Waarom je op reis ALTIJD in lokale valuta moet betalen

Gepubliceerd: 08 jun 2018 1
Je gebruikt je pinpas op reis als er plots een melding op je scherm verschijnt: ‘Wil je betalen in lokale valuta of in euro’s?’ Kies verkeerd, en je bent tot 10% duurder uit!


Betalen in het buitenland. Heb jij er ook weleens moeite mee? (Foto: Paul Sableman, Flickr)

Het enige juiste antwoord is: kies te allen tijde voor de lokale valuta. Dus als je in het Verenigd Koninkrijk bent kies je voor ponden, als je in de VS bent kies je voor dollars, enzovoort. Waarom? Omdat de bank, de winkel of het restaurant ter plaatse zijn eigen wisselkoers bepaalt, waardoor je doorgaans méér betaalt dan bij je eigen bank. Dit proces heet dynamic currency conversion (DCC). Maar hoeveel kost dit ‘grapje’ eigenlijk?

Valuta-experiment

In een poging om het verschil in kosten inzichtelijk te maken, stuurde de Britse Starling Bank de identieke tweeling Heidi en Alice (29) naar Berlijn voor een lang weekend weg. Beiden kregen als missie mee om exact dezelfde aankopen te doen. Maar Heidi moest betalen in de lokale valuta (euro’s) en Alice moest betalen in ponden. En inderdaad; Alice, die in ponden betaalde, was voor élke transactie duurder uit. In het extreemste geval betaalde ze zelfs bijna 10% méér dan haar zus Heidi. 


Overzicht: de verschillen tussen betalingen in euro's en ponden (Tabel: This is Money)

De grootste dader was een pinautomaat op het vliegveld van Berlijn. Beide meiden pinden € 200. En tóch bleek Alice, die het bedrag naar ponden liet converteren, £ 17,74 (€ 20,30) duurder uit te zijn. In de meeste gevallen gaat het desalniettemin om een paar dubbeltjes. Maar toch … Deze kleine beetjes kunnen aan het einde van je vakantie alsnog aardig aantikken. Deviezenbedrijf FairFX rekende zelfs uit dat deze ‘valutaval’ Britse toeristen jaarlijks £ 500 miljoen (€ 572.5 miljoen) kost!

deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

De top 5 van de Lucky shot-fotowedstrijd is bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

Berlijn für foodies: 5 tasty tips voor je stedentrip

Dankzij een instroom van Europese en andere ‘nieuwe Berlijners’ vindt er sinds enkele jaren een culinaire revolutie plaats in de Duitse hoofdstad. Dit zijn de leukste foodie tips voor een culinaire stedentrip!

Dankzij een instroom van Europese en andere ‘nieuwe Berlijners’ vindt er sinds enkele jaren een culinaire revolutie plaats in de Duitse hoofdstad. Dit...

Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, groene fiets- en wandelpaden die alle uithoeken van het eiland met elkaar verbinden.

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, gro...

 

1 reactie(s) bij "Waarom je op reis ALTIJD in lokale valuta moet betalen"

  • profile image comment

    Als je vervolgens nog eens 1,5 tot 2% wil besparen op de kosten van niet-euro transacties, loont het om een Revolut (https://revolut.com/r/guido19) of N26 (https://n26.com/en-eu) account te openen. Met de bijbehorende debitcard kun je tegen de Interbank tarieven betalen / geld pinnen.

    Door FlyingDutchman • geplaatst op 2018-07-06 10:32:44

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.