Stedentrips

Onontdekt Polen: 10 tips voor je Poznan Stedentrip

Gepubliceerd: 14 sep 2018 | Stedentrips 0
Zin in een originele stedentrip naar een onontdekte stad in Europa? Wij tippen Poznan, een Pools pareltje tussen Berlijn en Warschau.


Het raadhuis van Poznan is de trots van de stad (Foto: Janne van Eekelen © Columbus Travel)

Populaire Poolse steden als Krakau krijgen tegenwoordig meer dan genoeg buitenlandse bezoekers over de vloer, maar heb je wel eens nagedacht over het historische Poznan? De vijfde stad van Polen heeft een eeuwenlange geschiedenis, en bovendien zorgen de studenten voor een nonchalante vibe en bruisend uitgaansleven. Laat je door deze tien tips voor een stedentrip naar Poznan inspireren! 

1. Stary Rynek

Begin je stedentrip op een centraal punt: Stary Rynek, oftewel de Grote Markt. Hier staat een bontgekleurd rijtje zestiende-eeuwse vissershuisjes waar vroeger de dagvangst werd verkocht. De levendige terrassen en leuke cafés maken het plein extra fotogeniek.

2. Fara

Een architectonisch hoogtepunt in Poznan is ongetwijfeld de Kerk van de Aartsengel Michaël en Sint-Stanislaus, beter bekend als de ‘Fara’. Het barokke interieur is zó fenomenaal dat je ogen tekort komt. Elke dag is er om kwart over twaalf een orgelconcert. Naast de kerk ligt trouwens een imposant kloostercomplex dat ook een bezoek waard is.


Het kathedraaleiland is een eeuwenoud stukje Polen (Foto: Janna van Eekelen © Columbus Travel)

3. Ratusz

Het imposante, witgroene Ratusz (Raadhuis) is de trots van Poznan. Op de gevel staan afbeeldingen van de eerste Poolse koningen, die hier hof hielden. Ook de prachtige zalen zijn een echte aanrader voor cultuurliefhebbers.

4. Citadelpark

Het Citadelpark fungeert als de grote groene long van de stad. Het park werd aangelegd op wat in de negentiende eeuw een enorme Pruisische vesting was. Je kunt per fiets een verfrissend rondje rijden en ondertussen allerlei beeldhouwwerken verkennen.

5. Concordia Design

In Concordia Design wisselen ze niet alleen om de paar weken het menu, maar ook het hele interieur. Het restaurant is gehuisvest in een gerestaureerde drukkerij en de lichte gerechten uit de Franse en Italiaanse keukens zijn voorbeeldig.


De kopjes koffie bij Café Bordo zijn pico bello (Foto: Janne van Eekelen © Columbus Travel)

6. Café Bordo

Het café met de allermooiste binnentuin van de stad is ongetwijfeld Café Bordo. De kopjes koffie zijn van uitstekende kwaliteit en de klimplanten, bloempotten en huiskatten zorgen voor een gezellige sfeer.

7. Kathedraaleiland

Poznan werd de eerste hoofdstad van Poznan toen het land in 966 tot het christendom werd bekeerd. De Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek was de eerste kathedraal van Polen en staat op het Ostrów Tumski (Kathedraaleiland) in de rivier de Warta. Het eiland is een prachtige buurt waar een heleboel monumenten bewaard zijn gebleven.

8. KontenerART

Tussen mei en september word je tijdens een wandeltocht langs de rivier de Warta verrast door een stadsstrand en opgestapelde containers waar cocktails en bier worden geschonken. Deze hipsteroase met ultra-chille vibes wordt KontenerART genoemd.


De fontein op het vrijheidsplein is een echte blikvanger (Foto: Janna van Eekelen © Columbus Travel)

9. Brama Poznania

Gezien het doel van het museum is de hypermoderne architectuur van de Brama Poznania een verrassend gezicht. Het museum geeft namelijk een overzicht van de duizend jaar oude geschiedenis van Polen. Geschiedenis nerds komen hier helemaal aan hun trekken.

10. Vrijheidsplein

Hoewel de Grote Markt het historische centrum van Poznan vormt, klopt op Plac Wolnosci (Vrijheidsplein) het hart van de stad. Je vindt hier het Nationaal Museum, het Pools Theater en de negentiende-eeuwse Raczyski-bibliotheek. Maar de grote blikvanger is de fontein, die bestaat uit twee tien meter lange ‘zeilen’ waaruit water stroomt. Vooral ’s avonds wordt het bouwwerk mooi verlicht.

Ga je binnenkort op stedentrip naar Poznan? Dan moet je zeker een kijkje nemen in editie 54! Columbus Communitylid Janna van Eekelen deelt daar nog veel meer tips over deze historische Poolse parel.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Draag je steentje bij: zo help jíj het koraal

Het is een van de mooiste, maar ook een van de meest kwetsbare creaties van de natuur: koraal. Door toedoen van de mens zijn de riffen in groot gevaar. Met deze tips word jij een rif-redder.

Het is een van de mooiste, maar ook een van de meest kwetsbare creaties van de natuur: koraal. Door toedoen van de mens zijn de riffen in groot gevaar...