Montenegro

Pas sinds 2006 is dit kleine stukje ex-Joegoslavië een onafhankelijke staat. Kenmerkend zijn de mooie stranden, authentieke, ommuurde stadjes en een groen berglandschap. Montenegro is nog vrijwel onontdekt en ongerept, vooral in het binnenland kom je bijna geen reizigers tegen. Hier kun je uren dwalen in oude dorpjes en verlaten bossen. Aan de Adriatische kust vind je vissersdorpjes, hoge bergen, baaien en kloostereilandjes. Hier komt het merendeel van de buitenlandse bezoekers, maar ook als je die niet wilt tegenkomen, vind je hier rustige stranden. Heel druk zal het er sowieso niet worden: Montenegro telt maar zo’n 650.000 inwoners.

Podgorica is de hoofdstad van het land en met een kleine 170.000 inwoners is het ook meteen de grootste stad. Podgorica heeft een aantal lange, rechte boulevards die worden afgewisseld met enkele karakteristieke plekken. In het westen van de stad kun je niet om de nieuwe orthodoxe kathedraal Hristovog Vaskrsenja heen. Dit enorme gebouw met zijn grote koepels en de vele gouden kruizen is zeker een foto waard, al ziet de rest van de wijk er wat armoedig uit. Wanneer je je weer naar het centrum begeeft, kom je weer in meer West-Europese sferen terecht.

Vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan de Grote Markt (Velika Pijaca) en de moderne Millenniumbrug.

Informatie over Montenegro

Alle highlights van Montenegro

Beste foto's & tips van Montenegro

'509116' door RobHoekstra '509116' door RobHoekstra

Montenegro

Montenegro

Oude stad Kotor

RobHoekstra

De oude ommuurde binnenstad van Kotor is een klein doolhof van smalle straatjes en gezellige pleintjes. Vanuit deze stad kun je omhoog de berg op naar het oude fort. Het is een flinke klim maar best de moeite waard. Wij gingen aan het einde vd midag en waren er alleen. Je hebt vanaf boven een mooi uitzicht over de baai/fjord van Kotor en de omringende bergen. Op deze foto heb ik ingezoomd op de oude binnenstad met zijn bijzondere vorm.

'399407' door BenRTravellers '399407' door BenRTravellers

Montenegro

Montenegro

Vijf namen

BenRTravellers

Ruim 120 kilometer voert de groenblauwe Piva-rivier dwars door Montenegro en Bosnië-Herzogovina. Omdat eigenlijk maar 34 kilometer Piva wordt genoemd en andere delen luisteren naar de namen Tusina, Bukovica, Bijela en Komarnica, heeft het de bijnaam ‘de Rivier met de vijf namen’ gekregen. Vlakbij de grens met Bosnië-Herzogovina stroomt de Piva samen met de Tara-rivier. Deze rivier voert oostwaarts door de Tara-canyon, na de Grand Canyon de diepste kloof ter wereld.

'415050' door BenRTravellers '415050' door BenRTravellers

Montenegro

Montenegro

Spiegelmeer

BenRTravellers

Op steenworp afstand van - in het zuiden - Albanië en - in het oosten - Kosovo, ligt middenin het National Park Prokletije het stadje Plav. Toegegeven, het is weinig pittoresk, maar het is wel de perfecte uitvalsbasis om de omliggende bergen te ontdekken. Het meer van Plav is de trots van de dorp en in de zomer wordt volop gezwommen in het ijskoude water. En als het even windstil is, is het meer ook een dankbaar onderwerp voor mooie plaatjes! Even openen voor een wat scherper beeld!

Praktische informatie over Montenegro

 • Officiele website
  [url="http://www.visit-montenegro.com" target=_blank]www.visit-montenegro.com[/url]
 • Beste reistijd
  mei t/m oktober
 • Internet extentie
  me
 • Hoofdstad
  Podgorica
 • Aantal inwoners
  675.000
 • Oppervlakte
  30% van Nederland
 • Reistijd
  3:55
 • Talen
  Servisch
 • Religie
  orthodox (65%), moslim (19%), rooms-katholiek
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  381
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A
 • Aanvlieghaven
  Belgrado (BEG)
 • Nationale feestdagen
  13 juli Nationale Dag van Montenegro, 15 februari Nationale Dag

Kaart van Montenegro en omgeving

Editie 63 komt uit. Mis ‘m niet!

Editie 63 komt uit! Er is op ons eigen continent nog genoeg te ontdekken, dus we duiken Europa in. Maar ook voor liefhebbers van verre reizen hebben we iets moois. Wat dacht je van een reportage over een van 's werelds meest geïsoleerde gebieden, gelegen in Nepal? Dit en meer lees je in onze gloedni...

Editie 63 komt uit! Er is op ons eigen continent nog genoeg te ontdekken, dus we duiken Europa in. Maar ook voor liefhebbers van verre reizen hebben w...

Vreugdekogel raakt vliegtuig

Een passagiersvliegtuig van Montenegro Airlines is enkele minuten voor de landing getroffen door een zwervende kogel. De Fokker100 met 32 passagiers en vijf crewleden heeft een veilige landing kunnen maken op Podgorica, de eindbestemming van de vlucht.

Een passagiersvliegtuig van Montenegro Airlines is enkele minuten voor de landing getroffen door een zwervende kogel. De Fokker100 met 32 passagiers e...