Syrië foto's & tips

'492169' door JannavEek '492169' door JannavEek

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Toerisme in Syrië

JannavEek

(een scan) Deze jongens die destijds zo enthousiast op mij toe kwamen lopen in een steeg in Damascus zijn nu allemaal jongemannen - twintigers. Toerisme moest een pijler van de Syrische economie worden, stelde de nieuwe regering bij haar aantreden in 2001. Dus werd er hard gewerkt aan het aantrekkelijker maken van de hotspots. In 2002 begon het goed op gang te komen (was ik er) en 2010 was het jaar met het hoogste aantal buitenlandse toeristen ooit. Tot de burgeroorlog in 2011 uitbrak. Vorige week lees ik dan het nieuwsbericht (NRC) dat de jarenlange burgeroorlog de Syrische regering er niet van weerhoudt om mooie plannen te maken: het Ministerie van Toerisme hield een conferentie in Damascus over hoe het de toeristische dienstverlening kan verbeteren en meer toeristen naar Syrië kan trekken - digitale marketing, een app met toeristische attracties en dergelijke. Alsof er niets aan de hand zou zijn. Bizar.

'280106' door pensionado '280106' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Zoete lekkernijen

pensionado

Thema Eten: Ma’arat an-Nu’aman, ten zuiden van Aleppo, is een levendig marktplaatsje met een gruwelijke historie. Hier werden in 1098 na een beleg door de kruisvaarders duizenden mensen afgeslacht. Maar het gruwelijkste volgde nog. Het werd door een van de kroniekschrijver van de kruisvaarders zelfs opgetekend: “In Ma’ara kookten onze troepen volwassen heidenen in kookpotten; zij regen kinderen aan het spit en aten deze gegrild”. Op de markt ziet het er nu gelukkig heel wat vriendelijker uit. Voor de zoete lekkernijen bestaat veel belangstelling.

'457410' door Rhodaxx '457410' door Rhodaxx

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Palmyra

Rhodaxx

Een foto uit Palmyra in Syrie. Palmyra of Tadmur, bijgenaamd Stad van Duizend Zuilen, is een Syrische archeologische locatie gelegen in het gouvernement Homs. Twee jongeren op de voorgrond die we horen lachen en die gekke toeren uithalen op hun brommertje. Ik vraag me toch nog vaak af hoe het met die aardige mensen uit Syrie zou gaan.

'304355' door herman m '304355' door herman m

SyriëBosra

SyriëBosra

Romeins theater

herman m

Hoogtepunt in het zuiden van Syrië is het theater van Bosra. Samen met het theater van Aspendos in Zuid-Turkije is dit het best bewaarde Romeinse theater. De muur achter het toneel (skene) heeft Korinthische zuilen. Opvallend is de om het theater - door de Ajjoebiden - gebouwde versterking met dikke muren, vierkante torens, diepe grachten en een brug met 6 bogen. Pas als je het fort ingelopen bent en de trappen naar de bovenste galerij genomen hebt sta je in het indrukwekkende theater. Het theater heeft een heel goede akoestiek. Ondanks de enorme omvang is er geen enkele nagalm.

'458895' door Rhodaxx '458895' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Film en oorlog

Rhodaxx

“De regering in Syrië heeft op het moment één grote vijand,” zegt filmmaker Hazem Alhamwi, “en dat is de camera.” Het regime van president Assad wil niet dat er beelden naar buiten komen van de opstand in het land en het harde optreden van de politie. “De meeste regisseurs – ook ik – moeten in het geheim werken omdat we tegengewerkt worden door de overheid. Maar we moeten toch een manier vinden om ons verhaal te laten horen,” aldus Alhamwi. In Rotterdam zijn van hem dit jaar twee korte films te zien, Stone Bird en The Right Side of That Road. Ze worden vertoond in verzamelprogramma’s van korte Syrische documentaires, als onderdeel van Signals: Power Cut Middle East. bron: site International Film Festival Rotterdam 2015 De aanhoudende oorlog en ellende in Syrië, het filmfestival in Rotterdam en het maandthema geven mij de aanleiding om deze foto te plaatsen.

