Natuurreizen

Natuur boven toerisme: Faroër Eilanden gaan dicht

Gepubliceerd: 07 mrt 2019 | Natuurreizen | Rondreizen | Actieve reizen 0
De Faroër Eilanden geven het goede voorbeeld: er staan grote onderhoudsprojecten gepland, omdat de natuur niet mag lijden onder het toenemende toerisme. Van zo een doordacht evenwicht tussen natuur en toerisme worden wij héél blij!


De natuur in de Faroër Eilanden mag niet lijden onder toeristen (Foto: Ilvy Njiokiktjien © Columbus Travel)

De ruige kliffe, groener dan groene natuur, spectaculaire watervallen en wildlife van de Faroër Eilanden worden meer en meer ontdekt door toeristen. De eilanden hebben meer schapen dan inwoners, dus het was wel even wennen toen een paar jaar geleden de toeristenstroom op gang kwam. De laatste vijf jaar zijn de bezoekersaantallen exponentieel met 10 procent toegenomen, wat een voetafdruk achterliet in de natuur.

De regering kiest ervoor om een heel weekend onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Denk aan: bankjes plaatsen langs hiking trails, paden opknappen en toegankelijker maken, wegwijzers plaatsen en hekjes zetten waar het écht niet de bedoeling is dat wandelaars van het pad gaan. Grote doel is om ervoor te zorgen dat de mens de natuur zo min mogelijk kwaad doet.

Het gaat om het weekend van 26 en 27 april 2019. Op 10 plaatsen, verdeeld over de verschillende eilanden, zullen 100 buitenlandse vrijwilligers samen met de locals aan de slag gaan om de natuur weer tourist-proof te maken. Voor overige bezoekers is het niet mogelijk om op te eilanden te komen.


Locals en buitenlandse vrijwilligers gaan samenwerken (Foto: Ilvy Njiokiktjien © Columbus Travel)

Natuur, reizigers en locals hand in hand

De intentie is om dit onderhoud elk jaar te laten doen door natuurliefhebbers, waar jij ook een handje bij kan helpen. Een vliegticket Kopenhagen-Vágar Floghavn, overnachting, eten en plaatselijk vervoer wordt vergoed, je moet alleen nog zelf in Kopenhagen zien te komen. Het doet ons goed om te zien dat de 100 plaatsen binnen no-time vergeven waren, wat aangeeft dat er veel reizigers zijn met hart voor de duurzaamheid van de lokale natuur. Houd de toeristische info-site van de Faroër Eilanden vanaf februari 2020 in de gaten om er volgend jaar als de kippen bij te zijn. Van vrijwilligers wordt verwacht dat ze met een hamer, schep en kruiwagen aan de slag kunnen, maar er zijn verder geen technische skills vereist.

De Faroër Eilanden hopen met dit natuuronderhoud het goede voorbeeld te geven aan andere landen. Zo kunnen toeristen, locals en natuur elkaar in goede harmonie (blijven) ontmoeten.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Dit stel is op wereldreis zonder einde in zicht

Esther en Kay, oprichters van by NOMADS, hebben een buitengewone liefde voor reizen en avontuur. In april 2018 hebben zij hun 9-5 baan verruild voor een nieuwe leefstijl met meer vrijheid om de wereld te kunnen ontdekken. Het begrip vrijheid kreeg een extra dimensie toen zij zelf een camper gingen b...

Esther en Kay, oprichters van by NOMADS, hebben een buitengewone liefde voor reizen en avontuur. In april 2018 hebben zij hun 9-5 baan verruild voor e...

Topblog van de Week: een paradijselijke reis

Ik zie in het donker een haai voorbij zwemmen. De pelikaan naast me ziet het ook. Even veert hij op, een visje is nooit te versmaden. Nieuwsgierig hoe dit afloopt en over welk paradijs communitylid neretslok schrijft? Je leest het in zijn blog die verkozen is tot Topblog van de Week. 

Ik zie in het donker een haai voorbij zwemmen. De pelikaan naast me ziet het ook. Even veert hij op, een visje is nooit te versmaden. Nieuwsgierig hoe...

Wegdromers voor lekkerbekjes

Vreemde gerechtjes proeven, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Onze Columbus communityleden hebben de smaak te pakken en weten eten op een bijzondere manier vast te leggen. 

Vreemde gerechtjes proeven, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Onze Columbus communityleden hebben de smaak te pakk...