Beste reistijd
Reisinspiratie
Praktisch
-
Reisadvies
Check het actuele reisadvies voor Nieuw-Zeeland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Nieuw-Zeeland dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.
Reizen en corona
Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association).
-
Papieren
Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming. -
Prikken
Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling
-
Betalen
Munteenheid:
Wat is de munteenheid van Nieuw-Zeeland en wat is de koers? Lees hier alle over de officiële munteenheid en koers van de munt van Nieuw-Zeeland. Hiermee kan je gemakkelijk omrekenen wat de omwisselkoers is ten opzichte van de euro. Elk land heeft zijn eigen munteenheid. Een aantal landen echter heeft een gezamenlijke munt of hebben geen munt. Zij hebben dan vaak de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid. Ook kan een land een eigen munt hebben die een vaste koers heeft met een andere munteenheid zoals de Amerikaanse dollar. Deze omwisselkoers kan daarmee niet fluctueren.
. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers. -
Feestdagen
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 februari – Waitangi
Herdenking van de dag dat het Verdrag van Waitangi werd getekend in 1840.Maart/April – Pasen
25 april – Anzac Dag
Anzac Day (Australian and New Zealand Army Corps) is de dag waarop Australiërs en Nieuw-Zeelanders die stierven in oorlogen, conflicten en vredesoperaties worden herinnerd.6 juni – Koninginnedag
De eerste maandag van juni wordt de verjaardag van de koningin gevierd.26 oktober – Labour Day
Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers. -
Opladen
Nieuw-Zeeland – welke stekker heb je nodig?
Ga je op reis naar Nieuw-Zeeland, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Nieuw-Zeeland gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.
-
Feitjes
Tijdsverschil:
Wat is het tijdsverschil met Nieuw-Zeeland? Het is belangrijk om te weten in welke tijdszone Nieuw-Zeeland zich bevindt en wat het tijdsverschil is met Nederland en België. Met name voor het boeken van vliegtickets en hotelboekingen kan dit van belang zijn. Maak je een lange vlucht naar het oosten, dan kom je door het tijdsverschil al snel pas de volgende ochtend aan.
De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington.
Het oppervlak van Nieuw-Zeeland is 40% van Frankrijk.
De gesproken taal/talen: Engels, Maori.