Leeuwen peuzelen stropers op. Verdiende loon? image

Leeuwen peuzelen stropers op. Verdiende loon?

Wat deze ‘jagers’ in een Zuid-Afrikaans wildpark vergaten, is dat er ook ándere jagers op de loer liggen. Tja, karma is a …


De leeuw leeft in vrijwel heel Afrika, zoals hier in Tanzania (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

In het Zuid-Afrikaanse Sibuya-reservaat zijn twee (mogelijk drie) vermoedelijke stropers aangevallen en opgegeten door leeuwen. ‘We weten niet precies met hoeveel zij waren, aangezien er niet veel meer van hen over is’, zei de eigenaar van het Sibuya-reservaat al. Bij de stoffelijke overschotten die werden aangetroffen door parkwachters werden een kniptang, bijl en geweer met geluidsdemper aangetroffen. Kortom, de standaard uitrusting van stropers. 


De neushoorn leeft in Zuidoost-Afrika, zoals hier in Zambia (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Neushoorns

De stropers hadden het waarschijnlijk gemunt op neushoorns, wiens hoorns nog steeds gewild zijn in sommige landen in Azië. In de regio waarin Sibuya ligt werden in 2018 al negen neushoorns gestroopt. In totaal werden er in de afgelopen tien jaar maar liefst 7000 neushoorns gedood. Neushoornstropers richten zich vooral op Zuid-Afrika, omdat hier tachtig procent van de mondiale populatie leeft.  

Sibuya-reservaat

Uniek aan dit malariavrije en dichtbeboste wildlifereservaat is zijn ligging in de riviermond van de Kariega-rivier aan de kust tussen Port Elizabeth en East London. Om er te komen moet je je eerst melden bij de receptie in het plaatsje Kenton-on-Sea en vervolgens nog elf kilometer met een bootje over de meanderende Karienga-rivier landinwaarts. Je gaat dus van de oceaan naar de bush. In het reservaat kom je de big five, giraffes, zebra’s, zeldzame antilopen als de bontebok en oribi en vierhonderd vogelsoorten tegen. Verder zijn er twee luxueuze tentenkampen waarin je kunt overnachten.