Gambia

Gambia is een land gelegen in Afrika met ruim 1,8 miljoen inwoners en grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Vergeleken bij Gambia kunnen we Nederland groot noemen, want het land is nog geen 35 kilometer breed. ‘The Smiling Coast of Africa’ wordt het ook wel genoemd, vanwege de altijd maar lachende bevolking. Het klimaat in Gambia is een tropisch savanne klimaat.

In de rustige hoofdstad Banjul kun je de sfeer proeven van het oude Afrika. Bezoek het MacCarthy-plein waar je het oorlogsmonument en fontein ter ere van de kroning van George VI zult tegenkomen. De stad lijkt te slapen, maar komt tot leven op de kleurrijke en chaotische Albert Market. Vergeet Arch 22, de toegangspoort naar de stad, niet. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over Banjul zelf, de Gambiarivier en de oceaan.

Een riviercruise in een typisch Gambiaans bootje over de Gambiarivier is een aanrader. De Gambiarivier stroomt langs de hele lengte van het land en wordt omringd door jungle. Tijdens het varen heb je dan ook kans om vogels en misschien wel nijlpaarden te zien.

Zeldzame vogels en vissen

Waar Gambia internationaal écht bekend om staat is de vogelpopulatie. Voor vogelliefhebbers is het land dan ook een speeltuin, je vindt er de meest exotische en zeldzame soorten. In het Abuko natuurreservaat kun je vogels spotten. Daarnaast ook slangen, nijlpaarden en krokodillen. Kiang West NP is het grootste park van het land, bestaande uit diverse landschappen zoals savannen en mangrove bossen. Er leven verschillende dieren, waaronder ongeveer 300 vogelsoorten. Het is maar een klein reservaat, maar het Bijilo Forest Park leent zich ook uitstekend om vogels te kijken. Daarnaast kun je verschillende apen zien en genieten van een wandeling van vier kilometer door het mooie natuur.

Ook vissers en zonaanbidders kunnen zich goed vermaken in Gambia . Ga naar het levendige Kololi Beach , waar je mooie stranden hebt, een heldere zee en vele strandtentjes. Het populairste strand is Kotu , waar je palmbomen en een breed zandstrand vindt. Voor nog meer zandstranden kun je naar Paradise Beach gelegen in het zuiden of naar Cape Point (Bakau ) waar de Atlantische oceaan de Gambiarivier kruist. Voor rust ga je naar de - nog niet door iedereen ontdekte - Brufut.

Naast zon, zee en strand is er natuurlijk nog veel meer te beleven in Gambia . Ontdek het prachtige binnenland met apen en meer dan 450 kleurrijke vogelsoorten. Ontdek de Afrikaanse cultuur en ontmoet de vriendelijke lokale bevolking.

Informatie over Gambia

Alle highlights van Gambia

Beste foto's & tips van Gambia

'345055' door beeart '345055' door beeart

Gambia

Gambia

Rare eyes

beeart

Deze jongen woont bij de rivier. Die ogen vielen gelijk op. Ik heb vaker gezien dat er een Afrikaans kind met blauwe ogen foto was geplaatst. Ik was daar erg van onder de indruk. Die dag dacht ik aan die foto en heel toevallig (geloof me of neit) kwam ik zelf deze jongen met blauwe ogen tegen. Hij had een afwijking want deze jongen was ook doof stom. Ik vond hem echt ontzettend lief.

'529169' door trudyvermeij '529169' door trudyvermeij

Gambia

Gambia

Vis schoonmaken bij d

trudyvermeij

Deze dames zijn druk bezig de vis schoon te maken die aan het eind van de middag wordt aangevoerd vanuit zee bij Tanji. Als ze de vis hebben schoongemaakt worden sommige soorten gerookt zoals op de achtergrond te zien is! De Tanji vismarkt is enorm groot en soms blijven de mannen meerdere dagen op zee. De vis blijft vaak niet in Gambia maar wordt ook geëxporteerd naar omringende landen en zelfs Europa. Bij een bezoek aan Gambia is Tanji zeker een must!

'557391' door silly '557391' door silly

Gambia

Gambia

Vismarkt Tanji

silly

Elke dag rond 4 uur varen de boten vol vers gevangen vis naar het strand van Tanji. Alleen de vissersboten zijn al een lust voor het oog: heel kleurrijk en het binnenhalen van de vis gaat op authentieke manier. Tanji is de plek waar de lokale bevolking zijn vis kan kopen maar ook de plek waarvandaan de vis klaargemaakt wordt voor de export. Een bezoek aan Tanji geeft je een goed beeld van de levendige vishandel in Gambia.

Praktische informatie over Gambia

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  november t/m april
 • Internet extentie
  gm
 • Hoofdstad
  Banjul
 • Aantal inwoners
  1,5 miljoen
 • Oppervlakte
  30% van Nederland
 • Reistijd
  6:00
 • Talen
  Engels
 • Religie
  moslim (90%), christelijk, inheemse geloven
 • Tijdsverschil
  1 uur vroeger
 • Tijdverschil
  1 uur vroeger
 • Telefooncode
  220
 • Voltage
  230 Volt
 • Reisadvies
  positief, maar wees waakzaam
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts, cholera-verklaring
 • Aanvlieghaven
  Banjul (BJL)
 • Nationale feestdagen
  18 februari Onafhankelijkheidsdag, 22 juli Dag van de Revolutie, 15 augustus Heilige Maria-dag

Kaart van Gambia en omgeving

Veilig en goedkoop op vakantie!

Het lijkt misschien wel alsof je sinds de uitbraak van de varkensgriep wereldwijd niet meer op vakantie kunt, maar Columbus wist nog een aantrekkelijke én veilige vakantiebestemming te vinden tegen een zeer aantrekkelijk prijsje!

Het lijkt misschien wel alsof je sinds de uitbraak van de varkensgriep wereldwijd niet meer op vakantie kunt, maar Columbus wist nog een aantrekkelijk...