Christoffelpark NP foto's & tips

'462528' door dennisenroel '462528' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Westpunt wildernis

dennisenroel

Op de top van de Christoffelberg, het hoogste punt van Curaçao, heb je een waanzinnig uitzicht over Westpunt, het dunbevolkte 'wilde westen' van Curaçao. Zeg eens eerlijk: had je dit landschap op dit party-eiland verwacht? In de verte ligt een lagune en je ziet nog mooi de 'rug' van de Christoffel in de foto weglopen.

'505415' door JMoerkens '505415' door JMoerkens

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Flora en Fauna op de.

JMoerkens

Om leguanen te spotten en fotograferen, raadde ik eerder Playa Lagun aan, waar vele leguanen gewillig voor je poseren. Maar toegegeven, de kick is nóg veel groter wanneer er ergens midden in de natuur een leguaan opduikt! Tijdens mijn klim naar de top van de Christoffelberg hoorde ik wat geritsel in de struiken. Toen ik naderde, zag ik dit wonderschone exemplaar (check zijn ogen!). Met een heel voorzichtige benadering kon ik hem van zeer dichtbij bekijken en vastleggen. Geweldig! De flora in het Christoffelpark is een stuk gevarieerder dan elders op het eiland. Zo treft u hier vier wilde orchideeënsoorten, de sabalpalm en een grote variëteit bomen en cactussen aan. Daarnaast vind je er dus groene leguanen, hagedissen, slangen, en veel vogelsoorten. De moeite van een bezoek waard dus. De klim naar de top wordt beloon met een mooi uitzicht over het eiland. Ik heb de klim als nog redelijk pittig ervaren, omdat er vlak ervoor een stortbui was geweest, waardoor alle stenen waarop ik klom zeer glad waren. Maar ik heb het zonder kleerscheuren vanaf gebracht. Een goed idee is om Christoffelberg NP te combineren met Shete Boka NP, een prachtige nationaal park met grillige rotskusten waar ik al eerder foto's van plaatste. Beide parken liggen in het noorden van het eiland, vlak bij elkaar. Voor beiden kan een dagdeel genoeg zijn (langer kan altijd natuurlijk), dus wanneer je in het populaire zuiden verblijft, kun je vroeg vertrekken en deze twee prachtige parken bezoeken op één dagtrip. Een geheide topdag!

'455419' door dennisenroel '455419' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Curacaos witstaarther

dennisenroel

Graag stellen wij jullie voor aan deze zeldzame verschijning: het Curaçaos witstaarthert (Odocoileus virginianus curassavicus). Dit dier, waarvan er waarschijnlijk nog maar zo'n 200 in leven zijn, wordt op Curaçao ook wel 'bini' genoemd. Hoe deze Antilliaanse bambi ooit Curaçao bereikt heeft, is een raadsel. Eén van de theorieën zegt dat de bini op drijvende eilanden de oversteek heeft kunnen maken vanuit Zuid-Amerika. Het is hoe dan ook bijzonder: op geen van de andere 1.000 eilanden in de Caribische archipel komen herten voor. Voor ons was deze ontmoeting nogal onverwacht. Nog vol van de beklimming van de Christoffelberg rijden we 'Mountain Car Route' in de hoop een paar mooie vergezichten te kunnen vastleggen. Tot we in een bocht ineens oog en oog staan met het witstaarthert. Ze staat al op het punt om de struiken in te vluchten. Met het hart in onze keel grijpen we onze camera en fotograferen we erop los. De lichtomstandigheden zijn niet optimaal en bini staat op een behoorlijke afstand, maar uiteindelijk we hebben haar! De grootste kans om het witstaarthert te spotten heb je in de vroege ochtend of late middag in het Christoffelpark. Midden op de dag kan echter ook, want dat was ons geluk.

