catlins

Foto door Reisreporter hardom

Nieuw-Zeeland is gelegen in de Grote Oceaan, ten zuidoosten van Australië en heeft meer dan 4,4 miljoen inwoners. Het land bestaat uit twee grote eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Daarnaast zijn er nog een paar kleine eilandjes.

Het Noordereiland staat vooral bekend om zijn vulkanische bergen, thermale baden en subtropische bossen. De sfeervolle hoofdstad Wellington heeft een klein centrum waar de bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Vanaf Mount Victoria heb je de beste uitzicht op het geheel.

Veruit de meeste Maori’s leven op Noordereiland, en dan vooral in de grootste stad van het land: Auckland. Hier kun je de Sky Tower op voor uitzicht over de stad, Queenstreet in om gebouwen uit de 19e eeuw te bezichtigen en de Ferry Building bij de haven. Wil je tot rust komen? Dan kun je onder andere terecht in het oudste park van Auckland, het Auckland Domein. Op het Noordereiland vind je Bay of Island waar je een boottocht kunt maken, of de gloeiwormgrotten van Waitomo bezoeken. Een must-see stop is de stad Rotorua, waar je de Maori cultuur, warmwaterbronnen en modderpoelen vindt.

In vergelijking met Zuidereiland is het Noordereiland een stuk dichter bevolkt, maar laat je daardoor niet misleiden: het is heel makkelijk gebieden te vinden waar je geen mens tegenkomt. In cultureel opzicht kom je op Noordereiland – op de Maori’s na – weinig verrassends tegen.

Je kunt met een ferry oversteken naar het Zuidereiland, dat vooral bekend staat om zijn enorm gevarieerde landschap. Groenromige weilanden, ijzige fjorden, vulkanisch gebergte en felblonde duinen. Even imposant is de lijst aan mogelijke buitensporten. Je kunt onder andere uitstekend ‘trampen’ (het catlinsse woord voor hiken), gletsjerskiën, bergbeklimmen, abseilen, raften, diepzeeduiken, surfen en paragliden. Bezoek de studentenstad Dunedin waar je mooie architectuur vindt, ga walvisspotten bij Kaikoura, of verken de ongerepte natuur op Stewart Island. Het kleinste nationale park van catlins, Abel Tasman NP, is ondanks de grootte prachtig en zeer geschikt voor ontspanning en avontuur. Een bezoek aan de grootste stad van het eiland, Christchurch, mag je ook niet missen. De stad wordt ook wel de Tuinstad genoemd vanwege de hoeveelheid botanische tuinen en parken. Je vindt er ook bezienswaardigheden zoals Christchurch Cathedral en University of Canterbury. Vergeet Queenstown niet, met iconische landschappen, natuurlijke wonderen en een bruisende sfeer is dit zeker iets voor je bucketlist.

Wil je (letterlijk en figuurlijk) lekker uitwaaien op een eiland waar je zélf bepaalt wanneer je aan gevaar bloot komt te staan, dan is het Zuidereiland als vakantiebestemming het overwegen meer dan waard.

Informatie over catlins

Beste foto's & tips van catlins

'1091216' door hardom '1091216' door hardom

Nieuw-Zeelandcatlins

Nieuw-Zeelandcatlins

Nugget Point

hardom

Nugget Point is een kaap in het uiterste zuidoosten van Nieuw Zeeland en een van de attracties van de mooie Catlins. Je kunt via een aardige klim naar de gelijknamige vuurtoren lopen. Onderweg heb je een goede kans om vele zeevogels te spotten (waaronder de zeldzame geeloog pinguïn) en zeezoogdieren (verschillende soorten oorrobben en de zeeolifant) De kaap heeft zijn naam te danken aan de vele rotsen die voor de kust liggen. Bij zonsondergang geven deze een schittering die aan goudklompjes doen denken.

'1091230' door hardom '1091230' door hardom

Nieuw-Zeelandcatlins

Nieuw-Zeelandcatlins

Curio Bay

hardom

Curio Bay ligt bijna op het zuidelijkste puntje van Nieuw Zeeland. Deze baai is bijzonder omdat je er de resten kunt zien van een 180 miljoen jaar oud bos. De fossiele resten van de boomstronken zijn goed bewaard gebleven omdat ze eeuwenlang onder vulkanische modder hebben gelegen. Met eb kun je een wandeling maken in dit "oer" bos.

Laat kaart zien