Laatste foto's & tips

'1000461' door Graaf '1000461' door Graaf

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Gezondheid uit de...n

Graaf

Dit is de rode zonnehoed of echinacea purpura. Uit het extract van deze planten worden de bekende echinacea druppeltjes (echina-force) gemaakt die je natuurlijke afweer een boost kunnen geven. Ze verbeteren je immuunsysteem. Misschien is de nectar voor de Atalanta vlinder ook weerstandsverhogend?

'1000460' door neretslok '1000460' door neretslok

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Falaise

neretslok

Zicht op de Falaise Amont op het strand van Etretat. Na het diner (niet zo geslaagde mosselen, redelijke pizza) een heerlijk uurtje vertoeven om de zon in de zee te zien zakken. Magical!

'1000459' door MaJaTa '1000459' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Een hoornaar

MaJaTa

Hier zie je de hoornaar, dit is een van de grotere soorten wespen die we in Nederland kunnen aantreffen. Maar wat is een hoornaar? Een hoornaar is net als een wesp een vliesvleugelige. Het is de grootste inheemse, wespensoort in Nederland. Deze reuzenwespen hebben vooral na de zomer van 2017 te kampen met een zeer negatief imago. Toen werden wandelaars aangevallen, wat veel losmaakte in de media. Dit is heel vaak erg overdreven en zoals je ziet kan ik er best dichtbij komen. In mijn tuin zie ik ze regelmatig en ze zijn gek op mijn druivenstruik. De enige reden voor wespen (en dus ook voor hoornaars) om aan te vallen is dreiging rondom hun nest. Het wespennest (onbewust) te dicht naderen kan er voor zorgen dat werksters luid brommend aan komen vliegen of zullen steken ter verdediging. Er is een behoorlijk verschil in grootte tussen de hoornaar en wesp. De werksters van een wesp zijn tussen de 10 en 15 mm groot, een gemiddeld mannetje (dar) meet 15 mm. Een hoornaar is groter dan een wesp, zo zijn de werksters 17 tot 24 mm lang, darren 21 tot 28 mm en een hoornaarkoningin kan zelfs 35 tot 40 mm groot worden. Een wespenkoningin is hooguit 20 mm groot, dus dat is een behoorlijk verschil. De hoornaar leeft in een nest bestaande uit ongeveer 700 werkers. Voor een regulier wespennest zijn dit er veel meer, tot wel 25.000 exemplaren. Beide soorten hebben een nest gemaakt van afgeknaagd zacht hout en andere vezels, wat vervolgens met speeksel wordt vermengd dot een grijzig papierachtig materiaal. De vorm van het nest is echter verschillend, het nest van de limonadewesp heeft een ballonvormig omhulsel. Het nest van hoornaars heeft een schelpachtige vorm. Ook de plaats van het nest kan verschillen; de hoornaar bouwt het nest graag nabij bomen of struiken op een niet-vochtige plaats en altijd bovengronds. Een wespennest is vaak in gebouwen zoals schuren en andere bijgebouwen te vinden, maar bijvoorbeeld ook in de spouwmuur van het huis of onder dakranden.

'1000457' door geervannesmeed '1000457' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Bee boys

geervannesmeed

Al eerder plaatste ik enkele voorbeelden van street-art, waaruit blijkt dat straatkunst niet vreselijk hoeft te zijn en geen vies woord is, maar “gevierd” moet worden. Eind maart van dit jaar is het street-art project bij een viaduct in Weert opgeleverd. In juli 2016 werden al enkele brugpilaren voorzien van een kunstwerk. Het eindresultaat kon toen rekenen op veel waardering. Dit jaar kreeg het project daarom een vervolg. Onder leiding van lokale streetartkunstenaar Sapo (Geert Loijen) en de internationaal bekende Angelo Martinus zijn onder andere de 6 brugsteunen van prachtige creaties voorzien. Dit is een van de creaties van Sapo met als thema natuur. Hij gaf het als titel Bee boys. Leuk detail is dat er zelfs nog een kloddertje "honing” op de beschermingsrail terecht is gekomen.

'1000456' door agrotewal '1000456' door agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Overstekend wild

agrotewal

Nyala een antilopesoort die me verbaast door het grote verschil tussen de man en het vrouwtje. Het velletje van het vrouwtje is goudbruin met strepen, ze heeft geen hoorns en ze wordt niet groter dan een meter. Een mooi dier, wel wat schichtiger dan andere antilopesoorten. Maar het mannetje is een indrukwekkende verschijning, met hoorns die wel 70 cm lang kunnen worden. Zijn vel heeft een andere kleur en hij wordt zeker 15 cm groter dan zijn vrouwtje. De strepen zijn bij hem minder duidelijk en hij heeft veel haarbossen. Het was bijzonder om te zien hoe snel het vrouwtje overstak en hoe statig hij bezit nam van de weg.

'1000455' door martinhectors '1000455' door martinhectors

Costa RicaCentraal Costa Rica (hoogland)

Costa RicaCentraal Costa Rica (hoogland)

Koperkopsmaragdkolibr

martinhectors

We waren in San Gerardo de Dota in hoofdzaak om de quetzal te spotten. In de tuin van onze lodge zoemde het van de kolibries die af en aan vlogen. Ik heb hier dan ook wat tijd doorgebracht om deze vluggerds te kunnen vastleggen. Deze koperkopsmaragdkolibrie is één van de kleinste soorten in Costa Rica. In het wild kan je hem slechts in een beperkt deel van het land vinden. Hij is endemisch in Costa Rica.

