Kreta foto's & tips

'378030' door Suuzer '378030' door Suuzer

GriekenlandKreta

Oude haven van...Rety

Suuzer

Een visser bezig op zijn grieksblauwe vissersbootje met het opruimen van zijn spullen aan het einde van de dag na een dag vissen, een mooi uitzicht over de in ,typische griekse kleuren, oude "venetiaanse" haven van Rethymnon op Kreta.

'416092' door daphnekeune '416092' door daphnekeune

GriekenlandKreta

Zaros en de Rouvas...

daphnekeune

Dit zijn de bergen bij het dorpje Zaros, aan de flank van de Psiloritis, de hoogste berg (2456 m) van Kreta. Hiervandaan kun je naar en door de Rouvas kloof lopen, veel onbekender maar minstens net zo mooi als de Samaria kloof. Als je heel erg inzoomt zie je ook nog het klooster Agios Nikolaos waar toen (in 2009) nog steeds monniken rondliepen. Zaros en Rouvas zijn op Kreta 2 bekende namen omdat het tevens de handelsnamen zijn van twee goed verkopende merken flessenwater die uit deze streek afkomstig zijn. Net na het maken van deze foto barstte er een enorme onweersbui los, die ervoor zorgde dat wij de volgende dag eerst een paar honderd meter tot aan onze knieën wegzakkend in de modder moesten zwoegen en zweten om deze prachtige kloofwandeling überhaupt te kunnen maken.....

'136259' door anna maria '136259' door anna maria

GriekenlandKreta

Een schalkse blik

anna maria

Een guitig jongetje heeft zich verschanst in de voederbak van het vee en heeft het varken en de schapen naar de achtergrond verdrongen!

'60907' door anna maria '60907' door anna maria

GriekenlandKreta

Watervallen

anna maria

Een van de vele watervallen bij het dorp Argiroupolis.De bronnen zijn de watervoorziening van o.a. Rethymnon. Er zijn veel tavernes op verschillende niveaus, waar je in de zomer koel kan zitten!

'399455' door master '399455' door master

GriekenlandKreta

Wekelijkse markt in..

master

Op de wekelijkse markt op vrijdag- en zaterdagvoormiddag in Timbaki en Mires komt iedereen samen om zijn of haar producten, van eigen of niet van eigen bodem, te kopen, te verkopen. Je kunt er spotgoedkoop kopen en steeds een lekkere souvlaki met stevige koude pint of frisdrank nuttigen. Zaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig.

'336674' door corinerick '336674' door corinerick

GriekenlandKreta

Krekel of toch...spri

corinerick

Wie het weet mag het zeggen: is het krekel of toch een sprinkhaan?? Wij weten het niet zeker, maar dit beestje zat de hele dag bij 'onze' trap naast ons appartement op Kreta. Vooral onze jonge kinderen vonden het van dichtbij een mooi (en een beetje spannend) diertje!!

'91325' door jochem '91325' door jochem

GriekenlandKreta

Krekels

jochem

in de buurt van een boom, die groeide op de binnenplaats van een historisch fort, was het een herrie van jewelste. Nader onderzoek wees uit dat deze beestjes er de oorzaak van waren. Wat zijn insecten toch fotogeniek!

'491739' door anna maria '491739' door anna maria

GriekenlandKreta

Slecht weer op komst.

anna maria

Dit is de badplaats Matala, aan de zuidkust van Kreta, bekend om haar holen in krijtrotsen, die door de eeuwen heen voor verschillende doeleinden gebruikt zijn. Terwijl zij in de Minoische tijd gebruikt werden als graftombes, sliepen er in de zestiger jaren hippies in. De vissersplaats is niet ten onder gegaan aan het massa toerisme, er is geen hoogbouw of een extreem hoog aantal toeristen. Elk jaar in juni is er festival, dat de sfeer van het oude hippie verleden uitstraalt: een leuk moment om Matala te bezoeken!

'488750' door Suuzer '488750' door Suuzer

GriekenlandKreta

Fotoshoot!

Suuzer

Ik heb een hele bijzondere reis naar Kreta gemaakt, namelijk voor een fotoshoot voor een vakantiegids, een vriendin en ik waren gevraagd, ik twijfelde, maar er zat een gratis compleet verzorgde vakantie aan vast, dus toch maar gedaan. We waren met een leuk groepje en hadden om de dag een "shoot" en dus ook om de dag vrij, we moesten naar verschillende locaties en hebben zo dus het hele eiland kunnen zien en op de vrije dagen maakten we zelf met een gehuurde Jeep mooie trips, zoals deze naar de Samaria kloof, dit is het uitzicht onderweg aan de noordkust. Uiteindelijk was het een grappige en hele leuke ervaring! Je hoeft geen model te zijn om dit te doen, je kunt je opgeven als vakantie checker en/of "model" in (bijna) alle leeftijdscategorieën, even zoeken waar ze mensen nodig hebben!