'506609' door Rhodaxx '506609' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Omajjadenmoskee

Rhodaxx

Tussen al mijn Bali en Lombok foto's door even een foto uit Syrië. Een prachtig land dat ik in 2007 bezocht en waar ik nog vaak aan terugdenk. Dit is de Grote moskee van Damascus, ook wel de Omajjadenmoskee genoemd. Het is de belangrijkste moskee van de Syrische hoofdstad Damascus. De moskee is een befaamd gebouw, zowel wat betreft de architectuur als de religieuze betekenis van dit heiligdom. Wikipedia Ik ben bang dat er geen sprake meer is van de vredige rust zoals op deze foto.

'493609' door pensionado '493609' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

In rouw om Palmyra

pensionado

Mijn hart bloedt als ik de berichten over inname van Palmyra door de terreurgroep IS lees. Wat zal er van die schitterende ruïnes overblijven? Tientallen jaren hebben toegewijde mensen deze woestijnstad proberen te restaureren. En nu komt er een stel barbaren die zonder werkelijke reden alles gewoon willen vernielen... Foto is bij zonsondergang genomen vanaf de citadel boven Palmyra.

'255786' door herman m '255786' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Derwisj

herman m

Deze dansende derwisj trad op in een restaurant in het oude centrum van Damascus (zie ook mijn tip). Derwisjen staan in de traditie van het soefisme, een mystieke stroming binnen de Islam. Het doel van derwisjen is door middel van meditatie innerlijk de nabijheid van God te ervaren. Bij hun meditatie maken ze rondwentelende bewegingen om in extase te geraken en zo mystieke ervaringen te hebben. Voor de buitenstaander oogt deze meditatie als een wonderschoon ballet vol dynamiek. De rituele dans, de sema, loopt volgens een vast patroon. De derwisj houdt de rechterhand iets omhoog om de hemelse zegen te krijgen, die vervolgens met de neerwaarts gehouden linkerhand wordt doorgegeven aan de aarde. De derwisj danst driemaal. De eerste dans is gewijd aan de kennis van God, de tweede aan zijn aanwezigheid en de derde aan de eenheid van God. Opvallend is de kleding van de derwisj. Het meeste van wat hij draagt heeft een symbolische betekenis. De derwisj draagt een tennure, dat is de rok die uitwaaiert als hij om zijn as draait.

'313961' door Esthers '313961' door Esthers

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

SCHAAPSHERDER

Esthers

Ten zuiden van Aleppo liggen de ruines van Ebla. Rondom deze ruines is er aan grasland geen gebrek, op het moment dat wij hier waren liepen er meerdere schaapsherders met hun kudde op deze ( door de vele regen ) sappige graslanden.

'504085' door pensionado '504085' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Interieur van de...ve

pensionado

Omdat er geen woorden voor zijn en ik het haast niet geloven kan dat deze tempel opgeblazen is, plaats ik nog een foto van het interieur. De tempel was niet toegankelijk, na de portico met 6 zuilen volgde een hekwerk maar je kon er doorheen in het allerheiligste (adyton) kijken. Dat bestond uit een halfronde nis en twee zijkamers. Er groeide ook een boom in. Al dit moois is nu vermoedelijk door de 'soldaten' van IS volkomen verwoest.

'504032' door pensionado '504032' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

IS verwoest een tempe

pensionado

Zojuist lees ik tot mijn ontsteltenis dat de prachtige Tempel van Baal Shamin uit 17 AD in de antieke oasestad Palmyra (Syrië) door de barbaren van de IS is opgeblazen. Hier waren helemaal geen beelden die als afgoderij zouden kunnen worden geïnterpreteerd. Het bouwwerk had voor de cella, waarin ooit het cultusbeeld stond, een portico met 6 zuilen en mooi versierde halfronde nissen voor beelden die allang verdwenen waren. Wat is in vredesnaam het nut van het moedwillig vernielen van oude voortbrengselen van de mensheid met een zo grote cultuurhistorische waarde dat ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan?? En nog erger, waarom wordt een bejaarde archeoloog op afschuwelijke wijze vermoord?? Ik plaatste een paar jaar geleden al een foto van dit imposante monument (klik hierboven op Palmyra).

