Nieuw-Zeeland image

Nieuw-Zeeland


Reisgids

Nieuw-Zeeland
Oceanië
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nieuw-Zeeland: tips voor je rondreis

Nieuw-Zeeland, dat ontstond door vulkanische activiteit, is een relatief jong land. Ruim duizend jaar geleden — het exacte moment is onbekend — vestigden de eerste Polynesiërs zich er. Deze Maori noemden het nieuwe land Aotearoa. Na de komst van de Europeanen, te beginnen in 1642 met de Nederlander Abel Tasman, veranderde er veel. Er werd op grote schaal woud gekapt en de introductie van zoogdieren bleek desastreus voor het vogelbestand. Het door de Britse Kroon en de Maori gesloten Verdrag van Waitangi werd meermalen geschonden, met gewapende conflicten tot gevolg. Nog altijd plukt Nieuw-Zeeland de wrange vruchten van deze periode, al worden er serieuze pogingen ondernomen de Maori tegemoet te komen en lijkt de Maori-cultuur een flinke herwaardering te hebben meegemaakt. Voor bezoekers van Nieuw-Zeeland behoren authentieke ontmoetingen met Maori tot de onbetwiste hoogtepunten van hun reis, evenals de weergaloze regenwouden, baaien, bergen en vulkanische landschappen van de twee hoofdeilanden en de vele kleine eilanden eromheen.

Vakantie Nieuw-Zeeland

In deze gratis reisgids delen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland, Columbustips weg van de massa, de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland, welk visum je moet aanschaffen en het tijdsverschil met Nieuw-Zeeland.


Noordereiland van Nieuw-Zeeland


Hoofdstad Wellington

Het Noordereiland staat vooral bekend om zijn vulkanische bergen, thermale baden en subtropische bossen. Wellington is de sfeervolle hoofdstad van Nieuw-Zeeland en ligt op het zuidelijkste puntje van het Noordereiland. In het kleine centrum liggen de bezienswaardigheden op loopafstand. Vanaf Mount Victoria heb je het beste uitzicht op Wellington.

Auckland

Veruit de meeste Maori’s leven op Noordereiland, en dan vooral in de grootste stad van het land: Auckland. We verzamelden de acht leukste bezienswaardigheden van Auckland in dit artikel: van kajakken voor de kust tot openluchtfestivals in het stadspark. Auckland vormt de ideale uitvalsbasis voor verkenning van het noorden van het Noordereiland. De Waipu Cave in het verre noorden is een (gratis) alternatief voor de beroemde Waitomo Glowworm Caves. Het kost wat moeite om in volslagen duisternis door water en modder te waden, maar avonturiers worden beloond met het zachtblauwe licht van duizenden gloeiwormen.

Lord of the Rings in Nieuw-Zeeland

Hoewel Tongariro Nationaal Park als decor fungeerde voor het onheilspellende Mordor in The Lord of the Rings, heeft het ook andere gezichten. Naast dampende scheuren in de vulkanische aardkorst vind je er kristalheldere meren, maagdelijk regenwoud en uitgestrekte skipistes. De bergen Ngaruhoe (Mount Doom), Ruapehu en Tongariro, de grootste eyecatchers van het park, werden in 1887 door een Maori-chief geschonken aan de Nieuw-Zeelandse regering, op voorwaarde dat deze rekening zou houden met hun heilige betekenis.


Zuidereiland van Nieuw-Zeeland


Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn enorm gevarieerde landschap: groenromige weilanden, ijzige fjorden, vulkanisch gebergte en felblonde duinen. Even imposant is de lijst aan mogelijke buitensporten. Je kunt onder andere uitstekend ‘trampen’ (het Nieuw-Zeelandse woord voor hiken), gletsjerskiën, bergbeklimmen, abseilen, raften, diepzeeduiken, surfen en paragliden. Bezoek de studentenstad Dunedin waar je mooie architectuur vindt, ga walvisspotten bij Kaikoura, of verken de ongerepte natuur op Stewart Island.

Christchurch

Christchurch is de grootste stad van het Zuidereiland. De stad wordt ook wel 'Tuinstad' genoemd, vanwege de hoeveelheid botanische tuinen en parken. Je vindt er ook bezienswaardigheden zoals Christchurch Cathedral en University of Canterbury. Vergeet Queenstown niet, met iconische landschappen, natuurlijke wonderen en een bruisende sfeer is dit zeker iets voor je bucketlist.

