De ‘valutaval’: je bent tot 10% duurder uit op reis!

Gepubliceerd: 08 jun 2018 0
Je bent geld aan het trekken of af aan het rekenen in het buitenland, als er plots een melding op het scherm verschijnt: ‘Wil je betalen in lokale valuta of in euro’s?’ Kies verkeerd, en je wordt afgezet!


Betalen in het buitenland. Heb jij er ook weleens moeite mee? (Foto: Paul Sableman, Flickr)

Het enige juiste antwoord is: kies te allen tijde voor de lokale valuta. Dus als je in het Verenigd Koninkrijk bent kies je voor ponden, als je in de VS bent kies je voor dollars, enzovoort. Waarom? Omdat de bank, de winkel of het restaurant ter plaatse zijn eigen wisselkoers bepaalt, waardoor je doorgaans méér betaalt dan bij je eigen bank. Dit proces heet dynamic currency conversion (DCC). Maar hoeveel kost dit ‘grapje’ eigenlijk?

Valuta-experiment

In een poging om het verschil in kosten inzichtelijk te maken, stuurde de Britse Starling Bank de identieke tweeling Heidi en Alice (29) naar Berlijn voor een lang weekend weg. Beiden kregen als missie mee om exact dezelfde aankopen te doen. Maar Heidi moest betalen in de lokale valuta (euro’s) en Alice moest betalen in ponden. En inderdaad; Alice, die in ponden betaalde, was voor élke transactie duurder uit. In het extreemste geval betaalde ze zelfs bijna 10% méér dan haar zus Heidi. 


Overzicht: de verschillen tussen betalingen in euro's en ponden (Tabel: This is Money)

De grootste dader was een pinautomaat op het vliegveld van Berlijn. Beide meiden pinden € 200. En tóch bleek Alice, die het bedrag naar ponden liet converteren, £ 17,74 (€ 20,30) duurder uit te zijn. In de meeste gevallen gaat het desalniettemin om een paar dubbeltjes. Maar toch … Deze kleine beetjes kunnen aan het einde van je vakantie alsnog aardig aantikken. Deviezenbedrijf FairFX rekende zelfs uit dat deze ‘valutaval’ Britse toeristen jaarlijks £ 500 miljoen (€ 572.5 miljoen) kost!

deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Deze goedkope bus- en treinticketsite wil je kennen!

Zoek jij je regelmatig een ongeluk naar goedkope bus- of treinkaartjes binnen Europa? Dan introduceren we voor jou: Wanderu, waarmee je al voor € 5 naar de leukste steden reist.

Zoek jij je regelmatig een ongeluk naar goedkope bus- of treinkaartjes binnen Europa? Dan introduceren we voor jou: Wanderu, waarmee je al voor &...

Reis spotgoedkoop door IJsland. 5 insidertips

Wij vinden dat iedereen een keer naar IJsland moet. En dat geldt óók voor reizigers met een krappe beurs. Zo beperk je er de kosten én treed je er ook nog eens buiten de gebaande paden. 

Wij vinden dat iedereen een keer naar IJsland moet. En dat geldt óók voor reizigers met een krappe beurs. Zo beperk je er de kosten &eac...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.