Waarom je op reis ALTIJD in lokale valuta moet betalen

Gepubliceerd: 08 jun 2018 1
Je gebruikt je pinpas op reis als er plots een melding op je scherm verschijnt: ‘Wil je betalen in lokale valuta of in euro’s?’ Kies verkeerd, en je bent tot 10% duurder uit!


Betalen in het buitenland. Heb jij er ook weleens moeite mee? (Foto: Paul Sableman, Flickr)

Het enige juiste antwoord is: kies te allen tijde voor de lokale valuta. Dus als je in het Verenigd Koninkrijk bent kies je voor ponden, als je in de VS bent kies je voor dollars, enzovoort. Waarom? Omdat de bank, de winkel of het restaurant ter plaatse zijn eigen wisselkoers bepaalt, waardoor je doorgaans méér betaalt dan bij je eigen bank. Dit proces heet dynamic currency conversion (DCC). Maar hoeveel kost dit ‘grapje’ eigenlijk?

Valuta-experiment

In een poging om het verschil in kosten inzichtelijk te maken, stuurde de Britse Starling Bank de identieke tweeling Heidi en Alice (29) naar Berlijn voor een lang weekend weg. Beiden kregen als missie mee om exact dezelfde aankopen te doen. Maar Heidi moest betalen in de lokale valuta (euro’s) en Alice moest betalen in ponden. En inderdaad; Alice, die in ponden betaalde, was voor élke transactie duurder uit. In het extreemste geval betaalde ze zelfs bijna 10% méér dan haar zus Heidi. 


Overzicht: de verschillen tussen betalingen in euro's en ponden (Tabel: This is Money)

De grootste dader was een pinautomaat op het vliegveld van Berlijn. Beide meiden pinden € 200. En tóch bleek Alice, die het bedrag naar ponden liet converteren, £ 17,74 (€ 20,30) duurder uit te zijn. In de meeste gevallen gaat het desalniettemin om een paar dubbeltjes. Maar toch … Deze kleine beetjes kunnen aan het einde van je vakantie alsnog aardig aantikken. Deviezenbedrijf FairFX rekende zelfs uit dat deze ‘valutaval’ Britse toeristen jaarlijks £ 500 miljoen (€ 572.5 miljoen) kost!

deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Waarom je op reis ALTIJD in lokale valuta moet betalen"

  • profile image comment

    Als je vervolgens nog eens 1,5 tot 2% wil besparen op de kosten van niet-euro transacties, loont het om een Revolut (https://revolut.com/r/guido19) of N26 (https://n26.com/en-eu) account te openen. Met de bijbehorende debitcard kun je tegen de Interbank tarieven betalen / geld pinnen.

    Door FlyingDutchman • geplaatst op 2018-07-06 10:32:44

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Dit is de winnaar van onze Vakantiebeurs-winactie!

Ook dit jaar stonden we met onze Columbus Travel-stand op de Vakantiebeurs in Utrecht. Dit keer met een wel héél speciale winactie: je kon bij ons en partners Charlie’s Travels en Turkish Airlines een fantastische 9-daagse safarireis door Kenia winnen. De winnaar is bekend ...

Ook dit jaar stonden we met onze Columbus Travel-stand op de Vakantiebeurs in Utrecht. Dit keer met een wel héél speciale winactie: je kon bij ons en...

Wegdromers: 10x genieten van waanzinnige uitzichten

Wij gaan op reis altijd graag op zoek naar uitzichtspunten, doorkijkjes en vergezichten. Daar zetten we dan nét een stapje extra voor, om van een spectaculaire panorama te kunnen genieten. En de Columbus-community ook, getuige deze prachtige wegdromers!

Wij gaan op reis altijd graag op zoek naar uitzichtspunten, doorkijkjes en vergezichten. Daar zetten we dan nét een stapje extra voor, om van een spec...