Litouwen

Het Noord-Europese land Litouwen is gelegen tussen Letland, Wit-Rusland, Polen en Rusland. Het is de grootste Baltische staat, met een oppervlakte zo groot als Nederland en België samen. Toch wonen er verspreid over het hele land maar 3.500.000 mensen.

In 1990 werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Tegenwoordig vormt het een meerpartijendemocratie met een minister-president aan het hoofd. Litouwen is vrij vlak, de hoogste berg is 294 meter hoog. Litouwen heeft een kustlijn met een lengte van negentig kilometer en herbergt in het binnenland meer dan vierduizend meren. Grappig weetje: het exacte middelpunt van Europa ligt binnen de Litouwse grenzen. Het land biedt een scala aan mogelijkheden; ga vissen in een van de prachtige meren, maak een stedentrip, of doe het eens anders: verken de hoofdstad per fiets! Litouwen is een van de Mekka’s voor vogelspotters, want het land kent maar liefst 330 verschillende soorten. Daarnaast bieden de bossen van Litouwen onderdak aan verschillende soorten groot wild die in West-Europa nagenoeg zijn verdwenen, zoals beren en wolven. Het toerisme in Litouwen staat nog in de kinderschoenen, het is langzaam in opkomst dus veel toeristen zal je niet tegenkomen.

Ook in de economie zie je een stijgende lijn. Het bruto binnenlands product (BBP) is in vijftien jaar tijd meer dan verdubbeld. Litouwen is bezig zichzelf op de kaart te zetten. Op 1 mei 2004 sloot het zich aan bij de Europese Unie en op 1 januari 2015 nam het land de euro als wettig betaalmiddel aan. Het wegennet is nog niet optimaal, al wordt daar hard aan gewerkt. De belangrijkste routes lopen van Vilnius naar de andere grote steden (Kaunas , Klaipeda en Panevėžys). Deze zijn wel goed begaanbaar.

Kortom, Litouwen heeft veel te bieden en het is een land van vele mogelijkheden, klaar om ontdekt te worden. 

Informatie over Litouwen

Alle highlights van Litouwen

Beste foto's & tips van Litouwen

'491568' door vulture1960 '491568' door vulture1960

Litouwen

Litouwen

Strand Koerse...Schoo

vulture1960

Koerse Schoorwal is een schiereiland voor Litouwen. Prachtig om over te fietsen (zoals wij gedaan hebben) De tocht begint in Klaipeda. Daar vaar je met de pond (een grote) over naar het schiereiland. Je kan mooi een rondje fietsen over het eiland. Er zijn 2 fietspaden. Een langs de kust door de duinen en langs de zee. En een met zicht op Litouwen. Dus de ene weg fiets je heen de andere weg fiets je terug. Een stuk fiets je dezelfde route! Als je helemaal naar de punt van het eiland fietst staat er een vuurtoren. Er zijn een paar kleine dorpjes waar je onderweg iets kunt eten of drinken. Een erg mooie fietsroute. Deze foto is langs de zee kant genomen. We waren er in Mei. Heerlijk fietsweer. De stranden waren verlaten. Inventief en leuk zijn de blauwe verkleed hokjes. Er staan genoeg, grappige houten WC langs de weg. Leuk om een dagje te doen. Tip neem een picknikmand en zwemspullen mee!

'493544' door vulture1960 '493544' door vulture1960

Litouwen

Litouwen

Vuurtoren Koerse...Sc

vulture1960

Koerse Schoorwal is een schiereiland voor Litouwen. Prachtig om over te fietsen (zoals wij gedaan hebben) De tocht begint in Klaipeda. Daar vaar je met de pond (een grote) over naar het schiereiland. Je kan mooi een rondje fietsen over het eiland. Er zijn 2 fietspaden. Een langs de kust door de duinen en langs de zee. En een met zicht op Litouwen. Dus de ene weg fiets je heen de andere weg fiets je terug. Een stuk fiets je dezelfde route! Als je helemaal naar de punt van het eiland fietst staat er een vuurtoren. Er zijn een paar kleine dorpjes waar je onderweg iets kunt eten of drinken. Een erg mooie fietsroute.

'296583' door Winneke '296583' door Winneke

Litouwen

Litouwen

Kruisheuvel in...Lito

Winneke

Ergens midden in het landschap is een heuvel met duizenden kruizen. Van groot tot klein, rozenkransen, kleine kruisjes, houten kruisjes....duizenden! Deze heuvel is uit het niets ontstaan. Mensen laten daar hun kruisje achter om iemand te herdenken. Deze heuvel is in de loop der jaren al menig keer door de communisten met de grond gelijk gemaakt. Hoe onverwoestbaar geloof is blijkt wel weer uit deze heuvel van kruizen. Overal waar je kijkt.... kruizen!

Praktische informatie over Litouwen

 • Officiele website
  [url="http://www.tourism.lt" target=_blank]www.tourism.lt[/url]
 • Beste reistijd
  juni t/m augustus
 • Internet extentie
  lt
 • Hoofdstad
  Vilnius
 • Aantal inwoners
  3.6 miljoen
 • Oppervlakte
  1,6x Nederland
 • Reistijd
  2:15
 • Talen
  Litouws
 • Religie
  rooms-katholiek
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  370
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  geen visum nodig
 • Douane
  geen visum nodig
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Vilnius (VNO)
 • Nationale feestdagen
  16 februari Onafhankelijkheidsdag, 11 maart Herdenking Onafhankelijkheid 1990

Kaart van Litouwen en omgeving

Vilnius, Litouwen

De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft de littekens van de Sovjettijd weggepoetst en zich ontpopt tot een van de spannendste culturele hotspots van Oost-Europa.

De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft de littekens van de Sovjettijd weggepoetst en zich ontpopt tot een van de spannendste culturele hotspots van Oost-...