Uganda

Uganda is een land gelegen in het oosten van Afrika en wordt omringd door landen als Kenia, Tanzania en Rwanda. Uganda telt ruim 37 miljoen inwoners. Het land ligt op de evenaar en heeft vooral te maken met een tropisch klimaat. Door jaren van politieke onrust is er geen grote toeristische trek naar Uganda. Nu het schrikbewind van Idi Amin voorbij is komen er wel weer meer reizigers, maar er is nog een lange weg te gaan.

De hoofdstad Kampala is een goede introductie van het land. Het is een dynamische en boeiende stad met vele gezichten. Aan de ene kant chaotisch met veel winkelend publiek, aan de andere kant luxe hotels en tuinen. Je vindt er ook overheidsgebouwen, zoals het parlamentsgebouw en de Mengo Palace, het voormalige onderkomen van de koning. Ook interessant om te bezoeken zijn de Kasubu tomben, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Op een schiereiland zo'n 35 kilometer van de hoofdstad ligt rustige stad Entebbe . Bezienswaardig zijn de botanische tuinen uit 1902 en het verzorgingscentrum voor weesdieren Entebbe Wildlife Education Center.

Uganda is vooral populair vanwege de mooie landschappen en natuur. Kort samengevat vind je er vier bergketens, regenwoud, vulkanen, meren en rivieren. Het overgrote deel van het landschap van Uganda bestaat uit plateaus en berguitlopers. Het land biedt genoeg mogelijkheden om de wildlife te verkennen in een van de vele nationale parken en niet alleen de Big Five. In Kibale Forest Nationaal Park kun je zomaar oog in oog staan met chimpansees, in het Bwindi Impenetrabel Forest NP kun je op gorillatrekking en berggorilla’s spotten. Antilopen, buffels, luipaarden en hyena’s vind je in het Queen Elizabeth Nationaal Park . Hier kun je tevens een boottocht maken om op zoek te gaan naar nijlpaarden.

Avonturiers zullen in Jinja aan hun trekken komen en als je van wildwatervaren houdt al helemaal! De stroomversnellingen in dit gebied horen tot de spectaculairste van de wereld. De Nijl biedt rafters allerlei mogelijkheden. Ook als je niet raft zul je onder de indruk zijn van de prachtige groene landschap en de rivier. In Oost-Uganda aan de voet van de vulkanische berg Mount Egon vind je Sipi Falls, misschien wel de mooiste watervallen van het hele land. Dit gebied leent zich met zijn afwisselende flora ook uitstekend voor wandelingen. Het is de moeite waard om hier een nachtje of twee te spenderen.

Hoewel Uganda een ontwikkelingsland én ook een van de armste landen is, kun je niet ontkennen dat het een bijzonder land is.

Informatie over Uganda

Alle highlights van Uganda

Beste foto's & tips van Uganda

'460381' door Leeu '460381' door Leeu

Uganda

Uganda

Gorilla's in the Mist

Leeu

Gorilla's in the Mist uit 1988 is een Amerikaanse drama film. Het is een waar gebeurd verhaal over Dian Fossey haar werk met Berggorilla's. Mede door haar werk was ik in staat om de deze zachtaardige reuzen te mogen aanschouwen. Je mag een uur met de gorilla's doorbrengen wat onvergetelijk mooi en indrukwekkend is.

'506033' door DennisKaarsgaarn '506033' door DennisKaarsgaarn

Uganda

Uganda

Oog in Oog met de...N

DennisKaarsgaarn

Een overweldigend gevoel en diep ontzag maken zich meester van mij wanneer ik, na een lange trektocht door het Bwindi National Park in Uganda, plotseling oog in oog sta met de Silverback Gorilla van de Nkuringo groep.

'509645' door travelbag '509645' door travelbag

Uganda

Uganda

Achter de waterval

travelbag

Er staat een dag trekking op het programma. Als we net even onderweg zijn, begint het enorm te regenen. We hebben geluk, dichtbij ons is een waterval waar we achter in een grot kunnen schuilen. Door het rond spattende water kwamen we er niet droger vandaan. Wel hadden we een mooi uitzicht door de waterval heen. Omdat er tegen het licht in is gefotografeerd is de foto haast zw/wit.

Praktische informatie over Uganda

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  december t/m februari & juni t/m augustus
 • Internet extentie
  ug
 • Hoofdstad
  Kampala
 • Aantal inwoners
  25 miljoen
 • Oppervlakte
  5,7x Nederland
 • Reistijd
  9:50
 • Talen
  Engels
 • Religie
  rooms-katholiek (33%), protestants (33%), moslim (16%), inheemse geloven (18%)
 • Tijdsverschil
  2 uur later
 • Tijdverschil
  2 uur later
 • Telefooncode
  256
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts, cholera-verklaring
 • Aanvlieghaven
  Kampala (EBB)
 • Nationale feestdagen
  9 oktober Onafhankelijkheidsdag, 3 juni Dag van de Martelaren

Kaart van Uganda en omgeving

Herders vergiftigen wildlife

In het Queen Elizabeth National Park in Uganda, dat jaarlijks 45.000 bezoekers trekt, is een groot deel van de roofdieren het afgelopen jaar gestorven aan vergiftiging, aldus National Geographic. De boosdoeners zijn de herders die er sinds 2006 wonen. De herders zouden op deze manier hun vee willen...

In het Queen Elizabeth National Park in Uganda, dat jaarlijks 45.000 bezoekers trekt, is een groot deel van de roofdieren het afgelopen jaar gestorven...

Door: Floor Vink
Populatie berggorillas groeit

De bedreigde populatie berggorilla’s in Oost-Afrika is met twaalf procent gegroeid ten opzichte van tien jaar geleden. In het Bwindi Nationaal Park in Uganda zijn 340 exemplaren van deze soort geteld. De totale populatie van de wereld komt daarmee op 720 berggorilla’s.

De bedreigde populatie berggorilla’s in Oost-Afrika is met twaalf procent gegroeid ten opzichte van tien jaar geleden. In het Bwindi Nationaal Park in...