Columbus slow travels door Georgië in een Lada image
Lkoedam

Columbus slow travels door Georgië in een Lada

Roadtrip! Columbus Travel-reporters Tom Aussems en Tim Bilman rijden met een vintage Lada op het dak van Europa: het Kaukasusgebergte in Georgië.

Noordwest-Georgië in de laagste versnelling

Je zou kunnen zeggen dat de Georgische bergregio Ratsja voor de rest van de wereld niet bestaat. De eigen regering trekt er zijn neus voor op en populaire reisgidsen reppen er met geen woord over. Het gevolg: de inwoners leven er nog op authentieke wijze en het lokale toeristenbureautje ontvangt jaarlijks slechts tweeduizend buitenlandse bezoekers.

Misschien is het beter zo. Want juist door deze ‘verwaarlozing’ ontpopt Ratsja zich nu tot de ultieme speeltuin voor doorgewinterde reizigers die wars zijn van toeristenhypes als Svanetië en Kazbegi en nog écht op ontdekking uit willen. Beste manier om dit te doen: de slow-manier, van lokale ervaring naar lokale ervaring, in een veertig jaar oude Sovjetbak.

Begin je Georgische ontdekkingstocht in de hoofdstad Tbilisi en rijd naar het mijnstadje Tsjiatoera. Kijk er even rond en vervolg je weg via Katskhi Pillar en het Tkiboeli Reservoir naar Oni. Vanuit Oni verken je een aantal dagen lang oude wachttorens (Ghebi), gletsjers (Chiora), bergmeren (Shovi), kliffen (Usholta) en kerkjes (Mravaldzali), alvorens je via de wijnroute bij Khvanchkara naar Lentekhi reist. Hier laad je jezelf op voor de onvergetelijke 4x4-autotocht naar Ushguli. Neem na aankomst de tijd om de omgeving van dit fotogenieke dorp te verkennen en rijd dan via Mestia naar het zuiden, waar je de natuur van Samegrelo in trekt. Kom tot slot tot rust in Bordzjomi en eindig je rondreis weer in Tbilisi.