'449152' door herman m '449152' door herman m

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Kolibrie

herman m

Deze kolibrie ontdekte ik tijdens een fraaie wandeling door het Christoffelpark op het eiland Curaçao. Een kolibrie is behendiger in de lucht dan welke andere vogel ook. De Engelse naam, Hummingbirds, danken ze aan het zoemende geluid dat ze maken door het snelle geklapper van hun vleugels als ze zweven. De vogels klappen hun vleugels zo snel dat ze bijna onzichtbaar zijn. Ze kunnen omhoog, zijwaarts, naar beneden en zelfs achterwaarts vliegen. Veel kolibries hebben kleurige, glinsterende veren en mooie kuif- en staartveren. De zoete nectar uit de bloemen vormt het hoofdvoedsel van de kolibries. Ze steken hun lange snavel diep in de bloemen om de nectar te bereiken.

'491815' door dennisenroel '491815' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

De rauwe Christoffel

dennisenroel

De Christoffelberg is het hoogste punt van het eiland Curaçao en heeft verschillende aangezichten. Meestal zacht en glooiend, maar hier is hij gewoon heel 'rauw'. Dat hebben we geweten met de beklimming ook. Rond de Christoffelberg zijn er verschillende mountainbikeroutes uitgezet. Met een beetje geluk kom je het Curaçaos witstaarthert tegen en geniet je van uitzichten zoals deze.

'457640' door dennisenroel '457640' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Kuifcaracara

dennisenroel

De kuifcaracara of 'warawara' (Caracara plancus) is een prachtige roofvogel die je op Curaçao vooral in het 'wilde westen' ziet. Meestal bovenop een cactus of verscholen in het struikgewas. Dit exemplaar zagen we op de Christoffelberg. Caracara's leven in paren en bestrijken een groot territorium.

'455544' door dennisenroel '455544' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Scenic Christoffel

dennisenroel

Ongeveer 375 meter hoog reikt hij: de Christoffelberg, het hoogste punt van Curaçao en alles waar het Christoffelpark om draait. De beklimming is een beproeving, zeker bij tropische temperaturen en zonder 'gebaande paden', maar zeker de moeite waard. De berg is vernoemd naar Christoffel Columbus en in die zin zijn ook wij in de voetsporen van Columbus getreden...

'461542' door dennisenroel '461542' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Verreaux duiven

dennisenroel

Op de top van de Christoffelberg maakte dit koppeltje Verreaux duiven (Leptotila verreauxi) elkaar het hof. Ze zijn veel kleurrijker dan de duiven in ons land. Let bijvoorbeeld op de rode poten en de prachtige blauwe ring rond het oog.

'485137' door dennisenroel '485137' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Op zoek naar Bini

dennisenroel

Graag stellen wij jullie voor aan deze zeldzame verschijning: het Curaçaos witstaarthert (Odocoileus virginianus curassavicus). Dit dier, waarvan er waarschijnlijk nog maar zo'n 200 in leven zijn, wordt op Curaçao ook wel 'bini' genoemd. Hoe deze Antilliaanse bambi ooit Curaçao bereikt heeft, is een raadsel. Eén van de theorieën zegt dat de bini op drijvende eilanden de oversteek heeft kunnen maken vanuit Zuid-Amerika. Het is hoe dan ook bijzonder: op geen van de andere 1.000 eilanden in de Caribische archipel komen herten voor. Voor ons was deze ontmoeting nogal onverwacht. Nog vol van de beklimming van de Christoffelberg rijden we 'Mountain Car Route' in de hoop een paar mooie vergezichten te kunnen vastleggen. Tot we in een bocht ineens oog en oog staan met het witstaarthert. Ze staat al op het punt om de struiken in te vluchten. Met het hart in onze keel grijpen we onze camera en fotograferen we erop los. De lichtomstandigheden zijn niet optimaal en bini staat op een behoorlijke afstand, maar uiteindelijk we hebben haar! De grootste kans om het witstaarthert te spotten heb je in de vroege ochtend of late middag in het Christoffelpark. Midden op de dag kan echter ook, want dat was ons geluk. Wil je bini ook zien? Loop dan het de 'white tail deer' trail in het Christoffelpark.

