Sarandë

De stad wordt gezien als de toegangspoort tot Sarandë vanuit het zuiden en is de bekendste badplaats van het land. Veel Albanezen stappen hier in het huwelijksbootje, midden tussen de buitenlandse toeristen. Reisorganisatoren op Korfu, een Grieks eiland, plannen tochtjes naar deze stad, die ligt ingeklemd tussen de bergen en de Ionische Zee. De stad is momenteel in opbouw, de infrastructuur wordt verbeterd, er komen restaurantjes en barretjes en een boulevard.

Informatie over Sarandë

Beste foto's & tips van Sarandë

'500565' door JMoerkens '500565' door JMoerkens

AlbaniëSarandë

AlbaniëSarandë

Het Harde Vissersleve

JMoerkens

Sarandë is een Albanese badplaats, die zich momenteel enorm aan het voorbereiden is op de grote toestroom van toeristen die ze graag zien komen. Albanië is jarenlang het armste land in Europa geweest, maar doordat landen als Kroatië en Macedonië zich in rap tempo ontwikkeld hebben als vakantiebestemming, heeft Albanië dit zichzelf ook als doel gesteld. Mijn gids die ik er had, was dan ook een wandelend reclamebord voor het land. Als ik haar mocht geloven was alles perfect geregeld in het land, is alles er superluxe en toch goedkoop, en had het nog méér te bieden dan de concurrerende landen. Haar marketing was aandoenlijk, maar niet geheel geloofwaardig. Er moet nog heel wat gebeuren wil het land klaar zijn. Maar juist nu kun je er nog het authentieke karakter proeven. Het is een mooi land met prachtige natuur (zie mijn eerdere foto's) en vriendelijke mensen. Vooralsnog straalt de bevolking vaak toch nog een armoede uit... De concurrentie onder de vissers in Sarandë is groot. Deze foto laat zo'n visser zien. En eigenlijk zie je het harde leven al in zijn gezicht gegroefd. Ik hoop oprecht dat de generaties ná hem in een welvarend en succesvol Albanië opgroeien.

'505867' door JMoerkens '505867' door JMoerkens

AlbaniëSarandë

AlbaniëSarandë

Gekke Bekken in...Sar

JMoerkens

Dit vissersmeisje zag ik op de boulevard van de Albanese badplaats Sarandë. Ze was intens geconcentreerd op het spelen met een visdraadje, en had daarbij totaal niet door wat een belachelijk gek bekkie ze trok. En goed zo! Want een kind hoort er ook niet mee bezig te zijn hoe hij of zij er uit ziet :-) Later heb ik een wat eleganter portret kunnen maken van haar, maar deze vind ik toch ook ontwapenend leuk (hoewel technisch niet perfect). Sarandë is overigens een badplaats die niet per se heel mooi of bijzonder is. Wel is het een goede uitvalsbasis om meer van het land te zien. En Albanië is zeker de moeite van het ontdekken waard! Dichtbij Sarandë liggen archeologische site Butrint en de prachtige bronnen van Syri I Kalker waar ik al eerder foto's van plaatste. Bovendien is het in Sarandë wel heel leuk om het alledaagse Albanese stads- en vissersleven te aanschouwen. Dus laat jezelf niet afschrikken door de betonnen paddenstoelen die men uit de grond stampt, maar zie het als uitvalsbasis.

'909178' door Junavdpoort '909178' door Junavdpoort

AlbaniëSarandë

AlbaniëSarandë

Face full of stories

Junavdpoort

In Albanië reden we vanuit Sarandë met een jeep naar de Llogara pass op 1043m hoogte. Een prachtige kustweg, die je kronkelend steeds verder naar boven voert. Ik was sowieso onder de indruk van de prachtige natuur en zee in Albanië. Waar ik nog meer door geraakt werd, waren de lieve mensen. Deze mevrouw kwamen we tegen in een dorpje waar we onderweg stopten om wat te drinken. Haar gezicht is getekend door haar geschiedenis en vertelt een hoop verhalen. Zij en haar man zaten voor hun huis en reageerden enthousiast toen ik gebaarde of ik een foto van hen mocht maken. Ze wilden vervolgens de foto's uitgebreid bekijken op het schermpje van mijn camera en we moesten er samen om lachen. Altijd mooi hoe je zonder een woord Engels te spreken toch met elkaar kunt communiceren.

Laat kaart zien