98 SUPERTIPS voor betere vakantiefoto’s

Gepubliceerd: 11 mei 2018 0
In deze reisfotografiespecial onthult Louise ten Have, hoofdredacteur van Columbus Travel en professioneel reisfotografe, haar visie over fotograferen op reis. Geen technisch geneuzel, maar 98 (!) keiharde en superhandige tips die jij óók kunt toepassen. Zo ga je van start …


Dit is een voorbeeld van wat er gebeurt als je een band schept (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Zo maak ik foto's van locals

Jaren geleden sprong in Haarlem ineens iemand voor mijn neus en nam een foto. Ik schrok me wild, maar voordat ik mijn ongenoegen kon uiten was hij alweer weg. In het buitenland zijn dit soort praktijken aan de orde van de dag. Begrijpelijk, de lokale bevolking draagt in belangrijke mate bij aan je reisgevoel en hun dagelijkse beslommeringen zijn vaak een lust voor het oog. Maar portretfoto's dien je altijd met het nodige respect te maken. 

Tip 1 van de 5 over locals fotograferen: Contact maken is de sleutel tot het succesvol fotograferen van mensen. Hoe je contact maakt, of kan maken, hangt nauw samen met je eigen persoonlijkheid. Maar dat een connectie met je beoogde ‘model’ noodzakelijk is, staat als een paal boven water. Soms merk ik dat oogcontact al voldoende is, het soort oogcontact waar je een goedkeuring uit leest.


Dit is een voorbeeld van fotograferen van donker naar licht (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel) 

Fotograferen midden op de dag

Elke fotograaf weet het: de mooiste foto’s maak je met ochtend- of avondlicht. Maar ja, dat lukt niet altijd. Je bent immers onderweg en langer blijven is vaak geen optie. Dan sta je dus toch midden op de dag op de allermooiste plekken ter wereld. Níet fotograferen is geen optie. Wat moet je dan? 

Tip 1 van de 5 over fotograferen op het midden van de dag: Neem indien nodig een laag standpunt in. Zorg dat je de zon in de lens krijgt en speel daarmee. Te veel zon in de lens is niet ideaal door de lense flare-effecten die daardoor ontstaan, maar een betere optie dan een saaie foto. Probeer op creatieve wijze iets voor de lens te krijgen wat de directe zon een beetje dempt, bijvoorbeeld een gebouw, bloemen of takken.


Dit is een voorbeeld van hoe je kunt spelen met reflecties (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel) 

Ga eens even reflecteren

Alles reflecteert licht. Maar in dit geval zijn we op zoek naar objecten die véél licht reflecteren. Spiegels zijn de meest intense objecten, maar ook raampartijen, zeeoppervlaktes, waterdruppels, plassen en glanzende auto’s. Laat je creativiteit de vrije loop!

Tip 1 van de 5 over reflecties gebruiken: Je kunt er de foto’s op naslaan: wolkenluchtje, bergje. En dat alles als twee druppels water gespiegeld in het meertje dat ervoor ligt. Deze perfecte symmetrie krijg je als het wateroppervlak helemaal vlak is. Welk beeld is echt, boven of beneden? Speel hiermee voor je eindresultaat. Je kunt echter ook voor imperfecte symmetrie gaan. Er zijn dan bijvoorbeeld rimpelingen in het water. De reflectie beweegt. Zeker leuk, maar het is een compleet ander effect. Het is superduidelijk wat echt is en wat het spiegelbeeld is. Nog steeds maakt de reflectie het beeld interessant.

De andere 95 tips van Louise lezen? Schaf de Columbus Reisfotografiespecial aan via onderstaande link.
Bestel hier de Columbus Reisfotografiespecial.

Let op: bestel 'm voor 21 mei en ontvang de special rond 26 mei op de mat.

deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Twee voor twaalf: STOP mens-roofdier interactie

Het Franse gezin dat viral ging omdat het uit de auto stapte in safaripark Beekse Bergen, had totaal geen benul van de gevaren. Ze blijken niet de enigen, want in Zuid-Afrikaanse safariparken komen deze levensgevaarlijke interacties aan de lopende band voor. Columbus-wildlifecolumniste Simone E...

Het Franse gezin dat viral ging omdat het uit de auto stapte in safaripark Beekse Bergen, had totaal geen benul van de gevaren. Ze blijken niet de eni...

5 landen met onverwacht mooie stranden

Als wij aan idyllische stranden denken, komen we al snel uit in de Cariben of de Pacific. Maar wist je dat de stranden van deze landen er ook verrassend aanlokkelijk bij liggen?

Als wij aan idyllische stranden denken, komen we al snel uit in de Cariben of de Pacific. Maar wist je dat de stranden van deze landen er ook verrasse...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.