Mount Cook

Mount Cook / Nationaal Park Airaki op het Zuidereiland herbergt 22 van de 27 hoogste bergtoppen van Nieuw-Zeeland. De spectaculairste pieken liggen bij de Tasman Glacier, een maar liefst 27 kilometer lange gletsjer.

Vlag Nieuw-Zeeland

Vlag van Nieuw-ZeelandDe vlag van Nieuw-Zeeland, aangenomen in 1902, bestaat uit een donkerblauwe achtergrond met de Britse Union Jack in de linkerbovenhoek, die de historische band met het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt. Aan de rechterkant bevindt zich de Nieuw-Zeelandse vlag met de Southern Cross-sterren, symbolen van de zuidelijke hemel, en een nationaal symbool.
 

Visum Nieuw-Zeeland

Voor een kort verblijf (maximaal negentig dagen) hoef je geen visum aan te vragen voor Nieuw-Zeeland. Maar let op: je moet wél een New Zealand Traveller Declaration (NZeTA) aanvragen! Het is gratis, kan gemakkelijk online worden aangevraagd en duurt maar ongeveer tien minuten.

Tijd Nieuw-Zeeland

Het tijdsverschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland is twaalf uur in de zomertijd en tien uur in de winter. Het is in Nieuw-Zeeland later dan in Nederland. Het land ligt precies aan de andere kant van de wereld, waardoor het tijdsverschil zo groot is.

Wat zegt de community

(10)
Bekijk reviews >

Beste reistijd

De drukste seizoenen zijn de zomer, december t/m februari, en de winter, mei t/m augustus. Wie dus in alle rust van de twee eilanden wil genieten zonder per se de warmste en koudste dagen mee te pakken kiest voor de maanden februari, maart, oktober en november.

Reisinspiratie

Van onze community

Hertje in het Paradijs
Hertje in het Paradijs
Queenstown omgeving
Antwan
Roadtrippen in Nieuw Zeeland
Roadtrippen in Nieuw Zeeland
Mount Cook
Antwan
Brighton beach
Brighton beach
Dunedin omgeving
Antwan

Praktisch

  • Check het actuele reisadvies voor Nieuw-Zeeland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Nieuw-Zeeland dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

    Reizen en corona 

    Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

  • Munteenheid:

    Wat is de munteenheid van Nieuw-Zeeland en wat is de koers? Lees hier alle over de officiële munteenheid en koers van de munt van Nieuw-Zeeland. Hiermee kan je gemakkelijk omrekenen wat de omwisselkoers is ten opzichte van de euro. Elk land heeft zijn eigen munteenheid. Een aantal landen echter heeft een gezamenlijke munt of hebben geen munt. Zij hebben dan vaak de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid. Ook kan een land een eigen munt hebben die een vaste koers heeft met een andere munteenheid zoals de Amerikaanse dollar. Deze omwisselkoers kan daarmee niet fluctueren.

    . De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.
  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

    6 februari – Waitangi
    Herdenking van de dag dat het Verdrag van Waitangi werd getekend in 1840.

    Maart/April – Pasen

    25 april – Anzac Dag
    Anzac Day (Australian and New Zealand Army Corps) is de dag waarop Australiërs en Nieuw-Zeelanders die stierven in oorlogen, conflicten en vredesoperaties worden herinnerd.

    6 juni – Koninginnedag
    De eerste maandag van juni wordt de verjaardag van de koningin gevierd.

    26 oktober – Labour Day
    Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  • Nieuw-Zeeland – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Nieuw-Zeeland, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Nieuw-Zeeland gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type I
  • Tijdsverschil:

    Wat is het tijdsverschil met Nieuw-Zeeland? Het is belangrijk om te weten in welke tijdszone Nieuw-Zeeland zich bevindt en wat het tijdsverschil is met Nederland en België. Met name voor het boeken van vliegtickets en hotelboekingen kan dit van belang zijn. Maak je een lange vlucht naar het oosten, dan kom je door het tijdsverschil al snel pas de volgende ochtend aan.


    De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington.
    Het oppervlak van Nieuw-Zeeland is 40% van Frankrijk.
    De gesproken taal/talen: Engels, Maori.