'459950' door pensionado '459950' door pensionado

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Filmopname in Krak de

pensionado

Toen wij in 2010 het beroemde kruisridderkasteel Krak des Chevaliers in Syrië bezochten, vond daar juist een filmopname plaats. Er liepen overal figuranten in de meest bizarre kledij rond, want het moest de faraonische tijd verbeelden. Ik dacht meteen aan “Angélique et le Sultan”, een mierzoete draak van een film uit 1968 waarvan ik bij toeval een opname in het Romeinse amfitheater van El Djem (Tunesië) meemaakte. De hoofdrolspeelster werd hardhandig in een harem opgenomen en schreeuwde voortdurend: Joffrey …..... je souffre!!!

'262302' door jomo01 '262302' door jomo01

SyriëBosra

SyriëBosra

Romeins theater Bosra

jomo01

Ten zuiden van Damascus ligt Bosra,een Romeise garnizoenstad.Hier tref je het meest intacte theater van het hele "Imperium Romanum".Het Romeinse theater is in uitzonderlijke goede staat, dit is te danken aan de hardheid van het basalt en aan het zand dat in de loop der eeuwen het theater tot 1946 bedekte.

'327058' door bartvbaardwijk '327058' door bartvbaardwijk

SyriëOost Syrië

SyriëOost Syrië

Kinderen in Syrië

bartvbaardwijk

Op deze foto rennen de kinderen van mensen waarbij ik sliep in Syrië op me af. Ik verbleef 2 dagen bij een familie van wie de oma een groot huis had. Ze vonden het oprecht leuk om een gast te hebben, wat een heerlijke mensen daar! De kinderen spraken overigens beter Engels dan de ouders omdat zij het nu (wel) op school leren.

'514657' door Rhodaxx '514657' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Man in Damascus

Rhodaxx

In 2008 reisden we door Syrië en Jordanië. In Syrië vond ik de mensen ontzettend vriendelijk, in Jordanië was ik weg van het landschap. In Syrië hebben vooral de steden Damascus en Aleppo indruk op me gemaakt, levendige en gezellige plaatsen met prachtige bazaars waar het heerlijk rondstruinen was. Met goede restaurantjes en gezellige terrasjes. In Damascus zie ik deze man. Hij zit rustig naar zijn transistorradio te luisteren en hoopt dat hij wat gedroogde vruchten verkoopt. Wat zal het leven er nu voor hem en zijn landgenoten anders uitzien.

'457359' door pensionado '457359' door pensionado

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Vergane glorie

pensionado

Wij zijn allebei gek op oude steden en archeologie. In een land als Syrië waren we dan ook in ons element. Al stonden er nog slechts schamele resten, als de plaats van groot cultureel historisch belang was, genoten we alleen al om er te zijn. Helaas speelt zich in dit prachtige land nu een grote tragedie af. Dit zijn wat resten van het koninklijk paleis van de antieke stad Ugarit die niet ver van de kust van de Middellandse Zee lag. Opgravingen hebben aangetoond dat deze plek al 7.000 jaar voor onze jaartelling bewoond was. Rond 3.000 v.C. was het een belangrijke havenstad die handel dreef met Cyprus, Egypte en Mesopotamië. Nu bloeien en geurt het er naar wilde planten en bloemen en heerst er die verstilde, melancholieke sfeer van vergane glorie.

'492032' door JannavEek '492032' door JannavEek

SyriëOost Syrië

SyriëOost Syrië

Bagdad Café

JannavEek

(een scan) Hier houdt de wereld op, zo leek het mij toen we stopten bij Bagdad Café aan de Damascus-Bagdad highway. We waren onderweg naar Palmyra. In de tent kan men overnachten (hotel), de Beehive huizen, en rechts uit het zicht het stenen gebouwtje, het café. Verder is daar heel lang helemaal niets, alleen woestijn. De weg sprak tot mijn verbeelding en ik heb altijd gedacht nog eens terug te gaan om deze weg verder te volgen, tot aan Bagdad. Wanneer dat zou kunnen. Vooral ook om de oudheden van Ninivé, Babylon e.a. te gaan zien. Wanneer het maar veilig is. Ooit.. of nooit Ik was hier in 2002.

