Formentera

Zeven kilometer ten zuiden van Ibiza in de Middellandse Zee ligt het klein eilandje Formentera. Omdat je hier alleen per boot kunt komen is Formentera beduidend rustiger dan de andere eilanden van de Balearen. Een overtocht duurt gemiddeld een half uur tot een uur. Jules Verne schreef in een van zijn boeken over dit eiland. Op het hoogste punt van Formentera, de 192 meter hoge La Mola, is in 1978 een gedenksteen opgericht voor deze schrijver. Op de meeste stranden van het eiland is naturisme toegestaan.

Informatie over Formentera

Beste foto's & tips van Formentera

'520384' door DaphneLange '520384' door DaphneLange

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Formentera

DaphneLange

Formentera is het knappere maar rustigere zusje van Ibiza. Het is er fantastisch mooi en overal vind je knisperende witte stranden met turquoise water. Ja, ik ben fan en kom hier zeker nog een keer terug (tenminste, dat hoop ik!)

'1001536' door MiekeDeHaas '1001536' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Playa Cala Saona

MiekeDeHaas

Het eiland Formentera is klein, maar het heeft door zijn uitgesneden vorm een uitgestrekte kust van maar liefst 66 kilometer. Voor de strandliefhebbers is Formentera het walhalla met zijn ontelbare stranden en baaitjes. Wanneer je hier je favoriete strand niet kunt vinden ... dan weet ik het ook niet meer. Men heeft primitieve haventjes gemaakt, van oud en gevonden hout. Zo kunnen de bootjes via een houten geleisysteem het water in geschoven worden. Het strand Cala Saona heeft een grote natuurlijke baai aan de ruige westkust en is omgeven door prachtige rode kliffen. Overdag kun je hier heerlijk dobberen in het kristalheldere water waar je continu je voeten kunt zien. De zonsondergangen zijn hier ongeëvenaard . Al nippend aan een cocktail zie ik de zon in de zee zakken. Mijn avond is compleet. In de laatste Columbus Travel (nr. 76) staat een reportage over Formentera door mij gemaakt. En ik kan het eiland je aanbevelen. Ga zeker niet voor één dag, vanaf Ibiza,naar dit eiland. Voor een weekje kun je je hier uitstekend vermaken. Wanneer je al fietsend het eiland verkend, via de 32 groene routes, zie je de meest mooie punten, zonder vele toeristen.

'1004539' door MiekeDeHaas '1004539' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Vissersdorp Es Caló

MiekeDeHaas

Es Caló is een idyllisch vissersdorpje. Ben je gek op vis, dan moet je hier wezen. Verser kun je de vis nergens krijgen. Het restaurant Rafatel biedt vanaf het buitenterras een waanzinnig uitzicht op de natuurlijke baai van Es Caló met zijn primitieve vissershutjes en droogdokken. Bovenop de droogdokken wordt op traditionele wijze vis gedroogd. Ze hangen dagenlang in de zoute zeewind, aan takken van de zevenboom . Deze lokale specialiteit 'Peix Sec', wordt als ingrediënt gebruikt in de 'ensalada payesa'. Erg lekker. In woorden bijna niet uit te drukken hoe helder het water is en hoeveel blauwtinten het zeewater laat zien. Een fantastisch spel van licht en donker. Dit is te danken aan de posidonia oceanica, een zeegras dat de zeebodem bedekt. De zeegrassen filteren het water wat van essentieel belang is voor het hele ecosysteem rondom de Balearen. De Posidonia zeegrasvelden beschermen bovendien de stranden en duinen tegen erosie en is uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Vanaf het buitenterras van het restaurant is dit allemaal te bezichtigen.

Laat kaart zien

Laatste Formentera artikelen

Blog van de week: Formentera, een pareltje om de hoek

Columbus Reisreporter DaphneLange belandde niet ver van huis in een klein paradijsje. Ze bezocht Formentera, het zusje van Ibiza. Dit eiland is niet zo’n party-eiland als Ibiza, maar wel erg mooi. Voor Daphne was het liefde op het eerste gezicht. Wil je weten waarom? Lees de Topblog van deze week.

Columbus Reisreporter DaphneLange belandde niet ver van huis in een klein paradijsje. Ze bezocht Formentera, het zusje van Ibiza. Dit eiland is niet z...