'484548' door dennisenroel '484548' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Hallo Westpunt

dennisenroel

Dit is wat je ziet als je op het hoogste punt van Curaçao staat; de Christoffelberg. Je kijkt uit over het westelijke deel van het eiland, dat grotendeels uit natuurgebied bestaat. Bij helder weer kun je soms Venezuela of Aruba zien liggen. Je ziet hier goed hoe groen het eiland eigenlijk is, terwijl schaapjeswolken speelse schaduwen over het land werpen. Op de voorgrond een enkele cactus. Overigens plaatsten we eerder een andere foto van het uitzicht, precies de andere kant op: http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/nederlandse_antillen/christoffelpark-np/reisreporter/fotos/462528.html Speciaal op verzoek van deerik!

'511988' door dennisenroel '511988' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Het hoogste punt!

dennisenroel

Als je dacht dat Curaçao vooral uit zand en cactussen bestaat, dan heb je het goed mis. Het is in feite een heel groen eiland, hetgeen vooral in NP Christoffelpark duidelijk naar voren komt. Als je de 375 meter hoge Christoffelberg bedwingt, dan heb je een prachtig uitzicht over het nationaal park in het dunbevolkte westen van het eiland. De begroeiing op de berg is deels jungle en deels nevelwoud en het is een bijzondere ervaring om je daar een weg doorheen te banen. Het is niet moeilijk om op Curaçao buiten de gebaande paden te gaan, maar zorg er wel voor dat je een auto huurt en zo de toeristische stranden kunt ontvluchten.

'447314' door herman m '447314' door herman m

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Roodkraaggors

herman m

Deze roodkraaggors zat brutaal te kijken vanaf een boomstam in de buurt van een lunchplek in het Christoffelpark op Curaçao. Mogelijk is het vogeltje zich er niet van bewust, dat zijn soort ooit de aanleiding vormde voor de hit Tico-Tico met een vrolijke melodie en dansend ritme. Wat is het achterliggende verhaal? Een roodkraaggors ofwel Tico-Tico, diens Portugees-Braziliaanse naam, inspireerde de Braziliaan Abreu. In een door hem gecomponeerd lied wordt het beestje beschimpt omdat het maismeel steelt. De tekst van het liedje gaat als volgt. "Die Tico-Tico zit weer aan mijn maismeel. Hij kan dan wel zingen als een mus of een kanarie, maar hij moet niet aan mijn meel zitten. Dat ie nou eens gewoon wormen eet. Ik heb al van alles geprobeerd, De kat op hem afgestuurd, een val gezet, Maar die Tico-Tico blijft gewoon mijn maïsmeel opeten. Kan iemand dat rotbeest alsjeblieft wegjagen?" De roodkraaggors komt trouwens alleen in Zuid-Amerika voor. En Tico-Tico no fuba betekent de roodkraaggors op het maismeel. Met "roodborstje tikt tegen het raam" kennen wij een variant hierop.

'463168' door Dennis91 '463168' door Dennis91

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Beklimmen van de...Ch

Dennis91

Beklimmen van de Christoffelberg op Curacao. Zware beklimming, maar niet te zwaar en alles waard. Geweldig uitzicht, mooie ervaring. Gaaf om op het hoogste punt van het eiland te staan, met het uitkijkend over het schitterende eiland met alles aan je voeten.

'484504' door dennisenroel '484504' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Bedwing de Christoffe

dennisenroel

Hoewel Curaçao het imago van een party-eiland heeft, is er genoeg te zien en te doen buiten de gebaande paden. En wat veel mensen bovendien niet verwachten: er is prachtige natuur. Hier staan we aan de voet van de Christoffelberg. We zijn om 6 uur opgestaan om zo vroeg mogelijk aan de klim te kunnen beginnen. Nu al is het 25 graden en de zon brandt fel. Tegen het middaguur zullen we de top bereiken. Toegegeven: de klim was zwaar, maar zeker de moeite waard. Je beklimt de 372 meter hoge berg over de paden van een nevelbos. Als je uiteindelijk het hoogste punt bereikt, heb je een waanzinnig uitzicht over het westen van het eiland. Mocht je een dergelijke klim wat heftig vinden, dan kun je ook één van de 7 andere trails lopen, zoals bijvoorbeeld de 'orchid trail', 'white tail deer trail' of de 'Zorgvlied trail'. Ook de scenic mountain route is een alternatief: hier rijd je met de auto door het park en kun je op verscheidene punten een stop maken voor een mooi uitzicht op de Christoffel.