'493680' door pensionado '493680' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Zonsopgang in de...ru

pensionado

In alle rust en stilte stonden wij nog voordat de zon opkwam in de magnifieke resten van de oasestad Palmyra. Nooit hadden we kunnen denken dat kort daarop in Syrië een burgeroorlog zou uitbreken en nóg minder dat de stad door de IS fanatiekelingen zou worden veroverd met als risico vernieling!

'504966' door Esthers '504966' door Esthers

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Bel tempel

Esthers

Bel tempel Palmyra, de laatste dagen volop in het nieuws, vanwege de verwoesting door IS. Wij waren hier in februari 2011, de laatste nog rustige dagen in Syrië, wat te merken was aan lege hotels en de bezienswaardigheden hadden we bijna voor onszelf. We denken iedere keer weer aan die vriendelijke syriës die we hadden leren kennen tijdens onze reis, waar zouden ze nu zijn en in welke omstandigheden?

'344540' door Kaatje81 '344540' door Kaatje81

SyriëHamah

SyriëHamah

Waterrad in Hama

Kaatje81

Deze man heeft een "rustig" plekje op één van de waterraderen in de plaats Hamah gevonden. Dit terwijl de raden gewoon draaiden... mooi uitzicht moet ie wel gehad hebben!

'505264' door JannavEek '505264' door JannavEek

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

De antieke stad die..

JannavEek

(een scan) Palmyra, de Stad van de Palmbomen, was tweeduizend jaar geleden een belangrijke Romeinse handelsstad. De uitgestrekte ruïnes waren voor het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 de belangrijkste toeristische trekpleister van het land. Ik was er in 2002 en heb alleen deze scan. Die ik toch in mijn digitale portfolio wil. Want IS is deze antiquiteiten aan het verwoesten. Vandaag werden de drie torens, graftombes, op foto linksachter tegen het bergje, opgeblazen. Iedere keer weer schrik je zo van het nieuws, ben je ontzet. Langzamerhand wordt het wel duidelijk dat alle antieke overblijfselen daar tegen de grond zullen gaan.

'306488' door herman m '306488' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

1000ste foto

herman m

Dit leuke onderonsje tussen opa en kleindochter in de Syrische hoofdstad Damascus vond ik een leuk moment voor mijn 1000ste foto op deze site. Ik ben nu 3,5 jaar hierop actief en geniet nog steeds van alle contacten, reacties en informatie van jullie, mede-Columbusgenoten. Ik wil jullie dan ook van harte hiervoor bedanken. Verder vormt deze foto een mooie brug naar mijn volgende reisbestemming in de Arabische wereld, Iran. De Arabische landen met hun overwegend vriendelijke bevolking boeien mij al sinds lange tijd. Het is jammer dat er momenteel in die regio veel bloedvergieten plaatsvindt. Ik hoop dat de rust daar snel terugkeert en dat het dagelijkse leven, waarvan deze foto een voorbeeld vormt, weer zijn normale loop zal krijgen, bij voorkeur met respectering van de rechten van elk individu.

'309561' door larsu '309561' door larsu

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Zuilengalerij van...A

larsu

Apamea (ookwel bekend als Afamia) is voornamelijk bekend vanwege zijn zuilengalerij, de langste ter wereld. Volgens sommige informatie 1.2km, volgens andere 1.8km. We hebben het niet nagemeten maar het was in ieder geval indrukwekkend lang! En er stond nog een heel groot deel van de zuilen (ik meen zo'n 1200 stuks) overeind. Het landschap, met uitzicht op de Ghab valei, was ook zeer de moeite waard.

'493964' door jomo01 '493964' door jomo01

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Palmyra

jomo01

Ik plaats deze foto van Palmyra nu omdat het zo jammer zou zijn dat ze deze prachtige site zouden verwoesten. Deze foto is gemaakt in 2007 en ben blij dat ik het nog heb kunnen bezoeken!!!