Indonesië image

Indonesië


Reisgids

Indonesië
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Indonesië-vakantie: je gratis reisgids

Indonesië mag je gerust één van de meest ideale bestemmingen noemen voor een rondreis. Deze uitgestrekte archipel beschikt over meer dan 17.000 eilanden, waarvan er maar zo'n 6.000 bewoond zijn. Elk eiland is een wereld apart. Alles wat een reizigershart sneller doet kloppen is te vinden in Indonesië. Val jij voor de wildlife, witte stranden, uitgestrekte rijstvelden, schitterende landschappen, overheerlijke keuken en/of de rijke cultuur vol oude tradities?

Bezienswaardigheden in Indonesië

De meeste rondreizen in Indonesië worden begonnen of beëindigd in Jakarta; hoofdstad, grootste stad van het land en gelegen op Java. Buureilanden zijn Sumatra, met een van de grootste en wildste jungles van Azië, en Bali, beroemd om de oneindige veelzijdigheid op het kleine eiland. Een rondreis tussen Sumatra - Java - Bali behoort tot de populairste routes in Indonesië. De infrastructuur is prima, hoogtepunten alom en volop mogelijkheden om de sfeer van Indonesië te proeven.

Van Bali tot aan Timor wordt het met ieder eiland naar het oosten rustiger en ongerepter. Geografisch liggen de eilanden in een perfecte strook die lijkt gemaakt voor eilandhoppen. Bali heeft met de prachtige stranden, groene rijstvelden, goede duiklocaties, lekker eten, tropisch klimaat en tempels veel te bieden, maar is in dat opzicht niet uniek in Indonesië. Zo is het eiland Sumba, drie eilanden naar rechts hoppen, een kopie van Bali. Alleen dan zonder de mensenmassa's.

Waar je kunt spreken van Indonesië-voor-beginners op Bali, wordt het eilandleven al een stuk ruiger op de Molukken en Papoea. Deze topbestemmingen binnen Indonesië hebben nauwelijks te maken met een grote toestroom van toeristen, terwijl de hagelwitte stranden en ongerepte natuur schreeuwen om verkenning. Rondom liggen honderden eilanden voor de ware Robinson Crusoe-ervaring. Op Raja Ampat is de onderwaterwereld ongeëvenaard. De archipel tussen West-Papoea en de Molukken kent de beste duiklocaties van Indonesië en de wereld.

Wat zegt de community

(32)
Bekijk reviews >

1. Bezoek Bali back in the old days: Sumba

Sumba staat aan de vooravond van een toeristische groeispurt. Je vindt hier parelwitte zandstranden, groene rijstvelden en wilde jungle.

2. Daal af in de krater van de actieve IJen vulkaan op Java

Een van de spectaculairste activiteiten op Java is een beklimming van én afdaling in de IJen vulkaan. In het donker zorgt de zwavel voor een fascinerend natuurfenomeen: blauw vuur.

3. Ontdek de inheemse cultuur van Papoea

Papoea is next-level Indonesië: een van de minst toegankelijke en dus wildste provincies van het land. De fascinerende culturen hadden lang geen contact met de buitenwereld.

Reisinspiratie

Van onze community

Praktisch

  • Check het actuele reisadvies voor Indonesië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Indonesië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

    Reizen en corona

    Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Aanbevolen vaccinaties voor Indonesië:

    - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

    - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

    Het vaccinatie advies van Indonesië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

    Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

    Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

  • Munteenheid: Rupiah (IDR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

    5 februari - Maulid Nabi (geboorte van de Profeet Mohammed SAW)
    Herdenking van de verjaardag van de profeet Mohammed.

    Rond 21 maart, op de dag na de nieuwe maan – Dag van de Stilte (Nyepi)
    Van 6 uur tot 6 uur in de volgende ochtend zal het eiland Bali compleet stil zijn. Verkeer over land, zee of lucht is niet toegestaan. Alle lichten worden gedimd en op het strand zijn er ook geen activiteiten.

    3 april - Goede Vrijdag
    Met name in de Christelijke regio’s zoals, Toba, Manado, Ambon en Flores wordt het gevierd.

    21 april - Kartini-dag
    Dag dat in het teken van vrouwenrechten staat.

    1 mei – Dag van de Arbeid
    Viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.


    Een jaarlijkse feestdag die traditioneel gevierd wordt door de Boeddhisten in Indonesië. Er vinden onder andere herdenking-ceremonies plaats bij de Borobudur en de Mendut tempel in Midden-Java.

    14 mei – Hemelvaartsdag
    Herdenking van de hemelvaart van Jezus Christus.

    17 juni - Isra Mi’raj, de Hemelvaart van de Profeet Mohammed
    De Isra en Mi’raj zijn de twee delen van een nachtelijke reis die de Profeet Mohammed nam tijdens een avond rond het jaar 621. De festiviteiten richten zich op deze dag vooral op kinderen en jongeren.

    17 augustus - Onafhankelijkheidsdag
    De Dag van de Onafhankelijkheid wordt gevierd door het hele land met bruisende feesten. In het Merdeka Paleis in Jakarta voert de president voert officiële plechtigheden uit.

    23-25 september - Het offerfeest (Idul Adha)
    Viering ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die zijn zoon op had geofferd in opdracht van God.

    15 oktober 2015 - Islamitisch Nieuw Jaar (Muharram)
    Een cultureel evenement dat de eerste maand van het islamistische kalender wordt gevierd.

    25 december - Kerstmis

  • Indonesië – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Indonesië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Indonesië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type CStekker type FStekker type G
  • Tijdsverschil: 6 tot 8 uur later
    De hoofdstad van Indonesië is Jakarta.
    Het oppervlak van Indonesië is 2,8x Frankrijk.
    De gesproken taal/talen: Indonesisch.