Dit is het onverwacht dodelijkste dier ter wereld image

Dit is het onverwacht dodelijkste dier ter wereld

We moesten ons tijdens een wandelsafari al eens verschansen voor een agressieve neushoorn. Maar deze sluipmoordenaar is nog véél gevaarlijker!


Niet de gevaarlijkste. Maar je loopt 'm liever niet tegen het lijf (Foto: Aurélien - Designatic, Unsplash)

Uitkijken geblazen dus voor neushoorns! Maar blijf ook vooral uit de buurt van krokodillen, olifanten en nijlpaarden. Want ze maken jaarlijks honderden slachtoffers. Al valt dit nog steeds in het niet bij het aantal slachtoffers dat slangen op hun geweten hebben. Er zijn talloze slangensoorten die giftig zijn. En ze komen op vrijwel alle werelddelen voor. Als je wordt gebeten door een gevaarlijke, giftige soort, is het nog maar de vraag of je het redt tot in het ziekenhuis. 

Sluipmoordenaar

Het zijn echter niet de dieren met de grootste hoorns of tanden, maar de allerkleinsten die het dodelijkst zijn voor de mens: muggen. En dat heeft vanzelfsprekend alles te maken met de dodelijke ziektes die ze overdragen in warme landen. De grootste boosdoener is malaria. Op jaarbasis sterven er 550.000 mensen aan deze ziekte, die dus door muggen wordt overgebracht. Ook gele koorts en knokkelkoorts worden door muggen verspreid. In totaal komen er elk jaar 725.000 mensen om als gevolg van een muggenbeet. Moeilijk te bevatten hè?