'468365' door Alexanders '468365' door Alexanders

GriekenlandKreta

Lekker eten in...Reth

Alexanders

Als kritische smulpaap ben ik naast het zoeken naar mooie plaatjes ook altijd op zoek naar het beste eten. In Rethmynon hebben we dit gevonden bij restaurant Ousies in het oude centrum. Weggestopt in een zijstraatje, afgeschermd van de toeristen restaurants wordt je hier eens niet aangesproken met "Where you from" maar met een respectvolle "Kalispera" (goedenavond). Het traditionele Kretensische eten wordt in dit restaurant tot in perfectie bereid en je bent met zijn tweeen met een litertje wijn nooit veel meer kwijt dan veertig euro, ongeveer de helft van wat de opdringerige casteleinen in de Venitiaanse haven in rekening brengen. Daarbij word je bent omringt door hippe jonge Grieken die hier zelf ook het liefste eten. Wil je daarna nog lekker wat drinken zit de hippe loungebar Figaro twee deuren verder.

'304940' door anna maria '304940' door anna maria

GriekenlandKreta

Weersverandering op..

anna maria

Dit zijn de Witte Bergen, in het noordwesten van Kreta. Ze reiken tot wel 2400 meter. Deze naam hebben ze, al liggen ze in de winter onder een dik pak sneeuw, te danken aan hun witte gesteente. Plotseling verdwijnt de zon achter wat sliertige bewolking, een duidelijk teken van een weersomslag! Er vallen nog wat banen licht tussen de bergen door. Grillig steken de moerbeibomen op de voorgrond in silhouet af.

'456929' door silly '456929' door silly

GriekenlandKreta

Tot ziens!

silly

In het dorpje Lefkogia op Zuid Kreta hadden wij een prachtige ontmoeting met deze mooie dame, zei nodigde ons uit in haar huisje en trakteerde ons op allerlei zoetigheden, ze kon maar met een oog zien en haar gehoor was slecht...haar lach was zo magisch en betoverend..en straalde zoveel warmte en vriendelijkheid uit..Zoals zei ons vaarwel wuifde . Met deze foto zeg ik tot ziens ..morgen vertrekken wij naar India!

'258290' door anna maria '258290' door anna maria

GriekenlandKreta

Arkadi

anna maria

Dit is Arkadi, een van de bekendste kloosters van Kreta. Het is centraal gelegen, 23 km ten zuidwesten van Rethymnon. De voorgevel van de kerk is Venetiaans en dateert uit 1587, de rest van het gebouw stamt uit de zeventiende eeuw. Het klooster wordt nog steeds bewoond door Grieks-Orthodoxe monniken en deze 94 jarige, eenarmige, non, die nog steeds bedrijvig heen en weer dribbelt tussen de gebouwen.

'459958' door adelheid '459958' door adelheid

GriekenlandKreta

Ontdekking van de...h

adelheid

Zonsondergang bij Plakias op Kreta. Dit uitzicht hadden we vanaf ons balkon, en nog voordat dit thema zich aandiende moest ik aan de filmtitel denken, "De ontdekking van de Hemel" naar het boek van harry Mulisch wat in 2001 verfilmd is.

'471252' door Riennavaplus '471252' door Riennavaplus

GriekenlandKreta

Matala, hippiedorpje.

Riennavaplus

Matala, hippiedorpje op Kreta Matala is een oud vissersdorpje op ongeveer 65 kilometer ten zuidwesten van Heraklion (onderkant van het eiland dus). In de jaren zestig is het als paradijs voor hippies bekend geworden en is bij jongeren nog altijd een geliefde badplaats. Op het strand staan overal Griekse taveernen en de bazaar-straat heeft het karakter van een jaarmarkt. Aan de zijkant van het strand zie je de kalkrotsen waar vanaf de steentijd tot de hippietijd altijd mensen in grotten hebben gewoond. [url="http://www.regiobeeldbank.nl/thumbnails.php?imgid=244" target="_blank"]Foto's[/url] [url="http://www.vaganto.be/griekenland/fotoview.php?foto=03" target="_blank"]Foto's[/url] [url="http://www.explorecrete.com/crete-maps/images/Crete-eot.png" target="_blank"]Kaart Kreta[/url]

'161076' door anna maria '161076' door anna maria

GriekenlandKreta

Zonsondergang over ze

anna maria

Bij het laatste daglicht ligt de zee er bijna rimpelloos bij.

'461660' door JokevanRooijen '461660' door JokevanRooijen

GriekenlandKreta

Kreta Noord / Pachia.

JokevanRooijen

Ook Noord Kreta heeft een mega mooie kust lijn, zie hier met een dreigende lucht, juist dit soort momenten zijn zo mooi voor een foto, heerlijk genieten is het dan!

