Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten image

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.


Ben jij ook enthousiaste wintersporter? (Foto: Max Kukurudziak (modified), Unsplash)

We klopten aan bij een drietal jonge, getalenteerde Nederlandse wintersportatleten en vroegen ze: waar ga jíj nou het liefst op wintersportvakantie? Dit zijn hun beste reistips:

Snowboardster Michelle Dekker (22) tipt Noord-Italië en Japan

Nederlanders zijn vaak geneigd om te kiezen voor bekende wintersportplekken als Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Maar minder voor de hand liggende plekken zijn óók de moeite waard. Zo kom ik zelf graag in het wintersportgebied rondom Livigno, op de grens met Zwitserland in Noord-Italië. Het is er relatief goedkoop, de sfeer is er relaxed en de pistes lopen er in een soort van kom naar het dorp toe. Een topplek!

Echt veel vrije tijd heb ik echter niet, omdat er natuurlijk ook getraind moet worden. Ik reis er zowat de hele wereld voor rond. We kiezen de plekken voor onze trainingskampen altijd zorgvuldig uit. We kozen het Copper Mountainskigebied in de Amerikaanse staat Colorado bijvoorbeeld uit omdat de sneeuwomstandigheden er totaal anders zijn dan in Europa, en het goed is om ook deze onder de knie te krijgen. En in Europa kozen we voor Schladming in Oostenrijk, omdat de piste ongeveer hetzelfde loopt als de piste die ik tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, begin dit jaar, zou gaan afleggen.

Hoewel ik mijn sport over de hele wereld beoefen, zijn er nog zóveel plekken die ik wil ontdekken. Ik heb bijvoorbeeld gehoord dat je op de pistes op het Noord-Japanse eiland Hokkaido nog écht in de poeder kunt snowboarden. Voor een snowboarder is dit echt te gek! Ook wil ik graag nog een wereldreis maken. Eerst maar eens een medaille winnen op de Spelen …

Skiër Steffan Winkelhorst (26) tipt Argentinië en Nieuw-Zeeland

Het is een beetje cliché, maar als sporter houd ik nauwelijks vrije tijd over om zelf op reis te gaan. In sportverband is mijn reis naar Argentinië, waar ik in de zomer van 2013 vier weken trainde, me erg bijgebleven. Deze training vond plaats op de Cerro Castor in de buurt van Ushuaia. Of zoals ze daar zeggen: El fin del mundo, het einde van de wereld. De natuur, met door de wind aangetaste bomen, is er nog ongerept. Er liggen bergen die nog nóóit zijn beklommen. Vanuit Ushuaia, ’s werelds zuidelijkste stad, sta je binnen een half uurtje op de piste, cerrocastor.com.

Vorig jaar in de zomer zat ik voor trainingen in Nieuw-Zeeland, waar we skieden op Coronet Peak, een skigebied nabij Queenstown op het Zuidereiland. Ik krijg hier telkens weer het gevoel dat ik in de lente ski; de toppen zijn weliswaar bedekt met sneeuw, maar de dalen zijn groen en de temperatuur is aangenaam. En dan is er nog het uitzicht. Elke keer als ik er aan een afdaling begon keek ik het groene dal in, met het enorme Wakatipumeer op de achtergrond. Dan besefte ik hoe ontzettend bijzonder dit is. Er zitten flinke overgangen in de pistes, scherpe knikken met afwisselend steile en vlakke stukken. Het ene moment hang je er op je latten naar rechts, en dan weer naar links. Voor mij is de uitdaging natuurlijk om ook met deze omstandigheden snel te zijn, waardoor ik een completere skiër word, coronetpeak.co.nz.

Skeletonster Kimberley Bos (26) tipt Duitsland en Canada

Skeleton is te vergelijken met een achtbaan, waar je in rotvaart vanaf gaat met je hoofd vlák boven de rails. Als dat geen adrenalinekick geeft! Dit jaar mocht ik laten zien hoe snel ik was op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang, wat natuurlijk een ontzettend bijzondere ervaring was. Het stadje zelf is eigenlijk maar klein en niet zozeer een aanrader. Wat ik wél gaaf vond was mijn boottocht door de deels bevroren Namhan-rivier in Nationaal Park Woraksan. De boot waarin we zaten brak het ijs open, maar toen we er later terugkeerden was de scheur in het ijs alweer dichtgevroren!

Als je interesse hebt in skeleton, raad ik Winterberg in Duitsland aan als bestemming. Winterberg is dichtbij, toegankelijk en je kunt er méér wintersporten doen dan alleen sleeën. Er is simpelweg geen betere plek in Europa om de sport eens uit te proberen. Ook het Zwitserse St. Moritz is een aanrader. Hier ligt de enige natuurijsbaan van de wereld. Het magische aan deze baan is de stilte. Normale ijsbanen zijn aangelegd op beton, wat leidt tot een luid en schallend geluid als je eroverheen sleet. Maar als je afdaalt over natuurijs hoor je helemaal niets. En als je niet vies bent van een uitdaging is het Canadese Whistler Olympic Park een must. Je kunt hier samen met een professionele piloot een afdaling doen. Op deze baan bereik je snelheden tot wel 140 kilometer per uur.

Ben je van plan om binnenkort op wintersportvakantie te gaan? Bekijk dan onze andere artikelen met handige tips over o.a. duurzame wintersportgebieden en budgettips!