catlins

Foto door Reisreporter hardom

Nieuw-Zeeland is gelegen in de Grote Oceaan, ten zuidoosten van Australië en heeft meer dan 4,4 miljoen inwoners. Het land bestaat uit twee grote eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Daarnaast zijn er nog een paar kleine eilandjes.

Het Noordereiland staat vooral bekend om zijn vulkanische bergen, thermale baden en subtropische bossen. De sfeervolle hoofdstad Wellington heeft een klein centrum waar de bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Vanaf Mount Victoria heb je de beste uitzicht op het geheel.

Veruit de meeste Maori’s leven op Noordereiland, en dan vooral in de grootste stad van het land: Auckland. Hier kun je de Sky Tower op voor uitzicht over de stad, Queenstreet in om gebouwen uit de 19e eeuw te bezichtigen en de Ferry Building bij de haven. Wil je tot rust komen? Dan kun je onder andere terecht in het oudste park van Auckland, het Auckland Domein. Op het Noordereiland vind je Bay of Island waar je een boottocht kunt maken, of de gloeiwormgrotten van Waitomo bezoeken. Een must-see stop is de stad Rotorua, waar je de Maori cultuur, warmwaterbronnen en modderpoelen vindt.

In vergelijking met Zuidereiland is het Noordereiland een stuk dichter bevolkt, maar laat je daardoor niet misleiden: het is heel makkelijk gebieden te vinden waar je geen mens tegenkomt. In cultureel opzicht kom je op Noordereiland – op de Maori’s na – weinig verrassends tegen.

Je kunt met een ferry oversteken naar het Zuidereiland, dat vooral bekend staat om zijn enorm gevarieerde landschap. Groenromige weilanden, ijzige fjorden, vulkanisch gebergte en felblonde duinen. Even imposant is de lijst aan mogelijke buitensporten. Je kunt onder andere uitstekend ‘trampen’ (het catlinsse woord voor hiken), gletsjerskiën, bergbeklimmen, abseilen, raften, diepzeeduiken, surfen en paragliden. Bezoek de studentenstad Dunedin waar je mooie architectuur vindt, ga walvisspotten bij Kaikoura, of verken de ongerepte natuur op Stewart Island. Het kleinste nationale park van catlins, Abel Tasman NP, is ondanks de grootte prachtig en zeer geschikt voor ontspanning en avontuur. Een bezoek aan de grootste stad van het eiland, Christchurch, mag je ook niet missen. De stad wordt ook wel de Tuinstad genoemd vanwege de hoeveelheid botanische tuinen en parken. Je vindt er ook bezienswaardigheden zoals Christchurch Cathedral en University of Canterbury. Vergeet Queenstown niet, met iconische landschappen, natuurlijke wonderen en een bruisende sfeer is dit zeker iets voor je bucketlist.

Wil je (letterlijk en figuurlijk) lekker uitwaaien op een eiland waar je zélf bepaalt wanneer je aan gevaar bloot komt te staan, dan is het Zuidereiland als vakantiebestemming het overwegen meer dan waard.

Informatie over catlins

Beste foto's & tips van catlins

'1095009' door MiekeDeHaas '1095009' door MiekeDeHaas

Nieuw-Zeelandcatlins

Nieuw-Zeelandcatlins

Uitzicht vanuit de...

MiekeDeHaas

We komen vanaf The Catlins, in het zuiden van het Zuider eiland. Het was even zoeken naar een camping. Een DOC Campsite bleek in de buurt te liggen. Dat zijn campingplaatsen in het beheer van het Department of Conservation, ofwel DOC. Deze overheidsorganisatie is het beste te vergelijken met ons Staatsbosbeheer. Naast het beheer van de machtige natuur van Nieuw-Zeeland verzorgt het DOC ongeveer 250 campings. Het fijne is dat de campings door heel Nieuw-Zeeland verspreid liggen. Daar belanden we dus met dit als uitzicht. Voor een € 8,00 sta je daar met een camper en twee personen. Dat stop je in een envelopje met je kentekennummer erop genoteerd. Er zijn toiletten , dat is de enigste voorziening. Deze DOC ligt aan de kust in de Purakaunui Bay. Een camping waar je veel ruimte hebt. Er staan over algemeen weinig campers.

'1091216' door hardom '1091216' door hardom

Nieuw-Zeelandcatlins

Nieuw-Zeelandcatlins

Nugget Point

hardom

Nugget Point is een kaap in het uiterste zuidoosten van Nieuw Zeeland en een van de attracties van de mooie Catlins. Je kunt via een aardige klim naar de gelijknamige vuurtoren lopen. Onderweg heb je een goede kans om vele zeevogels te spotten (waaronder de zeldzame geeloog pinguïn) en zeezoogdieren (verschillende soorten oorrobben en de zeeolifant) De kaap heeft zijn naam te danken aan de vele rotsen die voor de kust liggen. Bij zonsondergang geven deze een schittering die aan goudklompjes doen denken.

'1096261' door hardom '1096261' door hardom

Nieuw-Zeelandcatlins

Nieuw-Zeelandcatlins

Nugget Point

hardom

Nugget Point is een kaap in het uiterste zuidoosten van Nieuw Zeeland en een van de attracties van de mooie Catlins. De gelijknamige vuurtoren stamt uit 1869. De kaap heeft zijn naam te danken aan de vele rotsen die voor de kust liggen. Bij zonsondergang geven deze een schittering die aan goudklompjes doen denken. Op de kaap is een mooi wandelpad dat naar de vuurtoren leidt. Je hebt een goede kans om vele zeevogels te spotten (waaronder de zeldzame geeloog pinguïn, pijlstormvogels Jan-van-genten en de dwergpinguïn) en zeezoogdieren (verschillende soorten oorrobben en de zeeolifant

Laat kaart zien