voor de zon, de zee en om te surfen. Een redelijke relaxvakantie dus. Maar om nu naar een land te gaan en helemaal niets ervan te zien, dat vind ik ook niets, dus heb ik twee dagen gepland met een lokale gids. Een dag om wat van Gambia te gaan zien en één dag om naar Fathala Game Reserve in Senegal te gaan. Vanuit Gambia is het niet heel erg ver weg, maar houd rekening met een lange reistijd. Drie uur enkele reis is niet zo gek. Eerst rijd je naar de hoofdstad van Gambia, Banjul, waar je het veer over de Gambia rivier neemt. Dit laden en lossen duurt allemaal lang en het is interessant om het dagelijkse Gambiaanse leven hier te zien. Andere toeristen hebben wij niet gezien hier. Nadat je de rivier bent overgestoken (30 minuten) rijd je naar de Gambiaans-Senegalese grens, waar je moet wachten op een aantal stempels in je paspoort. Dit kan best een tijdje duren. Eenmaal de grens over is het nog maar 5 kilometer naar Fathala Game Reserve. Eenmaal aangekomen vertrekken we in een 4x4 met chauffeur en gids. De gids vertelt veel over het park en de dieren die er rondlopen. Je vind er apen, giraffen, zwijnen, antilopes, veel vogels en zebra's. Ook is er één mannelijke, witte neushoorn. Hier hebben ze een vrouwtje bijgezet, maar zij wilde niet paren, waarna hij haar heeft dood gemaakt. Einde Romeo en Juliet. Het heeft nog even geduurd eer onze gids de giraffen had gevonden, maar eenmaal daar, zijn we te voet naar ze toe kunnen lopen, gaaf!
Highlight Blog
  • Leuk safari park
  • Fijne gids
  • Goede organisatie
  • Niet heel erg groot
Review geplaatst op 2019-02-24
8
Marokko cap-tafelney
agrotewal was hier 01 mrt 2016
Cap Tafelney een pareltje aan de West Kust van Marokko is zeker een plaats buiten de gebaande paden. Slechts een enkeling weet deze baai te vinden. Je moet er ook geen amusement verwachten, de charme zit in de eenvoud. Het is een piepklein dorpje met twee rijen blauwe huizen, een schitterende baai en een plek waar vissersbootjes de oceaan op gaan. De aantrekkingskracht voor mij zit in de kleine dingen, een breed zandstrand wat je slechts deelt met wat loslopende ezels. Vissers die hun kleine vangst binnenhalen en de mooie blauwe huizen. Je mag er gewoon met de camper overnachten en genieten van een prachtige zonsondergang, het ruizen van de zee en de rust. Je kunt er komen door de N1 vanuit Essaouira te volgen tot de N2226 je brengt naar de kust.
Dorp Strand Highlight
  • geen toeristen
  • je mag op het strand overnachten
  • ezels en vissersbootjes
  • blauwe huizen
  • een hele mooie baai
  • een breed zandstrand
  • een enkele loslopende hond
Review geplaatst op 2019-02-23
7
Italië Alberobello
Chiel van der Wal was hier 01 aug 2018
Alberobello is met zijn schattige trulli's een prachtig stadje. Superleuk om foto's te maken (toen ik hier was, werd toevallig op die dag een fotoshoot genomen van een modellenblad). Het was ook heel interessant om te leren over de geschiedenis van de huisjes, maar ook hoe het is om te leven in een trulli. Er waren veel huisjes die hun deur open hadden staan. Hier mocht je dan een kijkje binnen nemen, en aan het einde een vrijwillige bijdrage (de meesten gaven 1 of 2 euro) achterlaten als dank. Gebrek aan herinneringen zal er zeker niet zijn! Niet alleen omdat het beeld van de leuke huisjes in je hoofd blijft hangen, maar omdat er in het centrum bijna alleen maar toeristenwinkeltjes zitten! Als je echt een speciale souvenir wil hebben, zul je toch even moeten zoeken, want de winkeltjes hebben allemaal hetzelfde. Uiteindelijk ben ik naar huis gegaan met 3 armbanden (van een juwelier) & een paar handdoeken (uit een toeristenwinkeltje). Tip: bezoek het museum, en kijk eens bij een paar huisjes binnen.
Stad
  • Gastvrije bewoners
  • Zeer interessant
  • Erg leuke huisjes
  • Weinig eetgelegenheden
  • 's Zomers erg heet en schaduwloos
  • Heel erg veel toeristenwinkels
Review geplaatst op 2019-02-22