Dé vervuilers van Noorse fjorden worden aangepakt image
Lkoedam

Dé vervuilers van Noorse fjorden worden aangepakt

Er gelden nieuwe milieuregels in de Noorse fjorden voor cruiseschepen. En dat was hard nodig ook, want te veel cruiseschepen hebben de duurzame boot gemist.


De fjorden worden flink vervuild door toerisme. (Foto: Columbus Travel))

Een paar weken geleden schreven we al over de (hoge) uitstoot van cruiseschepen. We pakten er verschillende onderzoeken bij en zagen onder meer dat de uitstoot van een cruiseschip gelijk is aan die van 84.000 auto's. Dat is nog niks bij de uitstoot van zwaveldioxide, daarvoor heb je namelijk 376 miljoen auto’s nodig om het level van een cruiseschip aan te tikken. Met die gedachten in het achterhoofd is het niet zo gek dat de Noorse minister van Milieu nieuwe milieumaatregelen aankondigt.

Aan de uitstoot van zwaveldioxide en stikstofoxide worden hardere eisen gesteld, en die regels zullen elk jaar alleen maar strenger worden. Dat moet dan tot 2026 oplopen naar het ultieme doel: uitstootvrije fjorden. Het startschot is gegeven door de toegestane limieten van uitstoot per direct omlaag te halen.

Aanleiding was niet ons artikel dat is doorgedrongen tot het Noorse kabinet, maar een onderzoek van het Noorse scheepvaartdirectoraat. Met name in de zomer, als de toeristenstroom op volle toeren draait, is de vervuiling van de fjorden té groot. Zowel de lucht als het water wordt dusdanig vervuild door cruiseschepen, dat er nu de harde eis is gesteld dat er duurzame ontwikkelingen worden doorgevoerd.

Duurzaam alternatief

Reisreporter Karin Mooren tipte ons over een duurzaam alternatief: de elektische cruise. Door de Nærøyfjord kun je met een volledig elektrische boot van de natuur genieten. Het is een paar duiten duurder, maar de voordelen zijn groot: geen dieseldampen, geen lawaai en vooral minder belasting van het milieu.