Spitsbergen

Spitsbergen is het bekendste eiland uit de eilandengroep Svalbard en het meest noordelijke stukje bewoonde wereld. Deze archipel is een onderdeel van Noorwegen. Gelegen tussen Noorwegen en de Noordpool vind je deze rustige, dierrijke omgeving. Het gevarieerde landschap bestaat uit spitse toppen, diepe fjorden, drassige toendra’s, afkalvende gletsjers en enorme ijskappen. Door middel van boottochten kun je de enorme kolonies zeevogels, grote groepen walrussen en natuurlijk de ijsbeer zien. Het land kent buiten de hoofdstad geen infrastructuur en men mag alleen onder begeleiding het landschap doorkruisen vanwege de vele ijsberen. Vervoer wordt grotendeels via sneeuwscooters geregeld. Verder staat Spitsbergen bekend om zijn raketlanceerbasis (SvalRak), Wereldzaadbank en de vondst van vele fossielen van dinosaurusachtige. De weinige inwoners die het eiland bewonen, werken over het algemeen als onderzoekers, mijnwerkers of in het toerisme. 

Informatie over Spitsbergen

Alle highlights van Spitsbergen

Beste foto's & tips van Spitsbergen

'341654' door Nancy Carels '341654' door Nancy Carels

Spitsbergen

Spitsbergen

donkere kamer

Nancy Carels

Ik heb jullie al heel wat foto's laten zien van Spitsbergen ; een prachtig onherbergzaam gebied en 1 van de laatste wildernisgebieden te Wereld. Op de foto staat mijn favouriete stekje de Magdalena Fjord met het zeilschip "het Noorderlicht" waar ik een week mee langs de kust gevaren heb. Het is er nu vanaf medio oktober t/m eind februari 24 uur per dag donker, dus het is niks geks dat er bijna niemand woont, een soort donkere kamer dus....een mooie periode om je foto's in te plakken !

'461267' door Doekemeijer '461267' door Doekemeijer

Spitsbergen

Spitsbergen

Hallo! Is daar iemand

Doekemeijer

IJsberen zijn enorm sterk! Deze beer kijk in een luchtgat van zeehonden of er misschien eentje in de buurt is of het gat regelmatig gebruikt wordt. Hij staat nu dus op zijn achterpoten voorover gebogen, je zou denken dat hij zich in het gat zal laten glijden om er dan vervolgens uit te klimmen, niet dus hij hijst zich gewoon weer omhoog en dat allemaal met de kracht van zijn achterpoten.

'532566' door Obiwan '532566' door Obiwan

Spitsbergen

Spitsbergen

Lunch time

Obiwan

De afstand tot aan de ijsbeer is nog aanzienlijk, minimaal 200 meter. Op een schommelend schip met een 400mm is dat best lastig. Te dicht naderen, opjagen, laten schrikken of voeren is niet aan de orde. Oceanwide expeditions hanteert hele strikte regels en de kapitein is een enorm natuur liefhebber. De dieren mogen dus geen enkele hinder ervaren. Het is dan ook doodstil aan boord. Ook geen Zodiacs overboord wat trouwens niet eens kon vanwege de hoge swell en het dikke pakijs. De ijsbeer kijkt nauwelijks om naar het schip. Dit is 81 graden NB. We zijn al ruim voorbij het laatste stukje vaste land gevaren Het pakijs wordt steeds ontoegankelijker en het is nog 900 km naar de Noordpool. Deze IJsbeer mag de overgebleven rommel opeten van de beer die deze Seal gevangen heeft. Het lekkerste is al verslonden.

Praktische informatie over Spitsbergen

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  juni t/m september
 • Internet extentie
  no
 • Hoofdstad
  Longyearbyen
 • Aantal inwoners
  2.811
 • Oppervlakte
  1,5x Nederland
 • Reistijd
  7:30
 • Talen
  Noors
 • Religie
  evangelisch (86%), protestant, rooms-katholiek
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  47 (0)2
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Longyearbyen
 • Nationale feestdagen
  8 - 15 maart Zonneweek, 20 maart Palmzondag, 17 mei Nationale Feestdag, 23 juni Midzomernachtfeest

Kaart van Spitsbergen en omgeving

Spitsbergen: Europa's laatste witte vlek

Spitsbergen is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russische mijnwerkers. Maar ook van magische natuur en surrealistische stilte.

Spitsbergen is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russ...

Noorwegen (Spitsbergen)

'Out of space, out of time.' Deze onheilspellende woorden uit een gedicht van Edgar Allan Poe vatten Spitsbergen perfect samen. Het is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russische mijnwerkers.

'Out of space, out of time.' Deze onheilspellende woorden uit een gedicht van Edgar Allan Poe vatten Spitsbergen perfect samen. Het is een eiland van...

VIDEO: IJsbeer betrapt camera

Mocht je ooit op poolexpeditie gaan, houd er dan rekening mee dat ijsberen erg gesteld zijn op hun privacy. Voor je het weet maken ze je spullen kapot...

Mocht je ooit op poolexpeditie gaan, houd er dan rekening mee dat ijsberen erg gesteld zijn op hun privacy. Voor je het weet maken ze je spullen kapot...