Natuurreizen

MaceDOENië: laatste stukje onontdekt Europa

Gepubliceerd: 22 feb 2019 | Natuurreizen | Rondreizen | Autoreizen 0
De Republiek Noord-Macedonië is een van de minst bezochte - en daardoor minste bekende - landen van Europa. Joost mag weten waarom. Met zijn magistrale meren, bergen en verstilde dorpjes tippen wij deze Balkanparel als onze favoriete Europese bestemming voor 2019. 5 Macedoentjes!


Korab (2764 meter) is de hoogste berg van Macedonië (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

1. Bezoek een sterrenwacht uit de prehistorie

In de omgeving van Kratovo zijn talloze archeologische overblijfselen uit de steentijd te vinden. Een van de meest bijzondere plekken is Cocev Kamen, een observatorium dat zo’n 4000 jaar geleden al werd gebruikt om het heelal te bestuderen.

2. Bezoek een klooster

De Republiek Noord-Macedonië is bezaaid met kerken en kloosters. Vaak zijn ze gebouwd op bergtoppen, ver van de bewoonde wereld, of op eilandjes in een meer. De muren zijn van binnen vaak prachtig beschilderd met fresco’s. In sommige kloosters kun je overnachten, bijvoorbeeld in Bigorski, in de Radika-vallei ten noorden van Jançe, bigorski.org.mk.

3. Ga snorkelen

De Republiek Noord-Macedonië ligt niet aan zee, maar heeft wel een aantal fameuze badplaatsen. Vooral aan het Ohrid-meer is het in de zomer goed toeven. Wie wil kan er duiken of snorkelen. Een van de mooiste plekken is de Bay of Bones, waar je kunt duiken naar een oude stad die onder water is verdwenen, amfora.com.mk.


De Republiek Noord-Macedonië heeft een aantal prachtige meren (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

4. Ga op zoek naar soefi's

De stad Tetovo is de thuisbasis van een groep soefi’s. Deze mystieke stroming binnen de islam organiseert onder meer rituelen, waar de leden gezamenlijk op hypnotiserende religieuze muziek in trance raken. Soms is het mogelijk om zo’n bijeenkomst (zikr) als toeschouwer bij te wonen. Vraag naar Arabati Baba Bektaši Teke, ten zuidwesten van het centrum, vlakbij de kabelbaan naar het skiresort. Hier komen de soefi’s samen voor hun zikr-ritueel.

5. Beklim de hoogste berg

De Korab, op de grens met Albanië, is met 2764 meter het dak van het land. De berg is via verschillende routes te beklimmen. Goede wandelaars hebben genoeg aan een dag. Het verdient aanbeveling om een goede gids in te huren, npmavrovo.org.mk.


De Korab-waterval is 130 meter hoog (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Topblog van de Week: een paradijselijke reis

'Ik zie in het donker een haai voorbij zwemmen. De pelikaan naast me ziet het ook. Even veert hij op, een visje is nooit te versmaden.' Nieuwsgierig hoe dit afloopt en over welk paradijs communitylid neretslok schrijft? Je leest het in zijn blog die verkozen is tot Topblog van de Week. 

'Ik zie in het donker een haai voorbij zwemmen. De pelikaan naast me ziet het ook. Even veert hij op, een visje is nooit te versmaden.' Nieuws...

Wegdromers voor lekkerbekjes

Vreemde gerechtjes proeven, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Onze Columbus communityleden hebben de smaak te pakken en weten eten op een bijzondere manier vast te leggen. 

Vreemde gerechtjes proeven, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Onze Columbus communityleden hebben de smaak te pakk...

Tsjernobyl op de radar

Al meer dan 30 jaar geleden sloeg in de kerncentrale bij Tsjernobyl het noodlot toe. Door de vijfdelige HBO-serie Chernobyl, die vanaf mei op Ziggo Movies & Series te zien is, wordt het Oekraïnse gebied de laatste tijd steeds populairder voor toeristen. Voor al deze media-aandacht waren wij al in Ts...

Al meer dan 30 jaar geleden sloeg in de kerncentrale bij Tsjernobyl het noodlot toe. Door de vijfdelige HBO-serie Chernobyl, die vanaf mei op Ziggo Mo...