5 roadtrips die je ooit moet maken image

5 roadtrips die je ooit moet maken

Roadtrips staan garant voor vrijheid, het gevoel dat je kunt gaan en staan waar je wilt. Daardoor leveren ze vaak onvergetelijke ervaringen op. Maar waar ga je die roadtrip maken? Deze vijf roadtrips zijn totaal buiten de gebaande paden en daarom moet je deze trips absoluut een keer maken. 


Waar ga jij het liefst op roadtrip? (Foto: Malou van Breevoort)

1. Nepal

Verstopt achter het bergmassief van het onder trekkers befaamde Annapurnacircuit ligt een van de meest bijzondere en afgelegen gebieden van Nepal: Mustang. Dit Tibetaans boeddhistisch koninkrijkje was eeuwenlang geïsoleerd van de rest van het land, en heeft zijn Tibetaanse cultuur daarom grotendeels behouden. Het hooggelegen gebied is mystiek, ruig en desolaat, met dramatische rotslandschappen en mooie middeleeuwse dorpjes. Pas sinds 1992 is Upper Mustang opengesteld voor buitenlanders, en nog steeds is het aantal toeristen er beperkt. Verwacht dus weinig voorzieningen. Hoewel inmiddels in alle dorpen op de routes guesthouses zijn, is het nergens luxe. Tot voor kort was de regio alleen te bereizen voor trekkers, maar sinds enkele jaren loopt er ook een onverharde weg, zodat je nu ook met een jeep kunt reizen. Comfortabel is dat niet echt, maar het kan een goed alternatief zijn om tijd te winnen op de terugweg − de tien dagen waarvoor je een permit krijgt zijn net te weinig voor een ontspannen trekking. Let op: de Nepalese regering heeft plannen om een snelweg aan te leggen door Mustang, om zo China en Nepal met elkaar te verbinden. Een weg die ongetwijfeld grote veranderingen met zich mee zal brengen in het nu nog zo geïsoleerde gebied. Wie deze bijzondere wereld wil zien voordat het asfalt komt, gaat er dus het beste zo snel mogelijk heen. Dit fotogenieke dorp ligt in een vallei die wordt omgeven door rode en zandkleurige kliff en. Het bestaat uit twee delen. Aan de ene kant een voormalig paleis waar nu koeien en enkele bewoners huizen, aan de andere kant een middeleeuws fort met daarbinnen een wirwar van smalle steegjes en instortende huizen die nog altijd worden bewoond. Bezoek ook het Lo-Ghyekar klooster. Dit oudste klooster van Upper Mustang, uit de achtste eeuw, ligt niet ver van het dorp Tsarang. Volgens de legende vermoordde de Tibetaanse Goeroe Rinpoche hier een demon. Achterin het klooster is een beeld in de muur van een boeddha, waarvan wordt gezegd dat die uit zichzelf is verschenen. Inderdaad, Upper Mustang is een plek vol verhalen.

2. Roemenië

Door een diepgewortelde fascinatie met de lokale beroemdheid Dracula weten toeristen Transsylvanië, het hart van Roemenië, en masse te vinden. Gelukkig komen ze niet veel verder dan het (vermeende) kasteel van de graaf. Daardoor kun je in alle rust op ontdekkingstocht. De regio, in het zuiden en oosten begrensd door de Karpaten, is zelfs de regio bij uitstek voor een roadtrip op het eigen continent. Zo veel eigengereidheid, ruimte, romantiek en unieke natuur vind je op weinig andere plekken die zo dicht bij Nederland liggen. De Transsylvaanse identiteit zou je kunnen beschrijven als een Europees ideaal: etnische Szeklers, Magyaren, Csango’s, Saksen, Roemenen, zowel arm als rijk, ze leven hier allemaal naast elkaar. Dit is niet het land van Dracula en van andere vampiers, maar van gewone mensen met een lange geschiedenis en een diep Transsylvaans bewustzijn. Natuurlijk ga je op kasteeljacht, maar laat Bran, het toeristische kasteel van Dracula, links liggen en zet voet in the real deal. Onze top 3: het kasteel in Hunedoara, de Rasnov-vesting en het Peles-kasteel. Ook de bergen lonken. Bestorm in ieder geval de DN7C, nationale weg 7c. Misschien wel de spectaculairste weg van Europa. Negentig kilometers sturen en draaien leidt je dwars door het Fagaras-gebergte, onderdeel van de Transsylvaanse Alpen. De mannen van het BBC-programma Top Gear spreken van ‘de beste weg ter wereld’, door de mystieke omgeving en het epische racebaangehalte. Maar ook voor de rustige toerrijder is de Transfagarasanweg een aanrader. Het, afhankelijk van de weersomstandigheden, idyllische of spookachtige bergmeer Balea Lac is is je ‘beloning’ voor het afl eggen van de Transfagarasan-bergpas. In de met bos bedekte Transsylvaanse bergen kun je ook beren en wolven spotten. Lynxen zijn er ook, maar die zijn nóg zeldzamer. Duurzame excursies, waarbij de natuur zo min mogelijk wordt gestoord, worden onder andere georganiseerd via transylvaniancastle.com. Bijkomen van alle spanning? Waan je een ware Transsylvaanse edelman of -vrouw en blijf logeren in een opgeknapt landhuis of kasteel. Tip: Guesthouse Kalnóky. 

