Carcassonne

Carcassonne is een vestingstad en één van de mooiste voorbeelden van een stad uit de Middeleeuwen die bijna volledig bewaard is gebleven. De bekendste bezienswaardigheid is de oude binnenstad met zijn prachtige kerken, waar de Basiliek van Saint-Nazaire er een van is. Carcassonne is gelegen in het zuiden van het land, in de regio Languedoc -Roussillon op negentig kilometer ten zuidoosten van Toulouse .

Informatie over Carcassonne

Beste foto's & tips van Carcassonne

'554547' door karinm '554547' door karinm

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

Fietsen naar de burch

karinm

De fietsroute Canal de Garonne/Canal du Midi is prachtig. Startend in Bordeaux kun je over oude spoorbanen en jaagpaden langs het kanaal fietsen, helemaal tot de Middellandse zee. Wij fietsten tot aan Port-la-Nouvelle, onder Narbonne, zo'n 500km. Er zitten stukken tussen die minder goed onderhouden zijn, maar het is bijna nergens klimmen, je rijdt immers langs de vlakke kanalen, en komt langs vele sluisjes. Het kanaal wordt nu vooral gebruikt door pleziervaart. Op de route ligt ook Carcassonne met z'n mooie burcht, oude straatjes en natuurlijk kun je daar het streekgerecht cassoulet met worst, eend en bonen niet overslaan, al ligt dat midden in de zomer waarschijnlijk wat zwaar op de maag.

'850901' door ChristaThieme '850901' door ChristaThieme

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

Doorgedraaid

ChristaThieme

Mocht je deze zomer (2018) het prachtige kasteel in Carcasonne bezoeken, schrik dan niet van de gele cirkels op zijn muren. Veel Fransen kunnen niet lachen om het kunstproject in Carcassonne waar gele strepen over de citadel zijn getrokken. Kijk je vanaf het goede punt dan lijkt het alsof op de citadel een groot schietschijf is geschilderd. De plaatselijk VVV heeft het over ’excentrieke concentrische cirkels” en ze zijn het werk van kunstenaar Felice Varini, ter ere van de 20e verjaardag als UNESCO werelderfgoed. Gelukkig is het geen verf, maar zijn de gele ringen dunne strips van aluminium. Veel toeristen en inwoners van het stadje vinden het ’lelijk’ en ’een schande’. Een local die wij spraken vertelde zelfs dat er inwoners zijn de de boel saboteren en midden in de nacht stukjes van de muur aftrekken. Je vindt de resten gele aluminium ook her en der op straat terug. Om dat te voorkomen hangen er bordjes met de waarschuwing dat het verboden is om het kunstwerk aan te raken en dat er bewakingscamera's hangen. Er wordt gesproken over historische kunst bevuilen, vandalisme en dat het een schande is dat er tienduizenden euro’s voor zijn betaald. Ik heb begrepen dat het gehele project de stad 250.000 euro heeft gekost en dat terwijl er ook veel geld nodig is voor onderhoud. Er is zelfs een petitie opgestart om de cirkels te verwijderen. Jaarlijks bezoeken meer dan vier miljoen mensen het kasteel, dat na de Eiffeltoren het meest bezochte monument is in Frankrijk. Het is dan ook best lastig om het kunstwerk zonder toeristen gefotografeerd te krijgen. Aan het eind van de zomer worden de strepen verwijderd. Er is niet alleen tegenstand. Een aantal kunstliefhebbers vinden het prachtig. Het is dus in ieder geval gelukt het kasteel weer eens onder de aandacht te brengen. Wat vind jij ervan?

'866771' door ChristaThieme '866771' door ChristaThieme

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

Run, Forrest, run!

ChristaThieme

Deze foto is genomen in het straatje Rue de Plô binnen het ommuurde gedeelte van het stadje Carcassonne in het zuiden van Frankrijk. In de derde eeuw werd de stad voorzien van een omwalling met 52 torens. Tussen de wallen is het een wirwar van straatjes en steegjes met prachtige huizen waar souvenirwinkeltjes of restaurants in zitten. Carcassonne is namelijk ontzettend toeristisch. Ga of heel vroeg óf juist later in de middag op pad om de grootste drukte te vermijden. Wij waren later op de middag waardoor enkele straatjes al een verlaten uitstraling hadden. Op de foto een klein jochie dat besloten heeft om weg te rennen van zijn ouders. Hij sprintte zo hard mogelijk de hoek om terwijl je de ouders hoort roepen. Het deed mij denken aan de scene uit de film Forrest Gump. De jonge Forrest wordt vanwege zijn lage IQ en beenbeugels voortdurend gepest. Op een dag wordt hij achternagezeten door een groepje jongens op de fiets en zijn vriendin Jenny schreeuwt dan de gevleugelde woorden: 'Run, Forrest, run!' Forrest rent en zijn beugels vallen van zijn benen, zodat hij nog harder kan rennen. Hij rent de jongens eruit en mag in het footballteam spelen omdat hij zo hard kan rennen. Mijn tip: in het straatje Rue de Plô ligt halverwege, naast restaurant La Table Ronde, een piepkleine crêperie waar je voor slechts 1 euro de allerlekkerste crêpe als een snack kan kopen, vers gemaakt waar je bij staat en overheerlijk!

Laat kaart zien