Topblog van de Week: Malediven on a budget image
Lkoedam

Topblog van de Week: Malediven on a budget

Wie droomt er nu niet van een vakantie op een paradijselijk eiland? Voor veel mensen zijn de Malediven dan ook een droom: hemels, maar onbereikbaar en duur. Toch kun je ook met een klein budget genieten van het paradijs op aarde. Communitylid Diaryofdi geeft top tips voor een betaalbare reis naar dé ultieme droombestemming. 


Take me to paradise (Foto:Ishan @seefromtheskyUnsplash)

Topblog van de Week geschreven door communitylid Diaryofdi

We kennen allemaal de plaatjes van de Malediven: tropische eilanden, stranden witter dan wit en luxe waterbungalows op een azuurblauwe zee. Kortom: een waar paradijs. Meestal komt het woord backpacken niet bij je op als je aan deze eilandengroep denkt. Goed nieuws, want een getaway naar de Malediven kan tegenwoordig ook prima voor de budgetreiziger. ‘Hoe dan?’, zul je vast denken. Hier lees je mijn tips voor een betaalbare reis naar dé ultieme droombestemming.

Vervoer naar de Malediven
De idyllische Malediven kunnen tegenwoordig ook een budgetvriendelijke bestemming zijn. Gelukkig! First things first: hoe bereik je dit paradijs in de Indische Oceaan? Als je vanuit Nederland vliegt, ben je al snel € 750,- voor een ticket kwijt. Een goedkopere optie is de combinatie met een bestemming in Azië. De Malediven liggen vlakbij Sri Lanka en sommige Europese vluchten naar Colombo hebben een tussenstop in de hoofdstad Malé. Sri Lanka en de Malediven zijn daarom een prima match. Ook vanuit Kuala Lumpur (Maleisië) of Bangkok (Thailand) vlieg je met Sri Lankan Airlines of AirAsia voor minder dan € 200,- naar Malé. Daar gaat je backpackers-hart sneller van kloppen, toch?

Eenmaal aangekomen in Malé moet je nog afreizen naar jouw eiland. De meest goedkope optie is een ferry of lokale boot. Het vaarschema verschilt per dag, check dit vooraf goed voor je onnodige kosten moet maken. Je kunt hier de meest actuele tijden lezen.

Kies je accomodatie
De Malediven bestaan uit maar liefst 1200 (!) eilanden. Slechts 200 zijn bewoond en op de helft daarvan kan je genieten van alle luxe van een resort. Minder bekend zijn de lokale eilanden, zoals Fulidhoo, Guraidhoo, Fuvahmulah en Maafushi. Zelf koos ik voor het laatste eiland, gelegen op zo’n uur varen van Malé. Maafushi is populair onder backpackers en is met zo’n 30 hotels en guesthouses een betaalbare uitvalsbasis om de rest van de Malediven te verkennen. Een tweepersoonskamer boek je al vanaf $ 50,- per nacht. Nog een Malediven-geheim: tegenwoordig kan het via Airbnb zelfs goedkoper!

Maafushi: backpackers paradise
Is Maafushi het bountyeiland to be om adembenemende droomreis te ervaren? Nee, helaas. Het is zeker niet het mooiste eiland maar de omliggende eilanden zijn wel schitterender dan je durft te dromen. Maafushi is met zo’n 2500 bewoners klein, binnen 10 minuten loop je van de ene naar de andere kant van het eiland. Je ervaart hier het typische eilandleven, met een fijne combinatie van de lokale cultuur en een beetje toerisme.

Bijna alle inwoners van de Malediven zijn moslim. Om die reden kun je niet overal in je zwemkleding rondlopen. Zoals de naam al verklapt, kan dit wel op Bikini Beach. Verwacht hier wuivende palmbomen, een azuurblauwe zee en ongedwongen happy vibe. Op de andere stranden is het rustiger. Verder kun je op Maafushi alle mogelijke watersporten doen. Denk aan duiken, snorkelen, kitesurfen, windsurfen en jetskiën.

Een leuk voordeel van verblijven op dit eiland is dat je meer over de Malediven en de cultuur leert kennen dan wanneer je in een resort bent zonder locals. De eilandbewoners zijn ontzettend vriendelijk en ze vertellen je graag over hun land. Combineer dit met Maldivian style eten in een lokaal tentje, want dat is stukken voordeliger (ook nog eens lekkerder!) dan in een restaurant.

Excursies vanuit Maafushi
Als je op de Malediven bent, wil je natuurlijk genieten van al het moois wat de eilandengroep te bieden hebben. Vanuit je hotel zijn er ongetwijfeld verschillende excursies te boeken. Soms is het de moeite waard om ook bij ander aanbieders te kijken voor de beste prijs. Mark my words. Wat je niet mag missen:

  • Met duizenden tropische vissen, extreem helderblauw water en prachtige koraalriffen wordt de onderwaterwereld van de Malediven één van de mooiste ter wereld genoemd. Alsof je in een aquarium zwemt. Snorkelen is een prima betaalbaar alternatief voor duiken want er is genoeg te zien. Plus: grote kans dat je dolfijnen, walvishaaien of zeeschildpadden spot!
  • Een dagtrip naar één van de resort eilanden, met parelwitte stranden en de meest felblauwe zee die je ooit hebt gezien is een must do. Met de keuze uit verschillende resorts maak je het zo duur als je zelf wilt. Voor een dagpas op het eiland Rihiveli was ik rond de $ 70 kwijt en in Fihanholi betaalde ik $ 90. Voor die bedragen geniet je de hele dag van alle faciliteiten en een buffetlunch op het resort. Beloofd: het kost wat, maar je gaat er geen seconde spijt van krijgen!
  • Zet ook het bezoeken van een zandbank midden in de Indische Oceaan op je lijstje. Vooral met de ondergaande zon komt de natuurlijke pracht van de Malediven zo het best tot uiting.

Vergeet niet dat je voor alle dagexcursies ook de boot naar het betreffende eiland betaalt.

Ben jij al wel eens op de Malediven geweest? Als communitylid kun je zelf blogs met leuke tips voor andere reizigers delen. Nog geen lid? Klik dan hier om je aan te melden.