'1000454' door steven-dijkshoorn '1000454' door steven-dijkshoorn

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Ivan Vazov nationaal.

steven-dijkshoorn

Het wereldberoemde Ivan Vazov nationaal theater in Sofia is het oudste theater van Bulgarije en een van de belangrijkste gebouwen van Sofia. Het gebouw staat midden in het centrum van de stad aangrenzend aan de City Garden, de stedelijke tuinen. Er zijn helaas geen tours door het gebouw. De enige manier om het nationaal theater te bezoeken is door een kaartje te kopen voor een voorstelling. De voorstellingen zijn wel in het Bulgaars, maar de ervaring om in een prachtig oud theater te staan met een rijke geschiedenis, is werkelijk onbetaalbaar. Ook het gebouw van de buitenkant en de City Gardens zijn zeker de moeite waard om eens te bekijken. De sfeer om het Ivan Vazov theater is erg goed. En je kan er lekker ijs eten.

'1000453' door steven-dijkshoorn '1000453' door steven-dijkshoorn

GriekenlandZakynthos

GriekenlandZakynthos

Rustig, mooi en...gen

steven-dijkshoorn

Bij Korakonisi hebben wij kunnen genieten van het prachtige uitzicht zonder andere toeristen. Er is een mooi wandelpad aangelegd, en een duik nemen is ook geen probleem. Paar minuutjes afdalen over een wandelpad (niet geschikt om met slippers te doen) en je staat met je voeten in het water. En vooral de route er naartoe is fantastisch. Kronkelwegen en uitzichten om van te genieten! En er is ook een leuk tentje waar je eten en drinken kan kopen. Wij vonden dit 1 van de leukste locaties vanwege het prachtige uitzicht en de rust. Wij hebben Korakonisi in de ochtend bezochten raden het aan om er een kijkje te nemen.

'1000452' door TravelGoom '1000452' door TravelGoom

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Playa del Dinkel

TravelGoom

De Dinkel slingert zich door het Lutterzand afwisselend in ruime en dan weer krappe bochten. Verstilt in de herfst zoals op de foto en in de zomer worden de zandoevers een speelstrand voor kinderen én honden. Meteen een wandeltip voor de komende weken.

'1000449' door jaapburgers '1000449' door jaapburgers

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Juveniele groenling..

jaapburgers

Al heb je geen verstand van vogels (zoals ik), dan nog is een dagje in een vogelhut de moeite waard. Helemaal als je in prettig gezelschap verkeert (Karin en Christa) die duidelijk meer vogels kunnen herkennen dan ik. Deze juveniele groenling leek mij al aardig uit de kluiten gewassen, maar hij vond het toch prettiger om gevoerd te worden dan om zelf het voer van de boomstam te pikken. Getuige de constante beweging van zijn vleugels, stond hij nog niet zo vast op zijn pootjes. Iets meer info over de groenling (met dank aan Wiki): Een groenling is ongeveer 15 centimeter lang. Het mannetje is olijfgroen van kleur, vooral op de stuit. De rug heeft een bruine tint en de onderzijde is meer geelachtig. De randen van de vleugel en de meeste staartpennen zijn aan de basis helder geel. De dikke snavel is bijna wit en de poten zijn vleeskleurig. Het wijfje is minder intensief van kleur, zij is meer grijsgroen en haar geel in de veren is veel valer.

'1000448' door dennisenroel '1000448' door dennisenroel

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Dampende aarde!

dennisenroel

Hverir is een vulkanisch zeer actief gebied in het noordoosten van IJsland. Kokende modderpoelen worden afgewisseld door stinkende solfataren en zelfs de bergen die dit gebied omringen, stoten grote hoeveelheden stoom uit. Staalblauw, feloranje en bruin zijn hier de primaire kleuren. Zo moet de aarde eruit hebben gezien in haar jongere jaren, toen de aardkorst nog warm en onstuimig was. Hier staan we midden in een veld dampende aarde.

'1000447' door whelder '1000447' door whelder

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Galapagos blijft je..

whelder

Het is al weer 11 jaar geleden dat ik op Galapagos was maar het zijn nog steeds hele goede herinneringen. De vreemdste dieren die ik daar tegenkwam zijn de zeeleguanen waarvan er hier eentje op de foto staat. Zij leven van algen die ze onder water van de rotsen krabben. Omdat het water rond Galapagos koud is kunnen deze koudbloedige dieren maar een uurtje in zee blijven. Verder liggen ze vooral in de zon op te drogen en te warmen totdat ze weer voldoende energie hebben. Dit exemplaar was klaar voor een volgend bezoek aan zee en zette zich in beweging. Dat gaat behoorlijk snel. Ik geef deze bestemming Columbus factor 4 omdat je je er enerzijds ontdekkingsreiziger waant maar anderzijds moet je ook wel bijna alles via georganiseerde excursies vanaf de boot doen.