Cyprus

Cyprus is een eilandje met een Griekse taal en cultuur en een bevolking die toeristen als zijn tijdelijke vrienden ziet. Het eiland bestaat wel uit twee delen omdat Turkije het noorden van Cyprus heeft bezet sinds 1974. Dit deel is uitgeroepen tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Dit wordt echter alleen door Turkije erkend dus dit deel van het land is officieel gewoon een bezet gebied van de Republiek Cyprus. Van het ene naar het andere deel reizen is mogelijk via de verdeelde hoofdstad Lefkosia. De grens van het bezette Turkse gebied loopt dwars door de stad waardoor het noordelijke deel Lefkosia heet, en het zuidelijke deel van de stad Nicosia genoemd wordt.

Je vindt op Cyprus zandstranden, bergen, heuvels en ruïnes; heel diverse landschappen die het kleine eiland des te interessanter maken. Het hele jaar door is het op Cyprus lekker zonnig met een briesje en daarom erg geliefd onder vakantiegangers. Toch gaan veel toeristen naar nabijgelegen landen als Turkije en Griekenland. Dit kan eventueel komen doordat het op het eiland wat moeilijker is om hele goedkope accommodaties te vinden. De meeste hotels vallen in de middenklasse of het duurdere segment. Het land staat ook bekend als een plek waar veel Engelsen naartoe gaan. Er zitten echter niet méér Engelsen dan op andere eilanden zoals Kreta of Ibiza. Doordat Cyprus tot 1960 een kolonie van het Britse rijk was zie je nog wel de invloed van de Engelsen terug. Zo wordt er nog aan de linkerkant van de weg gereden en kan je vaak nog Engelse ontbijtjes of bier krijgen. Laat dit je er niet van weerhouden om het land te bezoeken. Juist doordat er geen massa’s toeristen te vinden zijn is dit de ideale bestemming om te genieten van de zon, mooie stranden, cultuur en authentieke plaatsjes. De Cypriotische keuken kent grote overeenkomsten met de Griekse en Turkse keuken. Er wordt veel verse vis en gegrild vlees gegeten. Het nationale bier van Cyprus is Keo, dat gebrouwen wordt in Limassol.

De plaats Ayia Napa is heel toeristisch en wordt ook wel ‘het tweede Ibiza’ genoemd. Er komen hier namelijk veel jongeren om te feesten. Wil je het echte Cyprus ontdekken dan is deze stad geen aanrader. Mooie stranden vind je bij Governor’s Beach. Het schiereiland Akamas is de moeite waard voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het stadje Larnaca heeft een hele mooie strandpromenade en in de winter kan je bij het zoutmeer bij Larnaca veel flamingo’s zien. In Lamassol wordt ieder jaar carnaval gevierd en op 15 kilometer ten westen van de stad ligt Curium, een belangrijke archeologische vindplaats. 

Informatie over Cyprus

Alle highlights van Cyprus

Beste foto's & tips van Cyprus

'447887' door GertMathijsCazemier '447887' door GertMathijsCazemier

Cyprus

Cyprus

Twee wilde ezels

GertMathijsCazemier

Tijdens onze vakantie op Cyprus, hebben wij ook het Karpaz- schiereiland bezocht. In dit gebied leven allemaal wilde ezels. Op het moment dat de foto werd gemaakt smeekten de ezels letterlijk om brood of fruit. Dit doen de ezels omdat in het gebied waarin ze zijn achtergelaten erg droog is. De tranen waren letterlijk te zien.

'432741' door speedy '432741' door speedy

Cyprus

Cyprus

Aya napa

speedy

Geniet van het mooie strand met witte kliffen en bijna zwart zand. Helderblauw water en in de namiddag heb je het strand bijna voor jezelf. Deze foto is met mijn mobiel gefotografeerd.

'549553' door LSchreur '549553' door LSchreur

Cyprus

Cyprus

Chantara watervallen:

LSchreur

Op eerste gezicht lijkt dit maar een miniem watervalletje maar in ieder geval veel meer de moeite waarde dan de veel populairdere Caledonian waterval een kwartiertje verderop. De foto is genomen na een wandeling van 45 minuten omhoog de watervallen. Bij aankomst van de eerste waterval, eigenlijk een watervalletje van ongeveer 3 meter, kan je langs de zijkanten omhoog klimmen en verder lopen. De verder je gaat de avontuurlijker het wordt. Niemand klimt verder dan de eerste waterval, in de 2-3 uur die wij daar hebben doorgebracht hebben wij niemand ontmoet omdat iedereen aan het begin bleef, dit was echt een wandeling buiten de gebaande paden. Een van de hoogtepunt is een vrij pittige klim bij een waterval, ongeveer 10 meter, bijna recht omhoog maar makkelijk gemaakt doordat er een touw hangt, waarschijnlijk aangebracht door eerdere avonturiers. Wat later kom je uit bij de waterval, getoond in de foto, een goeie 15 meter. Dit was het droog seizoen maar in de lente zou dit zeker een mooi gezicht zijn. Zeker de moeite waard als je een rustig maar toch avontuurlijk plekje zoekt in het veelal door toeristen overstroomd Cyprus

Praktische informatie over Cyprus

 • Officiele website
  [url="http://www.visitcyprus.org.cy" target=_blank]www.visitcyprus.org.cy[/url]
 • Beste reistijd
  april, mei, september & oktober
 • Internet extentie
  cy
 • Hoofdstad
  Nicosia
 • Aantal inwoners
  700.000
 • Oppervlakte
  20% van Nederland
 • Reistijd
  1:25
 • Talen
  Grieks, Turks en Engels
 • Religie
  grieks orthodox
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  357
 • Voltage
  240 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  nee
 • Douane
  nee
 • Prikken
  nee
 • Aanvlieghaven
  Larnaca (LCA) en Paphos (PFO)
 • Nationale feestdagen
  16 augustus (Noord) en 1 augustus (Zuid) Onafhankelijkheidsdag

Kaart van Cyprus en omgeving

Yes, de zonnigste winterbestemmingen dichtbij

Niet te lang vliegen en toch naar een zonnige bestemming? Dit zijn de favoriete winterparadijsjes van de Columbusredactie, van dichtbij tot iets verder weg.

Niet te lang vliegen en toch naar een zonnige bestemming? Dit zijn de favoriete winterparadijsjes van de Columbusredactie, van dichtbij tot iets verde...