'454208' door dennisenroel '454208' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Christoffelberg

dennisenroel

Met een top die de 375 meter aantikt, is de Christoffelberg het hoogste punt van Curaçao en het derde hoogste punt binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De beklimming van deze berg is - bij tropische temperaturen - een hele beproeving, maar zeker de moeite waard. Het is in ieder geval aan te raden om vroeg in de ochtend aan de klim te beginnen. Ongeveer halverwege de beklimming zie je, door de hoge luchtvochtigheid die er heerst, een opvallende verandering in de vegetatie ontstaan. Baardmossen begroeien de rotsen en takken en geven het landschap een 'lord of the rings'-achtige uitstraling. Waarschijnlijk een heel ander beeld dan het stereotype beeld dat veel mensen van Curaçao hebben!

'523857' door dennisenroel '523857' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Roadtrip door Westpun

dennisenroel

De wekker ging al vroeg vandaag. Ruim voor het ochtendgloren zitten we in de auto op weg naar het Christoffelpark. Vandaag staat namelijk op het programma om de 372 meter hoge Christoffelberg te beklimmen en dan kun je de ergste warmte maar beter voor zijn! Het is pas 7 uur in de ochtend, maar nu al plakkerig warm. Het blijkt op dit vroege tijdstip al ontzettend druk op de weg. Helaas blijft het fenomeen file ook al tot het paradijselijke Curaçao te zijn doorgedrongen. Gelukkig voelt file al heel anders aan als je vakantie hebt en we vermaken ons prima met alle taferelen die we op straat zien gebeuren. Na een autorit van ruim anderhalf uur komen we aan bij het bezoekerscentrum van het Christoffelpark. Een strenge dame met donkere ogen spreekt ons toe. Ze raadt ons de ‘scenic route’ aan met prachtige uitzichten op de Christoffelberg, als we het maar niet in ons hoofd halen om de geasfalteerde wegen te verlaten. Bovendien gaat het park om 4 uur ’s middags dicht en als we dan nog niet terug zijn, is dat ons probleem. Oké, dat is duidelijke taal. We bedanken haar vriendelijk en trekken het park in. We nemen haar tip ter harte en rijden de ‘scenic route’. Deze route leidt je als het ware om de Christoffelberg heen en staat inderdaad garant voor prachtige uitzichten. Zowel op de Christoffelberg als op de mooie kustlijn van het wilde westen van Curaçao. Daarna is het natuurlijk de bedoeling dat je de auto aan de kant zet en de Christoffelberg daadwerkelijk beklimt. Vergis je niet: dat is best pittig als het tropisch warm (en vochtig) is, maar het is de moeite meer dan waard. Zo word je onder meer op dit uitzicht getrakteerd. Je ziet hier de contouren Westpunt, het uiterste westen van Curaçao. In de verte ligt het dorpje Westpunt en de lagune links is het wereldberoemde strand Grote Knip. Zo ziet het paradijs er dus van boven uit! Als je naar Curaçao gaat, huur dan zeker een auto om de gebaande paden te kunnen verlaten. Curaçao is klein, maar heeft heel veel te bieden. Vooral het groene westen heeft indruk op ons gemaakt. Een gebied dat zonder auto maar moeilijk te bereiken is.

'454719' door dennisenroel '454719' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Rode ster

dennisenroel

Op weg naar de top van de Christoffelberg loop je door een dichtbegroeid woud van tropische bomen, cactussen en lianen. Maar vergeet vooral niet naar beneden te kijken. De bodem wordt bedekt door de mooiste tropische planten. Afgebeeld is de Bromelia humilis: ongetwijfeld de rode ster onder de bromelia's...

'526611' door marleenhuijsmans '526611' door marleenhuijsmans

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Christoffelpark

marleenhuijsmans

In het Christoffelpark zijn 2 autoroutes die je kunt rijden. Deze foto is gemaakt bij de ruïnes van Landhuis Zorgvlied. Op bijzondere punten in het park zijn allerlei mooie uitzichten. Zo kun je Boka Grandi zien liggen, uitzicht op de Christiffelberg en is er allerlei vegetatie en dieren te zien. Absolute aanrader wanneer je Curacao bezoekt!