'485049' door JokevanRooijen '485049' door JokevanRooijen

GriekenlandKreta

Stavrochori

JokevanRooijen

Op naar de zomer vakanies! Stavrochori is een van de bergdorpen in het Lassithi district in het oostelijk deel van Kreta. De naam betekent "dorp van het kruis". Stavrochori is te bereiken als je vanuit Koutsouras de slingerende weg de heuvels en de bergen ingaat. Onderweg kom je de Agios Fanourios kapel tegen en daarna een pad dat omhoog leidt naar de Agios Konstantinos kerk en een 30 meter hoge waterval. De weg slingert zich zigzaggend door Stavrochori richting de volgende dorpen Lapithos en Chrisopigi. Stavrochori is een dorp van enige omvang en ligt klaarblijkelijk langs een busroute, want er staan diverse wachthuisjes langs de weg. Vanaf een afstand zie je al de grote gele kerk van het dorp boven de huizen uitsteken. Bij het begin van het dorp zit een klein kafenion waar een paar mannen zitten die ons vriendelijk gedag zeggen, maar verder maakt het dorp een verlaten indruk. Als we er doorheen lopen richting de kerk en daarna door de straatjes wandelen zien we eigenlijk zo goed als niemand.

'485178' door JokevanRooijen '485178' door JokevanRooijen

GriekenlandKreta

Chrisí

JokevanRooijen

Chrisí is een eiland ten zuiden van Kreta en is zo goed als onbewoond, vanaf deze plek kijk je op Kreta, het eiland is ongeveer 5 km lang, gemiddeld 1 km breed en zo'n 5 km² groot, ligt 15 km ten zuiden van de stad Ierápetra (Lassithi). De hoogste heuvel van Chrisí is de Kefala (31 m), die op de oostpunt van het eiland ligt, dat vandaar geheel kan worden overzien. Chrisí is tamelijk vlak: de gemiddelde hoogte bedraagt ongeveer 10 meter. Chrisí bestaat voor een deel uit rotsen van gestolde lava, die miljoenen jaren geleden werd geproduceerd door een onderzeese vulkaan. Het grootste deel van het eiland is echter bedekt met zand, dat op de vlakke stukken van het eiland roodachtig is en geelachtig wit in de gebieden waar zandduinen zijn. Chrisí is zeker de moeite waard voor een dagtrip!

'502727' door robgreeve '502727' door robgreeve

GriekenlandKreta

Spinalonga

robgreeve

Spinalonga is een eiland voor de kust van Kreta. Het eiland werd in het begin van de 20e eeuw gebruikt om er patiënten met lepra naar te verbannen. De lepra patiënten konden hier rustig leven in een afgeschermde omgeving. Tot halverwege de 20e was het een leefgemeenschap (het grootste aantal was ca 1100 personen) voor de lepra patiënten. Nu is het een toeristische attractie wat met een boot te bereiken is vanaf Agios Nikolaos

'301636' door anna maria '301636' door anna maria

GriekenlandKreta

Avondritje

anna maria

Het is een prachtig gezicht wanneer tijdens de zonsondergang de paarden langs het strand komen. Zij zijn net door de rivier gewaad, en krijgen weer vaste grond onder hun voeten!

'300126' door anna maria '300126' door anna maria

GriekenlandKreta

De Duttende Suppoost

anna maria

Dit is de ingang van het klooster Arkadi, een van de bekendste kloosters van Kreta, met name door haar bloedige geschiedenis. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de onafhankelijksstrijd van de Kretenzers tegen de Turken. In 1866 vond hier een tragedie plaats. De Kretenzische rebellen hadden het klooster tot hun thuisbasis gemaakt, en ook hun munitie lag daar. Toen de Turken Arkadi binnendrongen verkozen zij de dood boven Turkse overheersing en bliezen zichzelf op. Nu zijn het rustige tijden, zo rustig zelfs dat de suppoost bij de ingang zit te slapen en wij hem wakker moesten maken om een kaartje te kopen!

'503163' door hestermaasdam '503163' door hestermaasdam

GriekenlandKreta

Anastasía en Maria

hestermaasdam

Dit zijn Anastasía en Maria, we verblijven een week in het bergdorpje Drosia en elke avond zien we deze 2 dames voor hun huisje zitten. Uiteindelijk maar eens gevraagd of ik een foto van ze mag maken, dat vonden ze erg leuk.

'491972' door anna maria '491972' door anna maria

GriekenlandKreta

Een bewolkte dag bij.

anna maria

Het is een bewolkte dag aan het meer van Kournas, in het noordwesten van Kreta, zo'n 5 kilometer van de kust. De wolkenslierten hangen laag over de bergen op de achtergrond: het zijn de uitlopers van de Witte Bergen, die een paar kilometer verderop wel tot 2300 meter reiken en in de winter rijkelijk bedekt zijn met sneeuw. Normaal is dit strand, maar er is zoveel regen gevallen in de winter dat dat totaal verdwenen is!