Natuurreizen

MaceDOENië: laatste stukje onontdekt Europa

Gepubliceerd: 22 feb 2019 | Natuurreizen | Rondreizen | Autovakanties 0
De Republiek Noord-Macedonië is een van de minst bezochte - en daardoor minste bekende - landen van Europa. Joost mag weten waarom. Met zijn magistrale meren, bergen en verstilde dorpjes tippen wij deze Balkanparel als onze favoriete Europese bestemming voor 2019. 5 Macedoentjes!


Korab (2764 meter) is de hoogste berg van Macedonië (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

1. Bezoek een sterrenwacht uit de prehistorie

In de omgeving van Kratovo zijn talloze archeologische overblijfselen uit de steentijd te vinden. Een van de meest bijzondere plekken is Cocev Kamen, een observatorium dat zo’n 4000 jaar geleden al werd gebruikt om het heelal te bestuderen.

2. Bezoek een klooster

De Republiek Noord-Macedonië is bezaaid met kerken en kloosters. Vaak zijn ze gebouwd op bergtoppen, ver van de bewoonde wereld, of op eilandjes in een meer. De muren zijn van binnen vaak prachtig beschilderd met fresco’s. In sommige kloosters kun je overnachten, bijvoorbeeld in Bigorski, in de Radika-vallei ten noorden van Jançe, bigorski.org.mk.

3. Ga snorkelen

De Republiek Noord-Macedonië ligt niet aan zee, maar heeft wel een aantal fameuze badplaatsen. Vooral aan het Ohrid-meer is het in de zomer goed toeven. Wie wil kan er duiken of snorkelen. Een van de mooiste plekken is de Bay of Bones, waar je kunt duiken naar een oude stad die onder water is verdwenen, amfora.com.mk.


De Republiek Noord-Macedonië heeft een aantal prachtige meren (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

4. Ga op zoek naar soefi's

De stad Tetovo is de thuisbasis van een groep soefi’s. Deze mystieke stroming binnen de islam organiseert onder meer rituelen, waar de leden gezamenlijk op hypnotiserende religieuze muziek in trance raken. Soms is het mogelijk om zo’n bijeenkomst (zikr) als toeschouwer bij te wonen. Vraag naar Arabati Baba Bektaši Teke, ten zuidwesten van het centrum, vlakbij de kabelbaan naar het skiresort. Hier komen de soefi’s samen voor hun zikr-ritueel.

5. Beklim de hoogste berg

De Korab, op de grens met Albanië, is met 2764 meter het dak van het land. De berg is via verschillende routes te beklimmen. Goede wandelaars hebben genoeg aan een dag. Het verdient aanbeveling om een goede gids in te huren, npmavrovo.org.mk.


De Korab-waterval is 130 meter hoog (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Smart omgaan met je smartphone. Zo doe je het!

Een smartphone is een verlengstuk van onszelf geworden. Zonder kunnen de meeste mensen niet navigeren of een foto maken. En wanneer ook op reis je telefoon je beste vriend is wil je wel dat ie doet wat jij wilt! Maak kennis met 3 onbekende functies die je beste vriend gaan worden. 

Een smartphone is een verlengstuk van onszelf geworden. Zonder kunnen de meeste mensen niet navigeren of een foto maken. En wanneer ook op reis je tel...

9x instant onthaasten: hiervan kom je tot rust

Onthaasten is het bewust kiezen voor ontspanning. En voor veel mensen hangt onthaasten samen met vakantie en reizen. Kan je even niet op reis maar wil je wel onthaasten? Droom dan weg bij deze prachtige beelden! Je voelt je totaal relaxed worden.

Onthaasten is het bewust kiezen voor ontspanning. En voor veel mensen hangt onthaasten samen met vakantie en reizen. Kan je even niet op reis maar wil...

Dit nieuws mag je niet missen deze week

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws weg van de massa? Check dan de 3 primeurtjes die we voor je hebben verzameld. Pak even een koffie en een momentje voor jezelf zodat jij op je werk of thuis weer wat leuks te melden hebt!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws weg van de massa? Check dan de 3 primeurtjes die we voor je hebben verzameld. Pak even een kof...