In deze 5 steden zijn ze helemaal klaar met toeristen image

In deze 5 steden zijn ze helemaal klaar met toeristen

In het tijdperk van Airbnb, Tripadvisor en Instagram krijgen een heleboel steden te maken met een ergerlijk fenomeen: overtoerisme. Deze vijf overbelaste steden zitten helemaal aan hun max.


Raad eens: op welke plek staat Amsterdam? (Foto: Rohan_Reddy, Pixabay)

Sommige Europese bestemmingen hebben zoveel overlast van buitenlandse bezoekers, dat steden als Florence nu boetes van € 500 uitdelen aan toeristen die op straat zitten te snacken. Blijkbaar zaten er zoveel groepjes mensen op de stoep en bij voordeuren ijsjes te eten, dat de locals er helemaal gek van werden. Kun je het je voorstellen?

Maar Florence is niet de enige stad waar de gemoederen hoog oplopen. Zo heeft de organisatie Planet Happiness dit jaar zelfs een wereldwijde enquête opgestart om te meten of bewoners in toeristische steden nog wel gelukkig zijn. Deze vijf overvolle steden in Europa zijn in ieder geval klaar met de selfiesticks!

1. Barcelona

Volgens een recent onderzoek dat overtoerisme in Europa onderzocht, lijdt Barcelona het zwaarste onder de hordes toeristen. In 2017 begon de lokale bevolking zelfs met een protestbeweging onder de hashtag #touristgohome. Overal in de stad is graffiti te vinden die de toeristen aanmoedigt om de volgende keer een andere stad als vakantiebestemming te kiezen.

2. Amsterdam

Yep, je raad het al: in hetzelfde onderzoek uit 2017 stond onze eigen hoofdstad op numero twee. Zelf woon ik ook al jaren in Amsterdam, en ik kan niet zeggen dat ik geheel verbaasd ben over deze niet zo voorbeeldige ranking. Het woord ‘rolkofferterreur’ is tegenwoordig een volledig ingeburgerde term.

3. Venetië

Het stadsbestuur van Venetië probeert al jaren de stad tegen de miljoenen jaarlijkse toeristen te beschermen. De buitenlandse gasten duiken in het Grand Canal en lopen overal in een zwembroek of bikini rond. In 2017 kondigde het raadslid van toerisme de speciale #EnjoyRespectVenezia campagne aan, die in 2018 ook nog doorliep.

4. Milaan

Overtoerisme komt voor in heel Europa, maar vooral de grote Italiaanse steden staan bovenaan de lijst. Milaan hanteerde in de zomer van 2017 een tijdelijk verbod op food trucks en selfiesticks in de meest populaire buurten van de stad.

5. Florence

Zoals ik al eerder zei is Florence de snackende toeristen helemaal zat. De duizenden vakantiegangers komen af op de eeuwoude architectuur en klassieke kunst in de Toscaanse stad. Maar dat heeft ook een negatief gevolg voor de lokale bevolking: honderden huurders zijn hun appartementen uitgezet, omdat ze plaats moesten maken voor Airbnb-gasten.