3. Oost-Timor

Na een snoeiharde onafhankelijkheidsstrijd met Indonesië mocht OostTimor zich in 2002 het nieuwste land ter wereld noemen. Maar door de rellen die daarop volgden, bleef het helaas een no-goarea voor reizigers. Sinds kort is de situatie stabiel en kun je ontdekkingsreiziger spelen op een eiland dat barst van het avontuur. Van hoge bergen en haast ondoordringbare jungle tot een kleurrijke onderwaterwereld en eindeloze stranden die je helemaal voor jezelf hebt. En dan is er nog de vriendelijke en vooral jonge bevolking en de aftandse architectuur uit de Portugese koloniale tijd. Let wel: de infrastructuur is verre van ideaal en toeristische voorzieningen zijn minimaal. Hoe verder je naar het oosten rijdt, hoe woester het landschap en puurder je reiservaring wordt. Timor betekent ‘oost’ in de inheemse taal Tetun. Oost-Timor betekent dus oost-oost. En oost-oost is de eindbestemming van een meerdaagse auto- of motortocht van de hoofdstad Dili naar het uiterste puntje van het land. De route voert over een vaak erbarmelijke weg waar afstanden niet in kilometers maar uren worden berekend. Je komt langs in modderpoeltjes badende waterbuffels en strandaanbiddende koeien en gaat dwars door eindeloze rijstvelden en dorpjes waar kinderen je vriendelijk gedag schreeuwen. Vissen tussen de krokodillen Rijdend vanuit het westen kom je na een interessante kronkelweg uit in Lospalos, een bolwerk van de Oost-Timorese vrijheidsstrijders. Sla bij de militaristische muurschildering linksaf en rijd langs het voetbalveld en de landerijen om het dorpje Mehara te bereiken. Vraag daar naar een visser die je begrijpt. Hij gidst je tussen de begroeiing vol koeien naar de beste visplek van Ira Lalaro, het grootste meer van het land. Iets verderop liggen meterslange zeekrokodillen zich op te warmen. Bang zijn hoeft niet volgens de lokale stam, mits je een goed mens bent. Stamleden geloven dat de krokodillen hun voorouders zijn en alleen slechteriken opeten. Volgens hulporganisaties wordt in en rond het meer gemiddeld één ‘slechterik’ per maand op gepeuzeld. Opgeruimd staat netjes, haha. 

