Albanië

Dit 'lelijke eendje' is één van de minst bezochte landen binnen Europa. Het arme land heeft zich ontpopt tot een waar smokkelgebied, vooral van wapens en olie. Hierdoor is een kleine, rijke elite - voornamelijk 'zakenmensen' - ontstaan in Albanië. Het land zit echter vol moois: idyllische stranden, puntige bergen, dorre woestenijen en veel Russische invloeden in de architectuur. Albanië wordt steeds populairder als vakantie bestemming, maar is nog  te vergelijken met bijvoorbeeld Slovenië of de minder toeristische delen van Kroatië.  

Albanië ligt in het westelijke deel van het Balkanschiereiland aan de Adriatische en de Ionische Zee. Er lopen een aantal kleine riviertjes door het land, maar het land is bekender om de grotere meren. Zo heb je het meer van Shkodër, het Meer van Ohrid en het Prespameer. Voor het overgrote deel heeft Albanië een warm mediterraan klimaat dat het best te vergelijken is met Griekenland of Kroatië. De bergen in het binnenland zijn aanmerkelijk koeler, maar nog steeds aantrekkelijk.

Het land is erg divers als het aankomt op de mogelijkheden. Zo kun je er genieten van de prachtige, toerist-vrije stranden of genieten van de natuur tijdens het vissen of bergbeklimmen. De bergen lenen zich ook perfect voor de wintersport. In 2011 is Albanië zelfs benoemd tot vakantieland van het jaar.

Informatie over Albanië

Alle highlights van Albanië

Beste foto's & tips van Albanië

'507517' door RoyanvanVelse '507517' door RoyanvanVelse

Albanië

Albanië

Skanderbeg en Kastrio

RoyanvanVelse

Ik denk nog wel eens terug aan Kastriot, dat jochie dat altijd voor het Skanderbeg-museum in Krujë stond, wachtend op toeristen. Hij had een paar woordjes Engels en nog wat meer Italiaans geleerd en voor een paar lekë vertelde hij je zo lang je maar wilde over de funderingen van het oude kasteel en over zijn held Skanderbeg, naar wie zijn ouders hem vernoemd hebben. Skanderbeg leefde in de 15e eeuw en heette eigenlijk Gjergj Kastrioti. Hij was van adellijke en Albanese afkomst maar werd in zijn jeugd gevangen genomen door de Ottomanen en gedwongen om te vechten in hun leger, waar hij de hoogste rangen bereikte. Hij kreeg er zijn nieuwe naam Skanderbeg: Skander naar Alexander de Grote en beg naar ‘prins’. Uiteindelijk keerde hij zich tegen de Ottomanen en vocht hij voor de vrijheid van zijn geboorteland Albanië. Hij deed dit vanuit het kasteel Krujë, waar hij naar verluidt ook werd geboren rond 1405. Maar liefst 35 jaar lang wist hij de vijand uit het oosten tegen te houden. Pas na zijn dood viel Albanië. Het stadje Krujë ligt 20 kilometer boven de hoofdstad Tirana en huisvest het Skanderbeg-museum, dat in 1982 werd opgericht. Zeker in die jaren stonden de pracht en de luxe van dit museum in schril contrast tot de straatarme omgeving. In het onderdrukte land was maar weinig voorhanden maar een eerbetoon aan deze strijder leek het regime op zijn plaats. De witte constructie die aan een fort doet denken werd gebouwd naast de ruïnes van het oude kasteel en herbergt collecties die herinneren aan de glorieuze strijd die de volksheld voerde in de 15e eeuw.

'327543' door jangraumans '327543' door jangraumans

Albanië

Albanië

Oude vrouw

jangraumans

Oude vrouw in Pogradec aan het meer van Ohrid. Kleine kennismaking met het arme Albanie. Typerend voor het straatbeeld; veel oude mensen. Soms samen keuvelend aan een tafeltje of gewoon slapend tegen een muurtje. Verder wassende vrouwen, gewoon op straat. Telefoons te koop die hier al 15 jaar niet meer te koop zijn.

'558292' door travelbag '558292' door travelbag

Albanië

Albanië

Met de paarden van...

travelbag

Tijdens de 14 daagse wandelreis in Albanië is het hoogtepunt wel de dagtocht van Valbona naar Teth. Het is een inspannende tocht waarbij je een pas over gaat en waar, als het weer iets tegen zit je nog sneeuw kunt tegen komen. De grote bagage wordt geladen op paarden die door locals worden begeleid. Zelf loop je de route. Door te wandelen heb je voldoende tijd om de mooie omgeving op je in te laten werken. Je waant je ver weg van de drukte.

Praktische informatie over Albanië

 • Officiele website
  [url="http://www.albaniantourism.com" target=_blank]www.albaniantourism.com[/url]
 • Beste reistijd
  mei t/m september
 • Internet extentie
  al
 • Hoofdstad
  Tirana
 • Aantal inwoners
  3,5 miljoen
 • Oppervlakte
  70% van Nederland
 • Reistijd
  3:45
 • Talen
  Albanees, Grieks, Italiaans, Engels
 • Religie
  moslim (soennitisch70%), albanees orthodox (20%), rooms katholiek (10%)
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  355
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, buiktyfus
 • Aanvlieghaven
  Tirana (TIA)
 • Nationale feestdagen
  28 november Vlagdag, 29 november Bevrijdingsdag

Kaart van Albanië en omgeving

Albanië: dé nieuwe hotspot voor hikers

Pssst! Albanië is een goed bewaard geheim onder wandelliefhebbers die graag buiten de gebaande paden treden. De bergen, bossen, meren en zandstranden heb je er nog vrijwel geheel voor jezelf. Onze favoriete regio's op een rijtje.

Pssst! Albanië is een goed bewaard geheim onder wandelliefhebbers die graag buiten de gebaande paden treden. De bergen, bossen, meren en zandstranden...

Geheime Albanese legerbasis opengesteld voor toeristen

Altijd al eens willen weten hoe het er op een legerbasis aan toeging in de Koude Oorlog? Dit is je kans! Albanië heeft een voormalig topgeheime militaire basis, gesitueerd op een piepklein eiland, opengesteld voor publiek.

Altijd al eens willen weten hoe het er op een legerbasis aan toeging in de Koude Oorlog? Dit is je kans! Albanië heeft een voormalig topgeheime milita...