'530160' door JBussers '530160' door JBussers

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Christoffel berg...Cu

JBussers

Een hele klim is het naar boven maar wat een prachtig uitzicht heb je op de Christoffelberg in Curacao. Een berg gelegen in het Christoffelpark met een hoogte van 327 meter. Alle verhalen die hoort over dat het best een uitdaging zijn om deze berg te beklimmen zijn waar. Het eerste stuk denk je mensen hebben dit echt overdreven en dit valt reuze mee. Echter na een stuk lopen begint de echte klim. Je moet via rotsen en bomen naar boven klauteren. Een mooie ervaring met op de top een prachtig uitzicht. Dit beestje kwam even kijken hoe onze klim ging.

'486836' door dennisenroel '486836' door dennisenroel

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Curaçaose jungletocht

dennisenroel

Oké, we geven het grif toe: wij hebben een zwak voor Curaçao. Je kunt er natuurlijk heerlijk op het strand liggen, maar wij vinden het vooral leuk om jullie de andere kant van het eiland te laten zien. Trek er bijvoorbeeld een dag voor uit om de Christoffelberg te beklimmen. Met een top die de 375 meter aantikt, is de Christoffelberg het hoogste punt van Curaçao en het derde hoogste punt binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De beklimming van deze berg is - bij tropische temperaturen - een hele beproeving, maar zeker de moeite waard. Het is in ieder geval aan te raden om vroeg in de ochtend aan de klim te beginnen. Ongeveer halverwege de beklimming zie je, door de hoge luchtvochtigheid die er heerst, een opvallende verandering in de vegetatie ontstaan. Baardmossen begroeien de rotsen en takken, en geven het landschap een 'lord of the rings'-achtige uitstraling. Aan de voet van de berg hike je door een heuse jungle, waarvan je op deze foto een goede indruk krijgt. Vele honderden bromelia's zorgen voor een frisgroene ondergrond. In bloei zijn ze nog veel mooier (zie http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/nederlandse_antillen/christoffelpark-np/reisreporter/fotos/454719.html). Als je aan de beklimming begint, neem dan in ieder geval veel water mee en draag stevige wandelschoenen. Door de hoge luchtvochtigheid zijn de stenen vaak glad, dus opgepast: valgevaar is niet van de lucht! Eenmaal boven word je beloond met een fenomenaal uitzicht: http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/nederlandse_antillen/christoffelpark-np/reisreporter/fotos/484548.html http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/nederlandse_antillen/christoffelpark-np/reisreporter/fotos/462528.html

'491388' door sr-fotografie '491388' door sr-fotografie

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Landmacht

sr-fotografie

Deze leguaan zat midden op het pad in het Christoffelpark. Het was een behoorlijk grote en de stekels op zijn rug waren indrukwekkend. Verder in het park en ook op andere plaatsen in Curaçao, liepen er ook veel. Soms recht tegen de muur op of hangend aan een tak terwijl ze hun balans hielden met hun staart. Prachtige beesten!

'450768' door Appie007 '450768' door Appie007

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Iguana in...Christoff

Appie007

Het Christoffel park is een vlak park met rotsen aan de kust. Blowholes, en allerlei grotten zijn het bekijken waard. Op de vlaktes tussen de prikkelstruiken kom je dit soort leguanen tegen. Mooie stekelrug en baard om indruk mee te maken.

'1000801' door ManonVerijdt '1000801' door ManonVerijdt

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Nederlandse AntillenChristoffelpark NP

Christoffelberg op...

ManonVerijdt

De Christoffelberg is de hoogste berg van Curaçao. Ondanks de geringe hoogte, 372 meter, is het toch een behoorlijke opgave om de top te bereiken. Wil je weten hoe ik de tocht heb ervaren? Kijk dan even naar mijn blog! Ik hoop dat de foto genoeg zegt, het uitzicht is het meer dan waard!