4. Ethiopië

Als er een plek is waar je níét met pech vast wilt komen te zitten, dan is het de Danakil wel. Deze woestijn in het noorden van Ethiopië kan alleen in de overtreffende trap worden beschreven. Het is niet alleen een van de heetste plekken op aarde − het kwik loopt op tot vijftig graden − maar het ligt ook nog eens precies op de plek waar drie tektonische platen uit elkaar scheuren en om de haverklap aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en diepe ravijnen creëren. ‘Als we hier vast komen te zitten en er is niemand in de buurt om ons te helpen,’ waarschuwt onze chauffeur Tigistu, ‘dan zijn we binnen drie dagen dood.’ De Danakil overleef je dan ook alleen als je kunt bogen op mensen met een uitgebreide kennis van de woestijn. Op een expeditie gaan standaard een lokale gids en een doorgewinterde chauffeur mee, maar ook een tweede auto, tot aan de nok gevuld met kampeerspullen, voedsel en water. Voor het geval een van de twee auto’s vast komt te zitten − iets wat minimaal één keer zal gebeuren − en je uit het zand moet worden getrokken. Wat bezielt iemand om dit te doen? Simpel: het landschap van de Danakil is beangstigend, maar ook van een onwerkelijke schoonheid die je bij je kladden grijpt. Een bizar maanlandschap van gestolde lavavelden, zandwoestijn en zoutvlakten. Een highlight is Erta Ale, een vulkaan die je kunt beklimmen om boven de kraterrand over het oudste actieve lavameer ter wereld uit te kijken. Al even surrealistisch is Lake Asale, een uitgestrekte zoutvlakte. Op een van de heetste plekken ter wereld slaan honderden mannen stukken zout uit de grond en beitelen deze tot nette plakken. Deze worden op kamelen gebonden en in lange karavanen naar zuidelijker gelegen marktplaatsjes vervoerd. Elders zijn de enige tekenen van leven ari, de kenmerkende ronde hutjes van de nomadische Afar, bestaande uit stokken en matjes van gedroogd gras of palmbladeren. In de verte zie je her en der hun herders lopen met kudden geiten, runderen en kamelen, op zoek naar een beetje gras. Er zijn weinig plekken op de wereld waar je zo geïsoleerd bent en zo volledig bent overgeleverd aan de elementen. Een gevoel van absolute, compromisloze vrijheid.

5. Puerto Rico

Het Caribische eiland Puerto Rico mag dan slechts een vijfde van het oppervlak van Nederland beslaan, je vindt er stranden, jungle, zwoele koloniale stadjes en vooral: groen, heel veel groen. Om in te hiken, te relaxen en volledig in te verdwijnen. Vanuit de hoofdstad San Juan rijd je met de auto bijvoorbeeld zo naar El Yunque, het enige tropische oerwoud op Amerikaans grondgebied, met opties voor ervaren hikers en beginners. Neem de La Mina Trails en na een kilometer vind je een prachtige waterval met een verkoelende poel water eronder. Sneakers voldoen. Wie meer wil kan kiezen uit talloze trails. De Coco Trail is prikkelend, net als de Mount Britton Trail. De meeste hikers komen voor de El Yunque Trail. In twee uur sta je op de top. Maar de echte uitdaging zit in de El Toro Trail. Off the beaten track, niet geplaveid, ben je met deze hike van tien kilometer een dag zoet. Vraag naar de kaarten in het Palo Colorado Visitors Center. Ondergronds gaan Ook van harte aanbevolen: het westelijker gelegen Parque Ceremonial Indigena Caguana. In de dichte bossen liggen waanzinnige grotten waar rivieren door stromen. Eén ervan is 400 meter lang. Met de snelheid van het (daar nog) lome water dobber je onder de vleermuizen door in een rubberen band. Robert Bonilla van Tanama Tours neemt je mee op dit avontuur. Eerst moet je een dik uur door de jungle trekken om bij de rivier te komen. Dan ga je tuben en hiken door en langs de rivier. Je bent zeker een halve dag onderweg. Je krijgt daarbij grotten, bamboebossen en steile rotskloven te zien, Route naar Tanama vanaf Lares: volg highway 111 en sla rechts af op highway 602. Blijf rijden tot je de eerste borden ziet met ‘Tanama Tours’, gps 18° 17' 01" N, 66° 47' 35" W. Een spectaculaire afsluiting van je reis is een verblijf op Vieques, een heerlijk ontspannen eiland aan de oostkust. Cruise er met een jeep rond, op zoek naar de afgelegen stranden waar je moeizaam komt met een gewone auto. Bij Island Car Rental hebben ze een flinke vloot met Jeep Wranglers. Of huur een scooter, ook een toff e manier om het eiland te verkennen.

Meer bijzondere roadtrips buiten de gebaande paden vind je in ons roadtrip boek. Hieronder kun je alvast door een deel van het boek bladeren.