Tibet image

Tibet


Reisgids

Tibet
Azië
Kristeldempster

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Het bergachtige Tibet ligt in het westen van China en grenst aan Nepal, India, Bhutan, Sikkim en Myanmar. In het geboorteland van de Dalai Lama zijn de oorspronkelijke Tibetanen tegenwoordig in de minderheid. Tibet heeft zich in 1912 onafhankelijk verklaard van China maar dit werd niet erkend. In 1950 heeft China het gebied bezet en in de periode daarna massa’s Han-Chinezen laten emigreren naar Tibet. Tibetanen beschouwen het land als een onafhankelijke staat die illegaal bezet wordt maar de Chinese regering zegt dat het een onderdeel is van China.

In 1959 is de Dalai Lama gevlucht naar India. Vanaf dit moment zijn er veel Tibetanen omgekomen en is er op cultureel gebied veel verloren gegaan in Tibet. De Culturele revolutie, die in 1966 begon, heeft er ook voor gezorgd dat er veel cultureel erfgoed vernietigd werd. Toen deze periode in 1976 tot een einde kwam, vonden er veel opstanden plaats. In 1989 kwamen de protesten tot een hoogtepunt bij het Tiananmenprotest, die bloedig werden neergeslagen door de Chinese autoriteiten. In hetzelfde jaar krijgt de Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn strijd voor de bevrijding van de Tibetanen. In 2008 ontstonden er opnieuw vele opstanden en protesten naar aanleiding van de Olympische Spelen. Nog steeds worden Tibetanen religieus en politiek onderdrukt en worden ze gediscrimineerd.   

De Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap moedigen toerisme in Tibet toch aan omdat buitenlanders zo meer over het land te weten komen. Als reiziger is het belangrijk dat je let op de manier waarop je reist en daarmee zoveel mogelijk de Tibetanen steunt. Neem bijvoorbeeld liever een tour met een Tibetaanse gids dan een georganiseerde tour van de overheid. Je kan de Tibetanen ook helpen door bijvoorbeeld bij Tibetaanse hotels te slapen of in authentieke Tibetaanse restaurants en winkeltjes je geld uit te geven.

Ondanks de politieke situatie is Tibet een prachtig land om te bezoeken. Tibet is omgeven door drie hoge bergketens: de Himalaya, de Karakoram en de Kulun. Het land staat bekend om zijn imposante bergen, waaronder de Mount Everest. Deze berg is met zijn 8850 meter de hoogste berg ter wereld en bergbeklimmers betalen veel geld om deze te mogen beklimmen. In het Tibetaans Hoogland is de gemiddelde hoogte wel 4500 meter en Tibet wordt daarom vaak het dak van de wereld genoemd.

Naast de gebergtes in het zuiden vind je er prachtige graslanden, rivieren, meren en valleien. In het noorden is vooral grasland te vinden en het oosten is meer bosrijk. In dit land bevinden zich de laatste nomadenvolkeren ter wereld. Deze volkeren leiden en eenvoudig bestaan en zijn volledig afhankelijk van hun yaks, schapen of geiten. Door het hele land heen kan je de bekende Tibetaanse gebedsvlaggetjes vinden. Deze zijn bedrukt met gebeden en worden bijvoorbeeld opgehangen bij tempels en bergpassen. Het grootste deel van de bevolking hangt het Tibetaans boeddhisme aan.

Het klimaat in Tibet is ontzettend koud doordat het land heel hoog ligt. De winters zijn er droog en zonnig maar extreem koud. De zomers zijn warmer maar wel heel regenachtig.  

Sinds 2006 loopt het hoogste treintraject ter wereld naar Lhasa. Bezoek in deze hoofdstad de heilige Jokhang tempel en het Potala paleis.

Wat zegt de community

(9)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Larung Gar Sertar
Larung Gar Sertar
Tibet
Yourtravelreporter
Mag ik ook op de foto?
Mag ik ook op de foto?
Lhasa
Huff
Simi La Tso.
Simi La Tso.
Lhasa
Huff

Praktisch

  • Voor Tibet gelden geen speciale veiligheidsrisico’s. Maak geen foto’s van demonstraties, de politie en het leger of militaire installaties.

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

  • Munteenheid: Yuan. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari – Nieuwjaar

    1-3 mei – Dag van de Arbeid
    Voor de Dag van de Arbeid heeft de bevolking drie officiële vrije dagen.

    23 mei – Bevrijding van Tibet
    Op deze dag wordt gevierd dat China in 1951 Tibet heeft ‘bevrijd’.

    4 mei – Dag van de Jeugd

    1 juli – Jaarfeest Chinese Communistische Partij

    1-7 oktober – Dag van de Volksrepubliek China
    Dit is een nationale vrije week waarin er door de overheid festiviteiten worden georganiseerd.

    De Tibetaanse feestdagen worden vastgesteld aan de hand van de Tibetaanse kalender. De stand van de maan is daarbij bepalend, waardoor veel feestdagen ieder jaar op een andere datum vallen.

    Chinees Nieuwjaar/Lentefeest/Nieuwe maanjaar (Eind januari/begin februari)
    Het Chinees Nieuwjaar begint op de eerste dag van de maankalender. Het duurt twee weken en er wordt feest gevierd en veel activiteiten georganiseerd. Op de laatste dag wordt het Lantaarnfestival gehouden, waarbij er lekker gegeten wordt en er overal lampionnen worden opgehangen.

    Yoghurt-/Shotongfestival (begin augustus)
    Dit was oorspronkelijk een gebeurtenis waarbij de bevolking yoghurt aanbood aan monniken. Nu zijn er tijdens dit festival opera’s en gemaskerde dansen te zien.

    Maha Shivaratri (februari)
    De verjaardag van de god Shiva.

    Monlam festival (februari)
    Monniken komen bij elkaar bij de Jokhang tempel voor rituelen.

    Tibetaans Nieuwjaar (februari)
    Het Tibetaans Nieuwjaar wordt ook wel Losar genoemd en is een belangrijke feestdag in Tibet. Het feest wordt dagen van tevoren voorbereid en het feest zelf duurt ook een meerdere dagen. Er wordt een grote schoonmaak gehouden in de huizen en er worden nieuwe kleren gekocht. Verder wordt er lekker gegeten, familie bezocht en vuurwerk afgestoken.  

    Lama Tsongkhapa dag
    Op deze dag wordt Tsonkhapa herdacht, de oprichter van de Gelugschool van het Tibetaans Boeddhisme.

    Boeddha Jayanti (mei)
    Op deze dag wordt de verjaardag en verlichting van Boeddha gevierd.

    Feest voor het einde van de regentijd (september)

    Viering van de terugkeer van Boeddha uit de hemel (oktober of november)

  • Tibet – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Tibet, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Tibet gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type AStekker type IStekker type G
  • Tijdsverschil: 7 uur later
    De hoofdstad van Tibet is Lhasa.
    Het oppervlak van Tibet is 1.228.400 km2.
    De gesproken taal/talen: Tibetaan, Chinees.